DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de diefstal, en het weer terugbrengen, van drie zogenaamde Stolpersteine. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Het had de aandacht. Lokaal, maar ook landelijk: de diefstal van de Stolpersteine voor de voormalige woning van de familie Cohen aan de Dordtse Boomstraat. Het gezin werd weggevoerd en vermoord door de nazi’s in Auschwitz/Birkenau. De burgemeester nodigde de dader(s) uit om bij hem langs te komen om het waarom van de diefstal uit te leggen. De Dordtse VVD-er Rolin den Heijer was woest over deze ongehoorde daad. Ook landelijke politici reageerden via X. Schokkend moet het zijn voor de Dordtse Joodse gemeenschap die zich door het oplaaiende antisemitisme steeds onveiliger voelt. Veel mensen zijn blijkbaar niet in staat om het onderscheid te maken tussen de staat Israël en het Jood-zijn. Alles wordt momenteel op één hoop gegooid, alsof Hamas de vertegenwoordiging is van alle Palestijnen. De oorlog daar, gevoerd door leiders van een land, rechtvaardigt op geen enkele wijze het opkomend antisemitisme. Kees Weltevrede, voorzitter van de Dordtse Werkgroep Stolpersteine, was onthutst door de verdwenen struikelstenen met de namen van de familie Cohen. Nadrukkelijk stelde hij dat de omgekomen stadsgenoten in de vernietigingskampen geen graven hebben, geen grafstenen met hun naam erop. Dat de enige plek waar je hun namen kunt lezen op de struikelstenen voor hun voormalige woning is.

Er is aangifte gedaan van de diefstal. De stenen werden teruggevonden op een bankje, maar de aangifte wordt niet ingetrokken. Dat ze teruggevonden werden, roept toch de vraag op wat de dader(s) er mee beoogd hadden. En waarom ze blijkbaar tot inkeer gekomen zijn. Natuurlijk is het terecht om een hard oordeel te hebben over de diefstal, maar waarom men de Stolpersteine uit de straat heeft gelicht lijkt mij veel belangrijker. Juist in deze tijd waarin zekerheden plaatsmaken voor onzekerheden is het noodzakelijk om je te verdiepen in het waarom. Van politici en bestuurders wordt nu verwacht je niet mee te laten slepen met de opportunistische waan van de dag en op ieder incident ‘law and order!’ te roepen. Juist nu hebben we de verbinding nodig. Ben benieuwd of deze in het toekomstige kabinet te vinden zal zijn.

Studio De Witt

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je iedere zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het wakkere radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM/Papendrecht FM.