DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de toekomst van de lokale omroep.
Gisteravond werd in de gemeenteraad besloten hoe en onder welke voorwaarden de lokale omroep RTV Dordrecht financieel ondersteund gaat worden. Ondersteund om te overleven naar de datum 1 januari 2027, wanneer landelijke lokale omroepen ophouden met bestaan en opgegaan in een streekomroep. Een moeizaam proces dat een lange aanloopgeschiedenis kent. Ooit, eind jaren zeventig van de vorige eeuw, waren overal illegale radiozenders actief, piratenzenders die zich zelf zagen als vrije radiozenders. Ook in Dordrecht. Spannend, maar verboden. Er werd door de politie en Radio Controle Dienst gejaagd op deze etherpiraten die om die reden regelmatig hun uitzendlocatie moesten verplaatsen. Het kat- en muisspel tussen de etherpiraten en de opsporingsdiensten leverde niet veel resultaten op. Dus bedachten de autoriteiten, bij wet, een alternatief. De lokale omroep was geboren.
Veel gemeenten kregen hun eigen lokale omroep die zij financieel deels ondersteunden met middelen van het Rijk. Geen vetpot, maar vooral bemenst door vrijwilligers verzorgden zij het lokale nieuws en met de bekende praatje-plaatje-programmering. Ook in Dordrecht, waar door de TROM, Televisie Radio Omroep Merwedestad, radio, maar ook televisie werd gemaakt door vrijwilligers. Naast de Rijksbijdrage ontving de TROM ook een flinke financiële gemeentelijke subsidie. De TROM werd RTV Dordrecht, maar de subsidieafhankelijkheid bleef. Talloze malen moesten de diverse besturen en directeuren tot nu toe soebatten om extra financiële ondersteuning om gaten te dichten in de begroting die nodig waren om de omroep te laten overleven. Veel gehoorde uitspraken in de gemeenteraad waren steeds ‘daar gaan we weer’ of ‘dit moet de laatste keer zijn’. Tot op de dag van vandaag. En telkens stak de gemeenteraad de helpende financiële hand toe. In alle discussies oordelen publiek en politiek over de geboden kwaliteit en professionaliteit.
Nu zijn we op het punt beland dat we afscheid nemen van RTV Dordrecht als lokale omroep, om op te gaan in een streekomroep waar geen plaats meer is voor kleingeestig eilandjesgedrag van een lokale omroep. Van etherpiraten tot kwalitatieve streekomroep, gefinancierd door het Rijk. Zijn de gemeenteraden eindelijk van het gezeur om extra subsidies af.
Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.