DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week de verwikkelingen rond de herinrichting van het Veerplein in Zwijndrecht.

Een plein van allure, zo ziet de Zwijndrechtse wethouder Jos Huizinga het voor zich. Ooit was het Veerplein een ‘place to be’ als doorgangsweg tussen Amsterdam en Parijs. Hier moest het verkeer met de pont overvaren. Voor de reizigers die wilden overnachten, was er ook een hotel aan het plein. En het oude Raadhuis was ook gelegen aan het Veerplein. Het Veerplein was het centrum en kloppend hart van het dorp Zwijndrecht. Met het aanleggen van de Zwijndrechtse brug, die overigens officieel Stadsbrug heet, verplaatste de verkeersstroom zich. Het oude kloppend hart moest zich met de bouw van het nieuwe, overigens prachtige, Raadhuis richting de nieuwe Burgemeester Bruïnelaan verplaatsen. Met het opslurpen van de kleinere gemeenten uit de omgeving veranderde het dorpse karakter van Zwijndrecht. Het dorp groeide, maar een hart, een nieuw centrum, kwam er niet voor terug. Tja, of je moet Winkelcentrum Walburg zo willen aanmerken. In de loop der jaren hielden de opeenvolgende colleges zich vooral bezig met de uitbreiding en economie van de gemeente. Maar zij slaagden er niet in een om Zwijndrecht van een nieuw centrum te voorzien.

Wereldtop

Oud-wethouder Aaike Kamsteeg dacht van de nood een deugd te maken toen de kade van het Veerplein dringend onder handen genomen moest worden. Laten we gelijk het Veerplein upgraden! Eigenlijk net zoals Dordrecht de Spuiboulevard nieuw elan met nieuwbouw wil gaan geven. In Zwijndrecht werd de landschapsarchitect Adriaan Geuze aangetrokken. Hij is in de wereld van landschapsarchitecten geen kleine jongen, hij behoort tot de wereldtop. Geboren in Dordrecht, woonde ook in Zwijndrecht en tegenwoordig in Rotterdam. Hij wilde het Veerplein weer wat van zijn oude allure teruggeven met een metamorfose van het huidige saaie plein dat nu niet echt oogstrelend genoemd kan worden. Tot zover vinden de Zwijndrechtenaren en het gemeentebestuur elkaar. Maar bij het bekend maken van de plannen van Geuze begint de eerste verwijdering tussen gemeentebestuur en de bewoners aan het Veerplein.

Markthal

Geuze bedacht een heuse Markthal op een gedeelte van het plein. Daarmee zou het plein een echte ‘hotspot’ krijgen. De horeca voelde de bui al hangen van een dreiging van meer concurrentie en bewoners vroegen zich af wat de zin van een Markthal zou zijn, en wat er zoal verkocht zou gaan worden. Het agrarisch karakter van het dorp van weleer bestaat niet meer en de groenteveiling is terug te vinden in de geschiedenisboeken. Exit Markthalplan. Ook het plan om er aanlegplaatsen voor de pleziervaart aan de kade te creëren stuit op bezwaren. De binnenvaart klom op de barricades om hier tegen te protesteren, de ligplaatsen waren broodnodig voor de schippers. Zwijndrecht is immers de ‘hoofdstad’ van de binnenvaart. Vervolgens begonnen de bewoners van het Veerplein zich steeds meer te roeren. Niet omdat zij tegen de verfraaiing van het plein waren, maar wel tegen het autoluw maken ervan. Hun parkeerplaatsen zouden verdwijnen. Dat maakten zij op een inspreekavond bij de gemeenteraad bekend. In een reactie gaf wethouder Jos Huizinga te kennen een stukkie lopen naar de auto, pakweg tweehonderd meter, niet als een bezwaar te zien. Dat de bewoners hier anders over denken, daar heeft hij geen echte boodschap aan.

Soap

Deze week praat de Zwijndrechtse gemeenteraad hier verder over. Een soap over de poging om de gemeente van een heus kloppend centrumhart te voorzien dreigt te verzanden in discussie met wederzijds onbegrip tussen een gemeentebestuurder en bewoners van een gemeente zonder centrum.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is advocaat Eric Meijer. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is deze week Merel Meijers. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden, met onder meer de Zwijndrechtse wethouder Jos Huizinga over de ontwikkelingen rond het Veerplein en aandacht de stand van zaken rond Sportpark Krommedijk en het stadion van FC Dordrecht.

Studio de Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.