DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de noodopvang van asielzoekers in het ARA Hotel in Zwijndrecht. (Archieffoto: Stolk Fotografie)
Deze week werd in de Eerste Kamer de veelbesproken Spreidingswet aangenomen. De wet die gemeenten verplicht om zich actief, in samenspraak met het COA, in te zetten voor opvang van asielzoekers. Dit om de opvang in Ter Apel te ontlasten. De wantoestanden die daar heersen als gevolg van de overbezetting, buiten slapende mensen, tekort aan bedden, gebrek aan perspectief, de verveling die toeslaat en zich soms uit in wangedrag in de directe omgeving, inwoners van Ter Apel die lastig gevallen worden.
Met name het laatste speelt bij veel inwoners van Zwijndrecht, toen bekend werd dat het ARA Hotel van de Van der Valk hotelgroep voor de komende drie jaar een contract heeft afgesloten met het COA om hier asielzoekers te huisvesten. Vanaf het voorjaar 2024 kunnen hier zo’n 300 asielzoekers worden opgevangen.
Toen het nieuws bekend werd gemaakt kwam dit als een donderslag bij heldere hemel voor de inwoners van Zwijndrecht. Ook voor de politiek kwam deze boodschap plotsklaps. Ook al had men al veel eerder in de tijd aangegeven dat er in Zwijndrecht plaats moet zijn voor opvang, gaven burgemeester Edo Haan en wethouder Robert Kreukniet desgevraagd aan. De commotie werd niet veroorzaakt door de bekendmaking op zich, maar door het plotsklapse karakter ervan. Simpel gezegd zijn het zakelijke, pragmatische motieven van Hotel ARA. Het hotel gaat verbouwd worden, maar dat zou nog een poosje duren. En leegstand levert geen geld op. Een AZC tijdelijk onderdak bieden wel. Overigens voor de gemeente Zwijndrecht ook. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Hoewel de lokale VVD bij monde van haar fractievoorzitter Daan Spanjersberg van mening verschilt met zijn eigen VVD-wethouder Kreukniet. Hij stelt dat het geen beslissing van de gemeenteraad is, maar van ARA en het COA. Zijn fractie wil maximaal 200 asielzoekers tijdelijk opnemen. Voor hen is dit de grens. Maar desgevraagd liet burgemeester Haan weten dat de gemeente over de vergunningverlening gaat en als de gemeenteraad hier niet voor gaat liggen, dan gaat alles gewoon door.
Op de informatiemarkt afgelopen dinsdag, waar de inwoners werden geïnformeerd over hoe de opvang vorm gaat krijgen, heerste een gelaten, maar bezorgde sfeer in afwachting van wat komen gaat.
Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.