DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale politiek. Deze week: het slepende gehakketak over de toekomstige parkeertarieven in het gebied tussen Sportboulevard en het ziekenhuis.

We kennen het parkeerterrein bij de Sportboulevard wel. Het oogt als een braakliggend terrein dat ingericht is als parkeerterrein voor de bezoekers van het Albert Schweitzer ziekenhuis en de gebruikers van de Sportboulevard. Met nu nog betaalbare parkeertarieven. De uitstraling dat het tijdelijk zou zijn klopt. Want het gebied maakt onderdeel uit van de Middenzone, waar woningen gaan verrijzen. Woningen en een parkeergarage. Waar straks de bewoners, bezoekers van het ziekenhuis en gebruikers en bezoekers van de Sportboulevard op aangewezen zullen zijn. En niet te vergeten de medewerkers van het Dordtse regionale ziekenhuis. Al langere tijd bestaat er een welles-nietes-conflict tussen de gemeente en het ziekenhuis over de mate waarin het ziekenhuis betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de plannen van de Middenzone. Het ziekenhuis haakte op een gegeven moment af bij de ontwikkeling van de plannen, maar wilde wel betrokken blijven. Met name bij de plannen rondom de ontwikkelingen van de parkeerfaciliteiten. Men voorzag een forse stijging van de parkeertarieven voor de medewerkers.

1.000 euro

De gemeente gaf aan dat zij altijd met het ziekenhuis in gesprek was gebleven. Nietwaar, zegt het ziekenhuis. Want, zo zeggen zij, de zeldzame gesprekken die er plaatsvonden, waren in de mededelingensfeer. In een gemeenteraadsvergadering in 2020 werd hier uitgebreid bij stilgestaan. De toenmalige portefeuillehouder Sleeking gaf een andere versie van de gesprekken dan het ziekenhuis. Eerder had een afvaardiging van het ziekenhuis ingesproken in een commissievergadering. Het werken in het ziekenhuis werd met het stijgen van de parkeerkosten voor het personeel fors duurder. En misschien zelfs wel te onaantrekkelijk voor degenen die aangewezen zijn op de auto. De tariefstijging voor de fulltime-medewerker zou op jaarbasis 1.000 euro of meer zijn.

Sportboulevard

In hoeverre de gemeente verantwoordelijk is voor dit begrotingsonderdeel van het ziekenhuis valt te bezien. Dit is namelijk een zaak van het ziekenhuis zelf. Men kan deze kostenstijging bedrijfsmatig begroten. Een punt dat helemaal ondersneeuwde in het welles-nietes tussen de twee partijen. Twee andere partijen, politieke partijen VSP en SP, waren van mening dat de gemeente meer rekening diende te houden met de kosten die de bezoekers van het ziekenhuis en de medewerkers betalen, maar ook met het belang van de Sportboulevard. De overige partijen in de gemeenteraad legden zich neer bij de uitleg van de toenmalige portefeuillehouder Sleeking.

Salomonsoordeel

Het gehakketak tussen beide partijen zette zich voor de rechter voort. Zelfs in de Tweede Kamer stelde Henk van Gerven (SP) vragen aan de minister van Medische Zorg en Sport (VWS) over het bericht dat de parkeertarieven bij het Albert Schweitzer ziekenhuis verdrievoudigden. De gemeente Dordrecht gaf geen krimp, het onderwerp verdween van de politieke agenda. De aanvang van de bouw van de 720 appartementen en de parkeergarage starten aan het einde van dit jaar. En het ziekenhuis liet het er niet bij zitten. Men vreest dat naast de stijging van de parkeertarieven ook het aantal beschikbare parkeerplekken niet zal voldoen aan de behoefte van het ziekenhuis. Inwoners van de aangrenzende wijk Sterrenburg 1 voorzien de auto-overlast in hun buurt door parkerende bezoekers. En nu is het laatste woord aan de Raad van State om het juridisch Salomonsoordeel over dit conflict uit te spreken. Over zes weken weten de partijen waar zij aan toe zijn. En de portemonnee van de ziekenhuismedewerkers ook.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt ontvangt, is Kees van ’t Hof, schrijver van de Jan Eijkelboom-biografie ‘Nooit het hele hart’. Jaime Quant is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.