DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week was hij bij de benoeming van een nieuw Drechtstedenbestuur. Dat vindt de komende tijd flinke uitdagingen op zijn pad.

Er heerste dinsdag een hoerastemming toen de Drechtraad instemde met de door de formateur, voorzitter Wouter Kolff, voorgedragen kandidaten voor het Drechtstedenbestuur. Maar er klonken ook kritische en bezorgde geluiden.

De benoemde portefeuillehouders die ook respectievelijk wethouder zijn in Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Alblasserdam, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Een redelijke evenwichtige verdeling binnen het Drechtsteden-samenwerkingsverband, zou je zo zeggen. Bijna, maar toch niet helemaal, zo is in de wandelgangen te beluisteren. Dordrecht is oververtegenwoordigd, mopperen vooral de vertegenwoordigers van de lokale partijen uit de regio. De voorzitter is de burgemeester van Dordrecht en ook nog eens twee portefeuillehouders zijn Dordtse wethouders. Het gemopper heeft iets klagerigs, maar langzamerhand ook iets ritueels gekregen. Keer op keer afzetten tegen de positie van Dordrecht in het samenwerkingsverband. Al wat niet goed is, kan volgens de klagers verbonden worden met de grote stad Dordrecht. De regio is een regio, stelde het Harndinxveld-Giessendamse raadslid Robert Philipo. En geen stad, zoals het samenwerkingverband wordt genoemd in de Groeiagenda van de Drechtsteden. Als je jezelf in Den Haag als stad presenteert, sta je sterker in de onderhandelingen, stelde Kolff. De Drechtsteden zouden als stad op basis van het inwonersaantal dan de vijfde stad van het land zijn. Het bleef bij het gesputter en gespatter van Philipo, want de rest van de Drechtraad vond best zo. Overigens was Philipo een van de weinige politici die afgelopen zaterdag het water indoken voor de City Swim Dordrecht.

Op deze avond werd ook duidelijk dat de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein de beleidsverantwoordelijken niet vrolijk stemden. De verantwoordelijke portefeuillehouder Peter Heijkoop schetste een somber beeld. Hij waarschuwde de Drechtraad dat de financiering van het Sociaal Domein financieel onder ernstige druk komt te staan. De tekorten lopen in een rap tempo op. Alleen al voor dit jaar is de verwachting dat het tekort op de begroting  op gaat lopen tot 6 miljoen euro. En de inschatting is dat het tekort in 2021 opgelopen zal tot ongeveer 21 miljoen euro. Er is sprake van een groeiende disbalans tussen uitgaven en inkomsten. Den Haag geeft minder en de gemeenten moeten meer. Schipperen en roeien met de riemen die je geboden zijn is eigenlijk de naakte politieke en bestuurlijke realiteit. En om de gaten te dekken zal er in voorzieningen gesneden moeten worden. En welke dan? Dat zal de tijd leren. De leden van de Drechtraad mochten er op deze avond vast aan ruiken. Zij speelden mee  in een simulatiespelletje ‘Keuzes maken in het Sociaal Domein’. Men moet gaan kiezen en pijnlijke keuzes gaan maken. Hoe kleiner de gemeente of regio. hoe minder geld er naar toe gaat. Misschien toch maar gaan voor de optie om de vijfde stad van Nederland te gaan worden?

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 8 september ontvangt Ben Corino in Studio De Witt  muziekhistoricus Pieter A. Bakker. Bakker is inmiddels dertien jaar Dordtenaar. Hij studeerde Engels en Nederlands aan de lerarenopleiding in Utrecht. (Pop)muziek was al vroeg een onmisbaar onderdeel van zijn leven en toen tijdens zijn studie ook de muziekgeschiedenis aan bod kwam, werd het palet uitgebreid met de klassieke, muzikale canon. Direct na zijn studie begon Pieter met het geven van cursussen muziekgeschiedenis. Vijf jaar geleden richtte hij het muziekhistorisch bureau Musica Docet op, waarvoor hij lezingen en cursussen verzorgt. Het doel van Bakker is om aan te tonen dat klassieke muziek voor iedereen toegankelijk kan zijn door een niet-schoolse aanpak en een gevarieerd aanbod. Naast zijn hoofdpassie muziek hebben ook de andere kunsten, literatuur, filosofie, geschiedenis en voetbal een speciale plek in zijn hart. Met Bakker praat Ben Corino over de muziekgeschiedenis, over de toegankelijkheid van de muziek, maar ook over zijn muziekkeus voor deze uitzending van Studio De Witt.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Onder meer is er aandacht voor de Dochters van Dordrecht en het aankomende festival Dordrecht Pride. Dichter van Dienst is de Dordtse dichter Jehanne Hulsman.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.