DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en regio. Deze week over de over elkaar buitelende deskundigen, de komende periode waarin langzaam maatregelen worden versoepeld en de economische gevolgen.

‘Eerst redden, dan blussen’ staat op de gevel van de oude brandweerkazerne aan het Oranjepark. Een logisch uitgangspunt, maar soms kan dit niet altijd. Een harde werkelijkheid. Soms vallen er eerst slachtoffers.

Lichtpuntje

Het minuscule virus COVID-19 zet als het ware de wereld in vlam. En ja, er wordt gered, maar er vallen ook slachtoffers. In de ziekenhuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg wordt onder hoogspanning  gewerkt. Ook in onze stad en regio. Maar toch, er verschijnt een piepklein lichtpuntje nu de opnamecijfers van de ziekenhuizen en IC’s dalen. En ondanks de oproep van Rutte, en onze eigen burgervader en voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ Wouter Kolff om vooral zoveel mogelijk thuis te blijven, zag je het drukker worden in de Dordtse binnenstad.

De Dordtse binnenstad, afgelopen zaterdag. (Foto: Thymen Stolk)

 

Schijnveiligheid

Drukker wordt het ook in de media, waar alle niet bij het Outbreak Management Team (OMT) betrokken deskundigen en pensionado-virologen hun meningen publiekelijk spuien. Sommigen genieten even van het moment om weer voor het voetlicht te staan. De pensionado’s Roel Coutinho en Ab Osterhaus bekritiseren de aanpak van hun opvolger Jaap van Dissel en het OMT. Maar kijken we naar de feiten, dan zien we dat de gekozen aanpak op basis van diens adviezen wel degelijk hun effect hebben. Natuurlijk was het de aanpak van ‘Eerst redden, dan blussen’. En natuurlijk, na een fase waarin iedereen gedisciplineerd meewerkte aan het beheersbaar maken van de crisis, treedt er het moment van verslapping op. En daarin schuilt het gevaar. Namelijk de behoefte aan veiligheid. Schijnveiligheid om precies te zijn.

Stadsfinanciën

‘Mondkapjes!’ wordt er geroepen door de politiek. Want elders doen ze dit ook, dus dan moet het wel goed zijn. Elders? Misschien herinneren we ons nog dat de Nederlandse aanpak door ‘elders’ volop werd bekritiseerd. Maar het werkte wel. En eigenlijk is de fase die wij nu ingaan misschien wel de moeilijkste. Kunnen we het opbrengen om door te gaan op de ingezette lijn van veel thuis blijven, geen groepsvorming thuis en op straat, de opgelegde isolatie van familieleden in de verpleeg- en verzorgingshuizen? Kunnen we weerstand bieden aan de verleiding van de schijnveiligheid? De Dordtse politiek doet dit tot op heden wel. Geen discussies over de genomen maatregelen. Zorgen om de stadsfinanciën spelen wel op. Het tekort van 9 miljoen euro, naast de economische gevolgen door de coronacrisis, komen nu op het bordje van de gemeenteraad te liggen.

Veenbrand

Het college zal zich moeten gaan buigen over het nemen van maatregelen. Waar de klappen in de vorm van bezuinigingen gaan vallen is nog niet bekend. Ook weet men nog niet welke financiële compensaties men nog van het Rijk mag verwachten. Het zijn rare tijden die zorgen met zich meebrengen. Het noopt wethouder Sleeking er toe om af te zien van zijn aangekondigde afscheid. Hij gaat voorlopig toch maar door als wethouder. Het is in zijn ogen niet het moment om zich te laten vervangen. Naast alle zorgen en problemen maken wij ook een tijd door van veel warme sociale initiatieven die van betrokkenheid getuigen. Volharden in voorzichtigheid, daar gaat het de komende periode om. Voor je het weet is de uitslaande brand een veenbrand geworden. En dan zijn we verder van huis. Het blussen gaat verder.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino Jan Willem Lemkes als hoofdgast in Studio De Witt. Al sinds 1998 bestiert hij de Jumbo-supermarkt in Winkelcentrum Sterrenburg. Daarvoor was hij er bedrijfsleider. Toen Lemkes zelf eigenaar werd, ging er nóg een tandje bij. Met succes, want de omzet van de toch al goed lopende winkel ging verder omhoog. “Een indicatie dat we het goed deden. Maar omzet is niet de enige graadmeter”, aldus Lemkes. Daarom meldde hij zich in 2014 aan voor het Super Supermarkt Keurmerk, dat hij een paar maanden later behaalde. “Het voelde als een kroon op het werk toen het SSK-bordje op onze gevel ging.” Ondernemerschap in het algemeen, maar ook ondernemen in deze crisistijd zijn gesprekspunten die in deze uitzending aan de orde komen.

In het tweede uur aandacht voor de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden, waaronder de verkiezing van een nieuwe Stadsdichter. Er ontstond flink wat commotie naar aanleiding van de verkiezing. De betrokkenen komen in de uitzending aan het woord. Verder de ontwikkelingen rond en de gevolgen van de coronacrisis voor onze stad en regio. Dichter van Dienst is Jan van der Geer.

In uur drie de politieke gesprekken aan de Politieke Stamtafel met onder meer interviews met burgemeester Wouter Kolff, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ, en Karel van Hengel, directeur GGD ZHZ.