Actueel

reageer als eerstvr 31 aug 2018

Politiek Gezien: gerommel in Zwijndrecht

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Het politieke reces zit er weer op. Tijd voor een barbecue en een blik op de begrotingen voor volgend jaar.

Het vakantiereces voor de politiek is weer ten einde. Vorige week waren er al fractiebijeenkomsten van de partijen die in de gemeenteraad zitten. Uiteraard zullen er de vakantie-ervaringen uitgewisseld zijn. De politici zullen de wereld gezien hebben, nieuwe horizonten ontdekt hebben en vast ideeën hebben opgedaan om fris en fruitig het nieuwe politieke seizoen in te gaan.

Wie ook herboren van vakantie terugkwam, was oud-wethouder Kees Koppenol van Papendrecht. Hij liep de  achthonderd  kilometer lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje. Hij voelde zich na deze indrukwekkende voettocht als herboren en vol nieuwe energie. Maar niet meer in de politiek. Zijn vrijgekomen energie gaat hij in andere zaken steken.

Het echte politiek werk staat voor de deur: de begrotingsbesprekingen. De nieuwelingen in de gemeenteraadspolitiek hebben kunnen wennen sinds maart, maar het politieke circus gaat nu echt op gang komen.

In Zwijndrecht rommelt het in de wandelgangen, maar ook in het dorp. Dat slechts een van de vijf wethouders ingezetene van Zwijndrecht is, ligt niet echt lekker. Men mist het gevoel van verbondenheid met de bestuurders. Burgemeester Dominic Schrijer, die heeft aangegeven te stoppen met zijn burgemeesterschap, heeft weliswaar een appartementje in Zwijndrecht, maar heeft zijn Rotterdamse woning altijd aangehouden. Een soort van escapemogelijkheid uit Zwijndrecht. Het Zwijndrechts bestuur roept een beeld op van een bestuurderslegioen van huurlingen. En zonder de kwaliteiten van de huurlingen nu ter discussie te stellen is het toch best opmerkelijk dat 80 procent van de Zwijndrechtse wethouders buiten de gemeentegrenzen woont van de gemeente waarvan zij bestuurder zijn. Wat is er met de Zwijndrechtse politiek aan de hand? Heeft men onvoldoende kwaliteit in eigen gelederen? Hebben bestuurders koudwatervrees en kiest men voor de veiligheid maar voor een huurling van buiten? Opvallend en merkwaardig is het wel. Ik vraag mij dan ook af hoe dit vreemdelingenlegioen het zelfbeeld en vertrouwen van de inwoners van Zwijndrecht kunnen dienen. Of is het meer een bevestiging van “zie je wel wij kunnen het zelf niet”?

Aan spierballentaal ontbreekt het bijvoorbeeld wethouder Jos Huizinga niet. Net binnen en plaatsgenomen op zijn bestuurderszetel stelde hij het regionale samenwerkingsverband de Drechtsteden ter discussie. Het kwam er op neer dat de volgens hem de huidige vorm niet levensvatbaar is. Dat er aan de samenwerkingsvorm verder gesleuteld moet worden, daar is vriend en vijand het wel over eens. Maar de nieuwkomer Huizinga trekt wel erg snel een grote broek aan. Natuurlijk zijn zijn collega’s in de Drechtsteden wel nieuwsgierig naar zijn uitleg en alwetendheid. De meesten hebben nog niet de eer gehad om hem de hand te mogen schudden. Ongetwijfeld zal hier in de eerste Drechtraadbijeenkomst van dit nieuwe politieke jaar over gesproken gaan worden. En de Dordtse raad? Die begon deze week met een barbecue-bijeenkomst die zo druk werd bezocht door buitenstaanders dat het er schaarsheid aan eten ontstond. Als dit maar geen voorteken is voor dit nieuwe politiek jaar…schaarste!

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 1 september ontvangt Ben Corino in Studio De Witt Gertjan Kruidenier als hoofdgast. Gertjan is de eigenaar van de bekende Dordtse boekhandel de Nieuwe Bengel in de Vriesestraat. De Nieuwe Bengel komt voort uit de fameuze boekhandel De Bengel op de Voorstraat-Noord. Deze zaak nam hij over van de oprichter en eigenaar Bart van Dulmen. De verhuizing van het kleine maar intieme pand op de Voorstraat naar de Vriesestraat  bleek Gertjan goed ingeschat te hebben. De Nieuwe Bengel is net als zijn voorganger een begrip bij de boekenliefhebbers. Hij ging mee met de nieuwe ontwikkelingen en zette ook met succes in op online verkoop van boeken. De geboren Rotterdammer maakte een omzwerving voordat hij in Dordrecht als boekhandelaar vestigde. Met zijn ouders trok hij mee naar de Hoeksche Waard, ging studeren in Breda aan de kunstacademie. Boeken en veel lezen brachten hem de liefde voor boeken bij. Het bracht hem in contact met De Bengel en ging er aan de slag aan boekenverkoper. Met Gertjan praat Ben Corino over zijn lotgevallen, zijn ambities en zijn passie voor boeken. Ook praten zij over zijn muziekkeuzes voor deze uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is de Dordtse dichter/huisarts Kees Rovers.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

Geef een reactie