DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week pakt hij het dossier Jeugdzorg erbij. En de manier waarop de politieke bestuurders er mee omgaan.

We weten het wel. Wanneer de wethouder een voorstel aanbiedt aan de gemeenteraad, dan is er in doorsnee over nagedacht en hard aan gewerkt. Het is doordacht en doortimmerd. Tenminste, daar ga je dan vanuit. Nu weet ik echt wel dat de werkelijkheid in de praktijk soms net wat weerbarstiger is dan de stadsbestuurder lief is. Denk maar aan de voorgenomen ‘Put van Piet’ in de Visbrug, om de zichtbaarheid en verbinding met het water van de Voorstraathaven tot ons te laten komen. Leuk bedacht, hard aan gewerkt en uiteraard ontwikkelingsgeld in gestoken. Gewikt en gewogen door de volksvertegenwoordigers in de raad, nadat het Dordtse volk op de sociale media het idee met de grond gelijk had gemaakt. Sleeking, politiek ervaren en geslepen genoeg, weet wanneer iets niet haalbaar is. Hij zag van het gat af en ging over tot de orde van de dag.

Verrekt lastig

Ervaren politici en bestuurders weten wanneer zij een voorstel kunnen doordrukken of moeten terugnemen. Daarbij spelen niet altijd op de voorgrond staande factoren een rol. Bijvoorbeeld een Gemeenschappelijke Regeling met zestien andere gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Dan wordt het lastig als er met z’n zeventienen afspraken worden gemaakt om dit als enkelvoudige gemeenteraad te doorbreken. En zeker wanneer het gaat over een in de praktijk verrekt lastig dossier, zoals Jeugdzorg toch wel gezien mag worden.

Stroperig

De begrippen Persoons Gebonden Budget (PGB), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en mantelzorg kennen we langzamerhand wel. Degenen die hiermee te maken hebben, verbazen zich over het stroperige bureaucratische gehalte van het beoordelings- of wik- en weegsysteem. Overigens met de beste bedoelingen opgezet. Ten slotte moet je alles kunnen verantwoorden en vooral geen geld verspillen aan overdadigheden of vormen van luxe zorgverlening. Verantwoord, strak en op deskundige wijze beoordelen en indiceren moet het credo zijn. De juiste zorg en hulpverlening bieden op basis van de zorgvraag. Punt uit.

 Zorgvraag of inkomen

Nu terug naar dat lastige dossier Jeugdzorg. Hier draait het ook om geld, zorg en hulpverlening. Dinsdag in de commissie Sociale Leefomgeving ging het over de Jeugdzorgverordening en de plannen voor Jeugdzorg van de zeventien gemeenten uit de Gemeenschappelijk Regeling. Landelijk had er al een toetsing plaatsgevonden bij rechters over de vraag wat nu voor gaat in het hulpvraagproces: de inkomenstoets of de zorgverlening? De inkomenstoets is leidend, zo stelt de Dordtse wethouder Rik van der Linden en met hem de overige zestien wethouders uit Zuid-Holland Zuid. Nee, zeggen de rechters. De zorgverlening en zorgvraag zijn leidend. Nietes, zeggen ze in Zuid-Holland Zuid. Het is overigens de enige regio in Nederland die volhardt in haar opvatting dat er eerst gekeken moet worden naar wat de ouders financieel te makken hebben. Dit vindt men belangrijker dan de direct noodzakelijk zorg verlenen. Ondanks de uitspraken van de rechters elders in het land en de tegengeluiden uit de Dordtse raadscommissie. Realistische en doortastende bestuurders weten wanneer zij een voorstel kunnen doordrukken of moeten aanpassen.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino René Nekkers, directeur van ToBe, als hoofdgast. Het culturele educatiecentrum ToBe maakte na het faillissement in januari 2016 een doorstart onder de naam stichting Cultuureducatie Zuid-Holland Zuid en kende roerige tijden. Nekkers stapte in dit proces in als interim-directeur en werd directeur van de nieuwe stichting. Van 1984 tot 2014 was hij actief in het bankwezen. Daarna maakte hij de overstap naar de culturele sector. De in het bankwezen opgedane financiële en zakelijke ervaring kwam hem goed van pas in de opbouw van het nieuwe ToBe. Hij omschrijft zichzelf als een man met veel ervaring met het in de praktijk brengen van strategie, het meenemen van medewerkers en vrijwilligers en de veranderingsprocessen die daar soms onlosmakelijk mee verbonden zijn. Met Nekkers praat Corino over de roerige periode van ToBe en hoe het nu met de organisatie gaat.

In het tweede uur van Studio De Witt is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Kees-Jan Visser. In het derde uur is het weer tijd voor de Politieke Stamtafel, waaraan politieke actualiteiten en achtergronden worden besproken