DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag voor Dordt Centraal vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week gaat het Drechtstedelijke samenwerkingsperikelen. 

In het Dordtse Stadhuis werden dinsdagavond de messen geslepen en de verhoudingen op scherp gezet. Nee, niet in de gemeenteraad, maar in de Drechtraad. Waar ging het allemaal om? Dordrecht had Buro Beerenschot een onderzoeksrapport laten schrijven. Doel van dit onderzoek was te bekijken wat er goed aan de samenwerking in de Drechtsteden is en waar er verbeterpunten liggen. De positie van Dordrecht in verhouding tot de andere zes gemeenten moest op onderdelen prominenter zijn, zo luidde één van de uitkomsten. Zoiets als ‘iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen’.

Nu weet iedereen dat het dit in de praktijk wel opgaat, maar in een democratisch samenwerkingsverband ligt dit best wel gevoelig. Voortvarend dacht de Dordtse burgemeester en voorzitter van het Drechtstedenbestuur Wouter Kolff met de behandeling van dit rapport aan de slag te gaan. Hij stelde voor het huidige bestuur voorlopig te handhaven, ondanks de op handen zijnde wisseling van bestuurders binnen de gemeenten. Het huidige Drechtstedenbestuur bestaat uit een aantal wethouders van deze gemeenten. En straks veranderen deze poppetjes binnen de besturen.

Pragmatisch gedacht van Kolff. Hij wilde vaart in het proces houden. En zo min mogelijk oponthoud, waar zeker iets voor te zeggen valt. Maar dit was tegen het zere been van de partners. “Weinig politiek gevoel”, was een verwijt richting Kolff dat in de wandelgangen was te horen. De Papendrechtse D66-er Trijntje van Es vond dat er nu een nieuw Drechtstedenbestuur moest komen, het gewone werk gaat gewoon door. “Onzin om een uitzondering en een pas op de plaats te gaan maken, omdat Dordrecht met een rapport komt.” Zelf hadden ze in Papendrecht een ander bureau aan het werk gezet. BMC schreef ook een rapport over het Drechtstedensamenwerkingsverband. Ook dit moest nog worden besproken.

Kortom, gewoon doen wat men altijd heeft gedaan. Een nieuw Drechtstedenbestuur samenstellen en verder gaan. En als er veranderingen aankomen, dan zien we dat dan wel. En daarin vond Van Es een meerderheid achter zich. Kolff koos in zijn beantwoording voor een maritieme metafoor. Een schip heeft zeker eens in de twaalf jaar onderhoud nodig. En voor groot onderhoud gaat een schip op de helling. “En dan verlaat de bemanning het schip”, merkte Van Es fijntjes op. De Drechtraad besloot dat het Drechtstedenschip maar moest blijven varen en het onderhoud maar tijdens de reis moest gaan plaatsvinden. Kolff kreeg het verzoek om de rol van formateur op zich te nemen en een nieuw bestuur samen te gaan stellen, los van de uitkomsten van de rapporten van Beerenschot en BMC. De eigenaar beslist, was de boodschap van de zeven eigenaren van ‘Rederij De Drechtsteden’ aan kapitein Kolff. En tja, die bepalen de uiteindelijke de koers. Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.

Deze Week in Studio De Witt

Zaterdag 21 april ontvangt Ben Corino Sandra van der Woude als hoofdgast in Studio De Witt. Ze is geboren en getogen in Dordrecht. Liefde en carrière brachten haar naar andere plekken in het land. Zij is eigenaar van het Haarlemse communicatiebureau GRIP, maar houdt zich ook samen met haar oudere zus Heidi bezig met kunstprojecten. Een bekend voorbeeld hiervan is op dit moment te zien en te horen bij het brugwachtershuisje van de Draaibrug. Met Sandra praat Ben Corino over haar Dordtse roots en verbondenheid met de stad, haar carrière en ondernemerschap en over door haar aangeleverde muziek voor deze uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Vorig weekend overleed de voormalig PvdA-wethouder Piet Janse. Twintig jaar, van 1974 tot 1994, was hij aaneengesloten wethouder van Dordrecht. Janse stond voor daadkracht en no-nonsense, kende zijn dossiers, sprak klare taal, toonde betrokkenheid, maar was ook een vertegenwoordiger van het ‘PvdA-regententijdperk’ toen de partij onbetwist de grootste partij was met negentien raadszetels. Baas Piet was zijn bijnaam. Met de oud-wethouders Jan Lagendijk (PvdA), Dirk ten Veen (VVD) en oud-journalist Hans Berrevoets praat Corino over de plek die Janse inneemt in de geschiedenis van de Dordtse politiek en over zijn betekenis voor de ontwikkeling van de stad.

Ook is er in dit uur aandacht voor de komst van nieuwe spelers voor het HBO-onderwijs in Dordrecht. Bij deze ontwikkelingen heeft Beter Voor Dordt vragen die nog op antwoord van de wethouder wachten. Ook de eerder genoemde perikelen in de Drechtraad komen ter sprake. Dichter van dienst is de Dordtse dichter Edjo Frank. Hij brengt onder meer het politieke lof- en spotdicht ‘Sprookje van Dordrecht’.

Studio De Witt is van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.