DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de (opnieuw) opstekende politieke verontwaardiging over de gang van zaken rond het Teerlink-pand op de Buiten Walevest.

Eens in de zoveel tijd is er in de politiek wel een item waarbij het dringen is om er de aandacht op te vestigen. Toen enige weken geleden de rechter besliste dat het welbekende pand Teerlink terecht een gemeentelijke monumentenstatus heeft, begon het politieke tromgeroffel aan te zwellen. Het er iets van vinden vond zijn weg via de persberichten van een aantal partijen. Waar gaat het allemaal over? In het witte, 18e eeuwse, beeldbepalend pand van Teerlink Motoren aan de Buiten Walevest had wijlen Gerrit Teerlink zo’n vijftig jaar een werkplaats voor scheepsmotoren. Door de eeuwen heen had het pand een horecafunctie, maar ook die van woonhuis. De cafés Bellevue, Rivierzicht en Valk waren een pleisterplaats voor schippers en Dordtenaren. En uiteindelijk werd het de werkplaats van Gerrit Teerlink. Na zijn overlijden wisten de erven zich blijkbaar geen raad met het pand en de inboedel. Na twaalf jaar van verwaarlozing en een gemeentelijke monumentenstatus kocht Codicil Company het pand voor 200.000 euro.

Van Pelt

Codicil Company is weer eigendom van de Dordtse projectontwikkelaar Arie van Pelt, die op dat moment nog geen verdere plannen met het pand had. Naam en faam van Van Pelt wanneer het om zijn aanpak van oude panden gaat (laten verpauperen, uiteindelijk sloop en nieuwbouw plegen) zorgden al voor openlijk wantrouwen bij menig Dordtenaar. Maar nog niet bij de politiek. De jaren verstreken en het onder de erven Teerlink ingezette verval werd door Van Pelt gecultiveerd, totdat hij door de gemeente (wethouder Sleeking) gedwongen werd de gaten in het dak te dichten. Om het pand aan te kunnen pakken wilde Van Pelt van de beperkingen van de monumentenstatus af. De rechter stelde hem in het ongelijk.

Gekissebis

En hier begint het tromgeroffel van de politieke partijen. De VVD, GroenLinks en Gewoon Dordt vinden er wat van. Zij stellen vragen over hoe nu verder met het pand. Maar vragen zich ook openlijk af waarom de partijen er tussentijds niet uitgekomen zijn. VVD-er en horecapleitbezorger Rolin Den Heijer pleit ervoor om de oude horecabestemming van het pand te gaan lichten. GroenLinks stelde artikel 40-vragen aan het college over hoe het toch allemaal zo heeft kunnen lopen. Maar stelt dat in het gekissebis tussen de gemeente en van Pelt beide kijvende partijen hier wel schuld aan zullen hebben. Kortom, men is van mening dat het maar eens afgelopen moet zijn met de Teerlink-soap.

(Archieffoto: Thymen Stolk)

Geld of sentiment

En daar is zeker wat voor te zeggen. Want ondertussen vindt er nog geen wezenlijk onderhoud aan pand plaats. De duiven vliegen weliswaar niet meer door het kapotte dak in en uit, maar weersinvloeden doen hun werk. Eerder vielen de witte pleistersteenstukken van het zieltogende pand. In het jaar dat Dordrecht haar 800 jaar-feestje viert, is het pand Teerlink al honderden jaren een markant en beeldbepalend gezicht aan de rivier, ter hoogte van de spoorbrug. Maar nu is het al tientallen jaren een trieste beeldbepalende schandvlek van de stad. En dit mogen projectontwikkelaar Van Pelt, maar toch ook wel de gemeente, zich aanrekenen. Hart voor de geschiedenis van 800 jaar stad? Of moet het ‘geld gaat voor sentiment’ zijn?

Deze week in Studio de Witt

Zaterdag 28 februari is Dick Verheijen de hoofdgast bij Studio De Witt. Hij was sinds 2005 directeur van Parkschap Nationaal Park De Biesbosch. In 2017 nam hij afscheid, na 37 jaar in dienst van de gemeente Dordrecht. Verheijen heeft zich twaalf jaar op gedreven en energieke wijze ingezet voor Nationaal Park De Biesbosch en de ambities en plannen met het gebied. Tevens is hij één van de initiatiefnemers van NLDelta. Voor de gemeente was hij programma- en projectleider op terreinen als marketing, toerisme en cultuur en bekleedde hij diverse functies op het gebied van personeel en organisatie. Na zijn pensionering zit hij niet stil. In het jaar dat Nederland stilstaat bij het feit dat het 75 jaar geleden is dat het land werd bevrijd van de Duitse bezetting coördineert Verheijen het bevrijdingsprogramma in Dordrecht.

In het tweede uur aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en Drechtsteden. Dichter van Dienst is Wim Jilleba.

In het derde uur aan de Politieke Stamtafel aandacht voor de politiek in Dordrecht en de Drechtsteden.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.