Actueel

reageer als eerstvr 6 jul 2018

Politiek Gezien: lightrail door Drechtsteden

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks op vrijdag in Dordt Centraal verslag vanuit de Dordtse en regionale politiek. Deze week zat hij bij de laatste Drechtraadvergadering voor het zomerreces.

Het was dinsdag al weer de laatste bijeenkomst van de Drechtraad. Althans, voor dit politieke seizoen. Ook voor de Drechtraadleden stond het vakantiereces voor de deur. Zoals gebruikelijk voor deze periode ging het over de primaire begroting van het volgend jaar, als onderdeel van de Algemene Beschouwingen.

Uiteraard werden er vanuit de gezamenlijke fracties kanttekeningen geplaatst. De gezamenlijke fracties doen denken aan het opereren van de fracties in het Europees Parlement. De partijen uit de regio  hebben zich per politieke kleur verbonden in een fractie. Ook de lokale partijen, hoewel die wel heel divers zijn, spreken via één woordvoerder. Met de toetreding van Hardinxveld-Giessendam werd het passen en meten in de Dordtse raadszaal. Met een buitenring en binnenring pasten de raadsleden net als haringen in de bekende ton, met de portefeuillehouders van het dagelijks bestuur op de eerste rij van de publieke tribune. Op afroep maakten zij de gang naar het spreekgestoelte om de vragen van de fracties te beantwoorden. Al met al een schouwspel op zich.

Ook het moment van stemmen heeft altijd weer het element van verwarring in zich. Heeft men wel of niet op het goede knopje ja of nee gedrukt en heeft iedereen wel een knopje ingedrukt? Tot zover het schouwspel. Op deze avond werden er zoals gebruikelijk moties ingediend. Een motie die het niet haalde kwam van het raadslid Ruud Lammers van de Fractie Onafhankelijk Papendrecht. Lightrail van Papendrecht naar Rotterdam. Voor OV-vervoer is Papendrecht aangewezen op de busverbindingen en de Waterbus. In zijn ogen een te beperkte mogelijkheid om te reizen. In deze tijd waarin regio’s zich versterken en zich meer willen profileren.

Portefeuillehouder Tanis richt zich op het treinvervoer en zet in op een lightrail-variant op het bestaande traject Dordrecht-Rotterdam. Mooi, vond Lammers, maar ook te beperkt. In zijn visionaire droom zag hij een lightrailverbinding die vanaf Rotterdam stops heeft in Ridderkerk, Papendrecht, Alblasserdam, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Dordrecht. Desnoods een lusverbinding met frequent rijdende veredelde metrotreinen die het openbaarvervoergebied in de regio ontsluit en verbindt. In zijn visie is een dergelijke verbinding nodig om de regio sterker en aantrekkelijker te maken.

Iets in de termen van toekomstbestendig. Want er ligt een woningbouwopdracht voor de Drechtsteden. De wens van de Drechtsteden is om een woongebied te creëren dat  aantrekkelijk genoeg is om het inwoneraantal te laten groeien. Bovendien versterkt het de kracht van de regio op de landelijke kaart. In de motie lag de vraag om de mogelijkheid van zijn voorstel verder te onderzoeken. In zijn beantwoording gaf Tanis aan dat hij hier niet voor voelt en vast blijft vasthouden aan het bestaande beleid. En, vulde hij aan, wedden op twee paarden is niet gewenst. Een politiek pragmatisme, waarvoor hij de meerderheid van de raad achter zich kreeg.

En de visionaire droom van Lammers? Na afloop verklaarde hij manhaftig voor zijn lightrailvariant te blijven gaan. Dromen zijn bedrog…of toch niet?

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 7 juli ontvangt Ben Corino in Studio De Witt Liselotte Gatzen, festivaldirecteur van Big Rivers. Als eigenaar/partner van Bas de Zwart Evenementen is zij betrokken als organisator bij tal van evenementen. Als organisator is zij graag de spin in het web. “Ik geniet van de contacten die onderdeel uitmaken van het organiseren. De vrijwilligers, leveranciers de muzikanten en sponsoren”, zegt ze. Bekende terugkerende festivals waar zij nadrukkelijk bij betrokken is, zijn het Bachfestival en Big Rivers. Als festivaldirecteur van Big Rivers, dat volgende week van start gaat, maakt zij momenteel hectische dagen door. Planningen die tot op de puntjes moeten kloppen, checken of de draaiboeken kloppen en afspraken worden nagekomen, zodat het festival op rolletjes kan verlopen. Gatzen, geboren in Tilburg, werd door de liefde verleid naar Dordt te komen en bouwde samen met haar partner Bas de Zwart het evenementenbureau uit tot de huidige vorm en omvang. Met Liselotte praat Ben Corino over haar Brabant en haar stap van werkzaam zijn in de zorgwereld tot organisator van festivals. En natuurlijk over het op handen zijnde Big Rivers Festival 2018. Liselotte bracht ook de playlist voor deze uitzending in.

In het tweede uur is er de aandacht voor de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. De dichter van dienst is de Dordtse dichter, publicist en historicus Kees Klok.

 

Geef een reactie