DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Daarin blijft de Drechtsteden-samenwerking een punt van discussie. Er wordt gezocht naar een nieuwe vorm, waarschijnlijk zonder ‘regionaal parlement’. 

Op Valentijnsdag kwamen de colleges van de Drechtsteden bijeen. Brainstormen over hoe de samenwerking het beste voortgezet kan gaan worden. Flexibeler en meer ruimte voor de individuele gemeenten. Want de huidige samenwerking knelt. Dinsdag werd er zelfs in een ingelaste raadsvergadering over gesproken.

Cultuurverschillen

Samenwerking op onderdelen waar Dordrecht zijn rol als centrumgemeente pakt. Dus minder gelijke monniken en gelijke kappen. Maar hoe dit aangepakt moet worden, daar verschillen de meningen over. Elementen als de cultuurverschillen tussen de verschillende gemeenteraden spelen natuurlijk ook een rol, zo merkte Merx (VVD) op. Maar waar gaan we ja of nee tegen zeggen?, vroeg Van Verk (PvdA) zich af. Zo concreet zijn de voorstellen nog allemaal niet, was de algemene mening van de gemeenteraad na de toelichting van burgemeester Kolff.

Moddergevechten

Toch lijkt de koers wel een bepaalde richting op te gaan. De rol van het regio-parlement, de Drechtraad, gaat zoals het er nu naar uitziet terug naar de gemeenteraden van zeven gemeenten. Net als dat de rol van het dagelijks bestuur lijkt te gaan veranderen. Natuurlijk is onderling vertrouwen van wezenlijk belang voor de samenwerking. Dat bewijst het ‘stadhuis op stelten’-rumoer in Sliedrecht weer eens. Daar wordt er politiek flink wat uitgebaggerd. De ene wethouder, Ben van der Plas (PvdA), houdt het zelfs voor gezien. De andere, Hanny Visser (PRO Sliedrecht), moet vertrekken, omdat coalitiepartners SGP/CU, CDA en PvdA van mening zijn dat zij niet meer met de fractie van PRO Sliedrecht door één deur kunnen. Exit capabele wethouder Visser. Een aimabele burgemeester, Bram van Hemmen, die er voor kiest om in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard zijn burgemeesterscarrière voort te zetten. Wat overigens iedereen hem van harte gunt, maar toch. Samenwerken binnen de politiek van het baggerdorp, het gaat met moddergevechten gepaard.

Thuisloze jongeren

Dinsdagavond keerde in de Dordtse commissie het visiedocument ‘Opvang kwetsbaren’ terug. Dan hebben we het onder andere over de overlastproblematiek Kasperspad en het Kromhout, waar het Leger des Heils is gehuisvest. Kern van het Dordtse probleem is gekoppeld aan het landelijke probleem. Er worden landelijk, lokaal en regionaal te weinig woningen gebouwd. Door omstandigheden van verschillende aard is de groep thuis- en daklozen groeiend. Het aantal jongeren dat thuisloos is, is groter dan men vermoedt, omdat zij vaak bij vrienden of bekenden bivakkeren en niet geregistreerd staan. In de Markt van Welzijn en Geluk is het afzetgebied in Dordrecht voor deze groep beperkt tot het Leger des Heils. Een monopolist die van de gemeente Dordrecht hiervoor een vergoeding ontvangt, waar een prestatieverplichting tegenover staat.

Meebetalen

De gemeente maakt zichzelf hiermee wel afhankelijk van het Leger des Heils. Loudy Nijhof van BVD vond dat de gemeente zich zelf wel erg afhankelijk maakt door met slechts met één speler zaken te doen. VVD-er John van der Net vond dat de andere regiogemeenten maar voor hun eigen dak- en thuislozen moeten zorgen. Maar ja, leuk gedacht, zo werkt het niet. Vanouds hebben grote steden een aanzuigende werking op deze groepen. Maar misschien is het oplossing wanneer de regiogemeenten zich solidair met Dordrecht verklaren en ook financieel bijdragen in de kosten die opvang nu eenmaal met zich meebrengt. En meerdere zorgaanbieders in deze markt van welzijn en geluk kan geen kwaad. Er valt dan wat te kiezen.

Deze week in Studio De Witt

Ben Corino ontvangt zaterdag Roel Essenboom (55) als hoofdgast in Studio De Witt. Deze geboren en getogen Dordtenaar studeerde af als econoom. Na zijn studie werd hij docent economische vakken in Papendrecht, maar zijn grote passie is en blijft muziek. Spelen op bruiloften en partijen zag hij niet zitten. Wel speelde hij mee in bandjes, had een eigen studio waar hij radiocommercials produceerde en schreef hij regelmatig liedjes in opdracht van EMI Music. Er volgde een periode van verschillende platencontracten en bands en in 2000 het album Vuur, dat hij opnam met de complete band van Anouk. Goede recensies volgden, maar het kreeg geen vervolg. Verder schreef hij met Johan Struik liedjes voor Kinderen voor Kinderen. Een grote hit was het liedje ‘Cowboy’, geschreven voor Chipz, wat hij artistiek omschrijft als ‘zo plat als een dubbeltje’, maar commercieel een groot succes werd. Nummer 1 in vier landen. Top 10 in meerdere landen en dubbel platina in Nederland. Tegenwoordig staat de muziek niet meer zo op de voorgrond voor hem, maar met de Dordtse gitarist Randy Kerkhof gaat hij nu en dan nog wel eens het podium op.

In het tweede uur aandacht voor de actualiteit van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Peter M. van der Linden.

In het derde uur aan de Politieke Stamtafel aandacht voor de politiek uit Dordrecht en de Drechtsteden.

 

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.