DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de politieke actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week over de communicatie rond rangeerterrein Kijfhoek en de non-communicatie rond het instortende Teerlink-pand.

Rangeerterrein Kijfhoek kwam de afgelopen week weer eens in het nieuws. Nee, geen lekkende wagons of uit de rails gelopen treinen. ProRail had een veiligheidsmaatregel genomen, omdat bleek dat een aantal wissels dat de goederentreinen verdeelt niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. Die konden dus tijdelijk niet worden gebruikt. De goederenvervoerders waren hier niet blij mee. Maar wel een begrijpelijke maatregel die ProRail nam. Vervoerders geïnformeerd, maar niet de gemeente Zwijndrecht. Lessen uit het verleden, brandende en lekkende wagons, leerden toen dat een heel kort communicatielijntje naar de gemeente noodzakelijk was. Maar deze lessen zijn blijkbaar geen garantie voor de toekomst. Dat bleek op het moment van de hectiek. Bestaat er een protocol of was men het gewoon even vergeten? De burgemeester van Zwijndrecht moest uit de media vernemen dat er een akkefietje tussen de vervoerders en ProRail was. En dat er een veiligheidsprobleem aan ten grondslag lag. Dit las de burgemeester in de krant. De burgemeester trok bij ProRail aan de bel, gesprekjes volgden, de fout werd erkend en beterschap werd beloofd. Ongetwijfeld zal de hectiek van het moment alle aandacht vergen van de medewerkers van het rangeerterrein, maar toch, het vertrouwen werd wederom geschaad.

Heldere communicatie

In tijden van crisis is het mooi om te zien welke kwaliteiten bij bestuurders boven komen drijven. De talenten van lands eerste minister komen in zijn rol van crisismanager volledig tot zijn recht. Weet zich omringd door de juiste deskundige adviseurs en weet de mensen, weliswaar met behulp van de genomen maatregelen, te bewegen om mee te werken. Datzelfde geldt ook voor de voorzitters van de Veiligheidsregio’s. In Zuid-Holland Zuid worden de media wekelijks tijdens een persmeeting bijgepraat door burgemeester Kolff die ook voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ is. Geflankeerd door de directeur van de GGD ZHZ, Karel van Hengel. Duidelijke en heldere communicatielijnen. Iets wat niet altijd vanzelfsprekend hoeft te zijn. Niet in iedere Veiligheidsregio worden de media wekelijks bijgepraat door de voorzitter.

(Archieffoto: Thymen Stolk)

Splijtzwam

In de afgelopen week liet Gewoon Dordt-gemeenteraadslid Irene Koene van zich horen. De impasse rond het veel besproken Teerlink-pand was de aanleiding. Ook in één van mijn eerdere columns kwam dit pand ter sprake. Eigenaar Arie van Pelt en de gemeente, in de persoon van verantwoordelijk wethouder Piet Sleeking, zijn niet meer met elkaar in gesprek. Een heuse impasse dus. De één, Van Pelt, wilt dat de gemeentelijke monumentenstatus van het pand af gaat. De ander, de gemeente, weigert dit. Sleeking voelt zich gesterkt door de rechterlijke uitspraak over de monumentenstatus van het pand. En in de stad ontstaat er langzamerhand een pro- en contrasfeertje. Het Teerlink-pand als splijtzwam binnen de gemeenschap.

Alfamannetjes

Voor- en tegenstanders hebben de neiging om de ingebrachte argumenten van de ander van tafel te vegen of te bagatelliseren. De buitenstaander ziet twee alfamannetjes die elkaar geen millimeter tegemoetkomen. Dus bedacht Koene een interventiemogelijkheid. Zet de twee alfamannetjes samen met een paar vertegenwoordigers uit de gemeenteraad in een kamer. Deur op slot en ze mogen er pas weer uit wanneer de toekomst van het Teerlink-pand verzekerd is. Ik zie de Dordtenaren al dagelijks op het Stadhuisplein staan. Turend naar de witte rook uit de schoorsteen. Een nieuwe attractie is geboren!

Deze week in Studio De Witt

Als hoofdgast van Studio De Witt ontvangt Ben Corino komende zaterdag de Dordtse oud-makelaar Arij Boogerman. Inmiddels makelaar in ruste, maar zeer actief in verschillende maatschappelijke functies. Zo is Boogerman voorzitter van de Stichting Behoud Augustijnenkerk en voorzitter van de werkgroep Stolpersteine Dordrecht, die herdenkingssteentjes (‘struikelsteentjes’) realiseert voor woningen waar in de oorlog mensen woonden die zijn gedeporteerd en vermoord. Met name over dit laatste onderwerp zal Corino, met het oog op 4 en 5 mei, met Boogerman in gesprek gaan.

In tweede uur aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Kees Klok.

In uur drie de politieke gesprekken aan de Politieke Stamtafel.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.