DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de financiering van de Dordtpas, die ten koste dreigt te gaan van een extraatje voor mantelzorgers. 

Het leek allemaal zo mooi toen in het derde kwartaal van 2018 de wethouders, naar Rotterdams model, de Dordtpas aankondigden. Twee miljoen euro werd er gereserveerd voor de ontwikkeling en invoering ervan in de Dordtse samenleving.

Buitengesloten

Met de Dordtpas kunnen Dordtenaren korting krijgen op culturele, recreatieve en sportieve voorzieningen van de stad. “Dordrecht heeft zoveel te bieden aan kunst en cultuur”, verklaarde wethouder Sleeking. Wethouder Peter Heijkoop: “We zijn ervan overtuigd dat de Dordtpas een belangrijk middel is om ook mensen met een smalle beurs mee te laten doen. Juist in deze gezinnen sneuvelen deelname aan sportclubs, bioscoop, museum en andere leuke zaken als eerste. Kinderen en volwassenen worden daardoor buitengesloten. Met de Dordtpas kan iedereen actief meedoen en ben je weer onderdeel van onze samenleving.” En in het coalitieakkoord was de Dordtpas opgenomen als één van de doelen om te verwezenlijken.

Twee miljoen

Tot zover is er toch niets mis mee, zal de lezer denken. Tenslotte werkt de Rotterdampas in Rotjeknor al jaren naar tevredenheid. Men kan de pas kopen voor zo’n veertig euro. Voor de minder draagkrachtige Dordtenaren biedt het de gelegenheid om toch toegang te krijgen tot sportieve, educatieve, culturele en recreatieve voorzieningen. Aanvankelijk had men op het Stadskantoor gedacht er met één miljoen euro klaar mee te zijn. Maar externe denkers hadden dit bedrag bijgesteld. Met de ontwikkeling en invoering ervan moest op twee miljoen euro worden gerekend. De gemeenteraad ging ermee akkoord. De Dordtpas zou tenslotte deuren openen voor degenen die nu aan de financiële zelfkant van de samenleving staan.

Mantelzorgers

Maar de rekenmeesters op het Stadskantoor zaten niet stil. Immers, zoals met alles moet het uit de lengte of uit de breedte komen. Van één naar twee miljoen vergt enige creativiteit in de boekhouding. Die werd gevonden. Hoeveel financiële zoden dit nu echt aan de dijk zal gaan zetten, is nog maar de vraag. Maar goed, het werd gevonden bij een groep die zich inzet voor zorg voor familieleden: de mantelzorgers. Als waardering had de overheid ooit bedacht de mantelzorger in aanmerking te laten komen voor het zogenaamde Mantelzorgcomplimentje. Een bedrag van maximaal tweehonderd euro per jaar. Daarmee werd waardering uitgesproken voor de soms bijna ongelimiteerde zorginzet van naaste familieleden. De Gemeente Dordrecht had dit bedrag al gehalveerd. Scheelde weer in de kosten.

Gegeven paard

Dinsdag stond de Dordtpas op de agenda van de gemeenteraad. En in het voorstel werd het financiële mantelzorgcomplimentje vervangen door de Dordtpas. Het CDA, bij monde van raadslid Arine van den Heuvel, zag de Dordtpas als een cadeautje. Welbeschouwd dus een cadeautje uit de categorie ‘een gegeven paard mag je niet in de bek kijken’. De VVD vond de Dordtpas een prima compensatie als vervanging voor de financiële vergoeding in de vorm van het mantelzorgcompliment. Men moest er maar mee blij zijn, was de strekking van de coalitie. Van één naar twee miljoen euro voor de Dordtpas. Dat riekte volgens de oppositie, PvdA, GL, D66, VSP, PVV, SP en Gewoon Dordt, gewoon naar een ordinaire bezuinigingsmaatregel waar het bestaande mantelzorgcompliment werd gebruikt om de kosten van de Dordtpas te compenseren over de ruggen van de mantelzorgers. Zij worden ongevraagd met de Dordtpas opgescheept, waarvan het nog maar de vraag is of zij die willen.

(Foto: Ben Corino)

Sigaar

Kortom, de mantelzorger krijgt als blijk van waardering voor alle zorginzet een sigaar uit eigen doos, is de conclusie van de oppositiepartijen. Maar dan wel de goedkoopste sigaar uit de B-categorie. Mag niet teveel kosten toch?

 

Deze week in Studio de Witt

Zaterdag 27 april ontvangt Ben Corino de Dordtse ontwerper/kunstenaar Teun Okkerse (Dordrecht, 1954) als hoofdgast in Studio De Witt. Het grote publiek kent zijn werk onder meer van de slagschaduw van het oude postkantoor dat op het Bagijnhof in de bestrating te zien is. Okkerse is als kunstenaar verbonden aan het Teekengenootschap Pictura. Hij ontwerpt vlaggen. Recent ontwierp hij de herdenkingsmunt ter gelegenheid van vierhonderd jaar Dordtse Synode. Okkerse is een veelzijdige ontwerper en kunstenaar en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Corino gaat met Okkerse in gesprek over zijn ontwerpen en kunstprojecten en natuurlijk ook over het verdwenen postkantoor.

In het tweede uur is er de aandacht voor de actualiteit uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Jaime Quant. Het derde uur staat in het teken van de politieke actualiteit aan de Politieke Stamtafel.