DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week belicht hij de subsidie die werd uitgetrokken voor het binnenhalen van The Passion.

Het gonst in Dordrecht rondom de televisieshow die volgende week donderdag de binnenstad in haar bezit neemt. Er klinken geluiden van trotse stadsbestuurders, trotse politici, een apetrots Dordrecht Marketing, maar ook trotse stedelingen.

Kosten voor baten

Allemaal trots? Nou nee, niet allemaal. Maar toch schaart men zich achter de marketinguitleg, zoals het stadsbestuur de investering die zij voor het binnenhalen van het ‘lijdensspektakel’ deed, ziet. Wat is er eigenlijk tegen op zo‘n show die onze binnenstad straks voor pakweg twee miljoen kijkers prominent in beeld gaat brengen? Want dat het prachtig in beeld gebracht gaat worden, daar bestaat geen twijfel over. Dat het wat kost, wordt weggeredeneerd met de stelling dat de kosten voor de baten gaan. En de oudste stad van Holland doet het goed, hoor. Apetrotse geluiden van onze bestuurders en raadsleden zijn er te lezen in de media. En op de social media, als de berichten binnenstromen dat buitenlandse kranten mooie positieve verhalen over Dordrecht schrijven.

Kerk en staat

Altijd leuk om te lezen dat de stad gezien wordt als een onontdekt stedelijk pareltje. Een pareltje onder de Europese steden, dat men zeker moet bezoeken. Naast het ‘lijdensspektakel’ staat de stad dit jaar ook in de picture met de herdenking van de Dordtse Synode. De keuze van Evenementenstad van het Jaar kan niet los worden gezien van deze aan kerk en christelijk geloof verbonden evenementen. Nu zijn kerk en staat in Nederland gescheiden instituten. Dit zijn de geluiden die de kerken in Dordrecht in doorsnee horen, wanneer zij om subsidie verlegen zitten voor een of ander initiatiefje. Een correcte constatering van de subsidieverstrekker van de gemeente, waar niets op af te dingen is. Terecht ook dat de gemeente zorgvuldig op de centjes let. Hoort ook wel bij de Hollandse mentaliteit van de stad. En de stad ‘vermarkten’ hoort er in deze tijd een beetje bij. Daar heeft de afdeling Dordrecht Marketing van de gemeente zeker een heel verdienstelijk steentje aan bijgedragen. Chapeau! De stad springt in het landelijk oog door haar grote evenementen, waaronder natuurlijk niet te vergeten de Kerstmarkt en ons muzikale stadsfeest Big Rivers.

(Foto: EO/KRO-NCRV)

Aanvrager én verstrekker

In Dordrecht worden er evenementensubsidies verstrekt. Kleine en grote subsidies, maar ook, zo noem ik het maar, investeringssubsidies: ‘de kosten gaan voor de baten-subsidies’. En welbezien is de gemeente eigenlijk hier de aanvrager, beoordelaar én verstrekker en haar afdeling Dordrecht Marketing de organisator. Dat kerk en staat gescheiden zijn en dat men er niet voor kiest om de kerkelijke initiatieven middels subsidiegelden te financieren is te billijken en ook duidelijk. Minder duidelijk is wat de rol-en richtcriteria zijn die de gemeente op haar eigen evenementen toepast. Of is het argument ‘vermarktingswaarde’ van de stad ten alle tijde doorslaggevend om grote middelen vrij te maken en speelt het principe van scheiding van kerk en staat dan even geen rol meer?

Hoe dan ook, op 18 april zal de stad ongetwijfeld prachtig in beeld worden gebracht, deels dankzij de ‘kosten gaan voor de baten-subsidie’ van de gemeente.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 13 april ontvangt Ben Corino Ton van der Vlist als hoofdgast in Studio De Witt. De winkel Wereld van Gezondheid op het Statenplein van de Dordtse ondernemer geniet bekendheid bij sporters en mensen die gezond willen leven. Allerlei vitaminen en andere gezondheidsartikelen worden er verkocht. Van der Vlist heeft zich hierin gespecialiseerd. Gezond leven is in. Waren er vroeger alleen de apotheek en de drogist bij wie men terecht kon, tegenwoordig gaat de vraag verder. Met Ton van der Vlist gaat Ben Corino het gesprek aan over vitaminen, de toegevoegde waarde van gezondheidspreparaten en het verschil in opvattingen die er over bestaan. Ook de sportieve prestaties van Van der Vlist en zijn ervaringen als marathonloper komen in de uitzending aan bod.

In het tweede uur is er de aandacht voor de actualiteit uit Dordrecht en Drechtsteden.

Dichter van dienst is Kees Klok. Het derde uur staat in het teken van de politiek actualiteit aan de Politieke Stamtafel.