DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale politieke actualiteiten. Deze week keek hij mee hoe er digitaal vergaderd werd over het grote effect van de coronacrisis op de cultuursector. 

Lege commissiekamers, een lege raadszaal en toch gaat het werk van de gemeenteraadsleden gewoon door achter laptops en beeldschermen. Wat onwennig soms komen de vergaderaars in beeld.

Halve hoofden

Voorzitter Kolff wijst nu en dan een raadslid of een woordvoerende wethouder erop dat iemand wel te horen, maar niet zichtbaar is. Het is wennen. Van deelnemers vergt het veel concentratie. Voor de toehoorder en kijker trouwens ook. Ga er maar eens voor zitten. Vanaf twee uur in de middag starten en, inclusief de schorsing van twee uur, tot ergens rond tien uur in de avond door. Het digitale vergaderen kent een andere dynamiek en waarneming. Wat gemist wordt, is de levendigheid en het totaaloverzicht. De zichtbare lichaamstaal bij het debat. Halve hoofden en een enkel onrustig op zijn stoel wippend raadslid vulden het beeld.

Cultuursector

Maar deze ‘second best-oplossing’ werkt wel. Er werden besluiten genomen, er was debat. Het stemmen verliep ordentelijk. De grootste winst was misschien wel dat er heel gedisciplineerd werd vergaderd. Ook bij het punt van de Cultuurnota. Kort en krachtig werd er besloten deze voor verdere bespreking terug te sturen naar de commissie. De cultuursector is één van de sectoren die het zwaar hebben in deze crisis. Evenementen vervallen, musea zijn gesloten, theaters dicht. Inkomsten vallen weg, artiesten zitten thuis. Daarnaast is het een sector die veelal met ondersteuning van subsidiegelden wordt gevoed. Minister Van Engelshoven liet al weten dat er niet veel geld beschikbaar zal zijn om de schade voor de cultuursector te beperken. Met ‘slechts’ 300 miljoen moet de Nederlandse kunst en cultuur zich tevreden stellen. Volgens een berekening lopen landelijk de cultuurinstellingen al zo’n miljard euro mis.

‘Het is wennen’. (Beeld: Ben Corino)

 

Kruimels

In Dordrecht is de schade op dit moment volgens cultuurwethouder Sleeking al een miljoen euro. Bij de verdeling van de 300 miljoen gaat 270 miljoen euro naar de rijksgesubsidieerde instellingen. En die hebben we in Dordrecht niet. Vijftien regio’s mogen samen de resterende 30 miljoen gaan verdelen en Dordrecht valt in de verdeling bij de regio Rijnmond. Sleeking ziet de bui al hangen dat Dordrecht met kruimels genoegen moet gaan nemen. Als evenementenstad werd Dordrecht de laatste jaren ontdekt, gezien en gevonden. Met voor sommigen als hoogtepunt dat zelfs de beeltenis van de Vader des Vaderlands er zijn thuishaven heeft gevonden. Smaken verschillen.

Eneco-ruif

Kunst en cultuur is een wezenlijk onderdeel van de samenleving. Maar is ook kwetsbaar in tijden van crisis. Dan sluit het achteraan in de rij van de bedeling. In de coronacrisis, waarin het gewone leven tot stilstand is gekomen, zijn alle ogen nu gericht op de gezondheidszorg. Volkomen terecht liggen daar nu de prioriteiten. Daar, maar ook bij de sociaaleconomische gevolgen van de crisis. Hoe groot zal de schade zijn voor de ondernemers in Dordrecht en de Drechtsteden? Die is op dit moment nog niet te overzien, want het einde van de maatregelen is nog niet in zicht. Gemakshalve wordt soms vergeten dat ook binnen de cultuursector veel ondernemers werkzaam zijn die ons bestaan aangenamer maken en kleur geven. De gedachte van Sleeking om een straks een klein beetje uit de opbrengst van de Eneco-ruif te snoepen om de Dordtse cultuursector overeind te houden vind ik daarom echt geen gekke gedachte.

Ben Corino. (Foto: Thymen Stolk)

 

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino als hoofdgast in Studio De Witt Lotte Okkerse. Zij is zangeres en studeerde psychologie in Leiden. In Dordrecht kreeg zij bekendheid als lid van Savoy Room, een swingende band uit Rotterdam en omstreken. De band bestond uit naast Lotte Okkerse (vocals), Floor Polder (dwarsfluit), Casper Houtman (toetsen, samples), Boris Oud (contrabas, basgitaar) en Jens Kirpestein (drums). Na het afstuderen ging zij aan de slag als psycholoog maar als zangeres is zij nog steeds te horen.

In tweede uur aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aandacht voor onder meer de coronabesmettingen in de thuiszorg, zorgcentra en verpleegtehuizen. Margot Zwaans, wijkverpleegkundige bij Aafje in Dordrecht, vertelt over haar ervaringen. Dichter(s) van Dienst zijn Peter M. Van der Linden en Juno, twee van de drie genomineerden voor de functie van Stadsdichter. De derde genomineerde, Kees Klok, was in de vorige uitzending de Dichter van Dienst.

In uur drie de politieke gesprekken aan de Politieke Stamtafel. Interviews met Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio en Karel van Hengel ,directeur GGD ZHZ. Hoe is de actuele stand van zaken en wat zijn de gevolgen van de coronacrisis in de regio? Wethouder Maarten Burggraaf (VVD, Financiën) vertelt over extra bezuinigingen die nodig zijn door tegenvallende inkomsten uit Stedin-dividend.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.