DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week de politieke vragen die gesteld werden over de financiering van de moskee in Wielwijk.

Duistere geldstromen in het bedrijfsleven, nationaal en internationaal, zijn van alle tijden. Over geldstromen waar het bedrijfsleven bij betrokken is en waar met name de landelijke politiek bemoeienis heeft, wordt in doorsnee de schouders bij opgehaald. Financieringsstromen die richting politieke partijen gaan blijven deels aan het oog onttrokken, omdat er geen openheid van zaken wordt gegeven. Ook hier worden de schouders bij opgehaald. Wat weten de burgers nu eigenlijk van de financiering van de landelijke en lokale politiek partijen?

De grootste lokale partij van Dordrecht heeft bijvoorbeeld een verenigingsstatus en over de financieringsstromen van de landelijke PVV bestaat ook onduidelijkheid. Het is de oude gedoogpolitiek. Als er al reacties zijn, dan komen deze vaak vanuit de onderbuik, want het fijne weet men niet. Anders wordt het wanneer er een moskee in het geding is. Bij de bouw van de Essalam Moskee in Rotterdam was er sprake van onduidelijke financiering, geldstromen uit het Midden-Oosten werden stopgezet en de afbouw liet daardoor jaren op zich wachten. Ook in Dordrecht bestaat er twijfel en wantrouwen bij de financiering van de Al Fath moskee aan het Van der Steenhovenplein.

De Dordtse PVV stelde hierover vragen aan het Dordtse college van B&W. Wat was nu het geval? Eerder dit jaar werd bekend dat er van de totale bouwsom van 3,4 miljoen euro, twee ton gefinancierd was vanuit het Midden-Oosten. Een onduidelijke financiering vonden Van Leeuwen (PVV) en Van der Net (VVD).  Voor de hand liggende vragen als “Waarom was deze voorkennis van het college niet eerder met de raad gedeeld?” en “Hoe zit het met haat-imans die er zouden spreken?” en “Welke garantie kan het college geven dat er geen haat predikende imans vanaf de kansel opruiende en ophitsende woorden gaan verkondigen?”

Bezorgde vragen die de burgervader om antwoord vroegen. Wouter Kolff droeg bij deze gelegenheid twee petten. Die van burgemeester die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid en de pet van burgervader die staat voor alle inwoners, ondernemers en instellingen van ons stadseiland.

Uit de gesprekken die hij had met vertegenwoordigers van de moskee is hem uit niets gebleken dat er sprake is van ondeugdelijkheid. Hij heeft geen risico’s geconstateerd. Bestuursvoorzitter van de moskee Mustapha Isogoul geeft aan dat er helemaal niets geheimzinnigs aan de financiering is geweest en dit altijd openbaar bekend was. De bouw van de moskee heeft destijds stilgelegen vanwege een gebrek aan geld. De gemeente heeft er toen zelf op aangedrongen dat het tijd werd de bouw af te ronden. Het Al Fath-bestuur is op zoek gegaan naar financiële middelen en heeft deze in het Midden-Oosten gevonden. Het wantrouwen is nog niet helemaal weg bij PVV en VVD. Zij hebben de burgemeester om garanties gevraagd. Ze hebben de garantie van Kolff gekregen dat wanneer zaken anders lopen, hij de raad zal informeren. Het roept echter de vraag op hoe nauw PVV en VVD-financieringsstromen van andere instellingen volgen.

Deze week in Studio De Witt

Vorige week is aangekondigd dat de Dordtse zangeres Marianne Nobel als hoofdgast zou komen. Maar door drukte rondom de finale bij The Voice Senior en aansluitend haar aanwezigheid bij RTL’s Late Night lukt het haar niet om ‘s morgens bij Studio De Witt aan te schuiven. We hopen dat zij zaterdag 22 september onze gast zal zijn.

Zaterdag 15 september ontvangt Ben Corino in Studio De Witt Jannie Bozuwa. Jannie staat in Dordrecht bekend als een strijdbare activiste. De 81-jarige Dordtse is klein van stuk, maar onvervaard en volhardend wanneer zij zich ergens voor inzet. Zoals in 1967, toen in twee weken tijd twee kinderen op de onbeveiligde spoorovergang bij de Oudendijk in Sterrenburg door de trein werden gegrepen. Zij vroeg de toenmalige politiecommissaris hoeveel kinderen er nog moesten sterven voordat er iets zou veranderen. De commissaris wist het niet. “Maar ik wel, geen één!” was haar reactie. Ze voerde actie en met het resultaat dat de onbewaakte spoorweg een bewaakte overgang werd.

Inmiddels op leeftijd blijkt haar strijdbaarheid niet verdwenen. Het ontbreken van een bushalte bij begraafplaat de Essenhof stoorde haar enorm. Zij vond dat de bereikbaarheid per openbaar vervoer vanzelfsprekendheid moet zijn. Zij zocht de publiciteit, benaderde de politieke partijen en ging in gesprek met het lokale en provinciale bestuur en met de busvervoerder. Haar inzet werd opnieuw beloond.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten.  Dichter van Dienst is de Zwijndrechtse dichter Esther de Beun.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.