DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en Drechtstedelijke politiek. Deze week heeft hij wat suggesties voor goede voornemens voor 2021 voor. 

Het kerstreces zit er nagenoeg op. De gebruikelijke nieuwjaarsrecepties worden dit jaar in een ander jasje gestoken. Geen drukbezochte stads- en gemeentehuizen, maar de gebruikelijke nieuwjaarspeptalk van de burgemeesters gaan online. Burgemeester Hein van der Loo deed in de regio traditioneel de aftrap en sprak de inwoners van Zwijndrecht maandag online toe. In Dordrecht gaat de burgervader letterlijk en figuurlijk de bühne op. Hier heeft men voor een talkshowachtige presentatie gekozen in het Stadstheater van de Lach en de Traan Kunstmin. Politiek en theater, het heeft wel wat gemeen met elkaar. De acteurs wisselen regelmatig van rol, soms een bijrol, soms de hoofdrol. Het gaat de één beter af dan de ander. Het elan waarmee zij zich tegenwoordig presenteren op internetfilmpjes kan wisselend zijn. Er zijn zo van die burgemeesters die een natuurlijk talent bezitten om met verve hun rol te spelen in het theaterstuk waar zij onderdeel van zijn. De voormalige burgemeester van Dordrecht en tegenwoordig Commissaris van de Koning in Friesland Arno Brok bezit dit natuurlijke talent. Dat etaleerde hij met oprecht enthousiasme toen Dordrecht het decor van de landelijke Sint Nicolaas-intocht was. Met zijn optreden werd hij prompt de leukste burgemeester van Nederland.

Hein van der Loo. (Foto: Gemeente Zwijndrecht)

Non-communicatie

Ook de huidige burgemeester van Dordrecht  en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid onderscheidt zich. Hij weet de weg naar de sociale media te vinden. Informeert de media helder, consequent en consistent door middel van persconferenties. Dit laatste gaat wethouders niet altijd even goed af. Die blijven meestal steken op cliché-quotes als ’mooi, hart voor de stad, trots op de stad’ en meer van hetzelfde. Communiceren voor de bühne is dit eigenlijk. Het echte communiceren richting de raad en naar inwoners heeft een beetje te maken met de aard van het onderwerp. Recente voorbeelden van non-communicatie zijn in Dordrecht de affaires ‘Aankoop zwembad De Dubbel’ (wethouder Stam) en ‘Rioolkast aan de Hazelaarlaan in Dubbeldam’ (wethouder Sleeking).

Raadsakkoord

Maar in Zwijndrecht laat het informeren van de raad en inwoners ook wel te wensen over. Terwijl je toch zou denken: daar werkt men niet met een collegeakkoord, zoals in Dordrecht, maar met een raadsakkoord. Daar solliciteren kandidaten op de wethouders-vacatures en eenmaal aangenomen door de raad moeten zij het raadsakkoord gaan uitvoeren. Zij moeten dan aan de slag gaan binnen de kaders van het akkoord van de gemeenteraad. In Dordrecht is er weleens geopperd om dit model van Zwijndrecht over te nemen. In het akkoord zijn de speerpunten van de gekozen partijen verwerkt en hoeven de partijen alleen maar te controleren of de uitvoerende wethouders volgens het akkoord te werk gaan.

Knellend korset

Toch is dit in de praktijk lastiger dan het doet vermoeden. Daar weet de ingehuurde beroepswethouder Jos Huizinga van Zwijndrecht ondertussen alles van. Hij sleept zich momenteel van affaire naar affaire. De inrichting van het Veerplein en verkeersproblemen, problemen met de Welstandscommissie over de afbraak van een woning in de onder architectuur gebouwde buurt Lauwers en Marsdiep, en nu weer met de voorgenomen omstreden bouw van een appartementencomplex bij de monumentale watertoren aan de Oude Maas. Huizinga is een voortvarende bestuurder die toch wel de nodige moeite heeft met het knellend korset van het raadsakkoord en lastige inwoners die bezwaren maken. Daar waar burgemeesters de inwoners weten te bereiken, gaat het wethouders niet altijd goed af. Beter de raad en inwoners informeren, je niet achter ambtenaren verschuilen en vooral: beter luisteren. Goede voornemens voor 2021?

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Danny Dijkhuizen. Hij is oprichter van Kids4Dreams, dat lesprogramma’s, projecten en trainingen in het kader van talentontdekking en -ontwikkeling aanbiedt op scholen om de sociaal-emotionele vaardigheden en de persoonlijke groei van kinderen te bevorderen. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Merel Meijers. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.