Actueel

reageer als eerstvr 28 sep 2018

Politiek Gezien: lokaal signaal over kinderpardon

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Central vwerslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week ging het in de Dordtse gemeenteraad over ‘Haagse zaken’ die echter ook lokaal een grote impact kunnen hebben. De gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag kende naast een aantal ‘hamerstukken’ namelijk een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ die ging over het kinderpardon.

De door GroenLinks ingebrachte motie, ondertekend door CDA, PvdA, D66 en de SP komt op voor de vierhonderd asielzoekerskinderen die nu al meer dan vijf jaar in Nederland wonen. Deze kinderen zouden in aanmerking moeten komen voor het kinderpardon. Daar gaat de gemeenteraad niet over, zult u zeggen. Dat klopt. En het college van B&W ook niet. Nee, de motie was bedoeld als signaal naar de landelijke politiek. Om aan te geven dat men op lokaal niveau het gesol met deze kinderen, die door hun lange verblijf in de Nederlandse samenleving geworteld zijn geraakt, zat is.  Soms zijn deze kinderen de taal van het land van herkomst niet eens machtig. En na een lang verblijf wordt hen alsnog de deur gewezen. Vijftig gemeenten hebben zich al hard gemaakt voor het kinderpardon. En dinsdagavond diende GroenLinkser Burakcin deze motie bij de Dordtse gemeenteraad in.

In het rondje stemverklaringen was de algemene teneur dat zo’n beetje alle partijen het een sympathieke motie vonden, inclusief PVV-er Dan van Leeuwen. Sympathiek, maar toen de stemmen waren geteld bleken er toch elf raadsleden te hebben tegengestemd. Binnen Beter Voor Dordt was iets meer dan de helft voor. Irene Koene van Gewoon Dordt, de PVV, de VVD en een deel van de Beter voor Dordt, waaronder fractievoorzitter David Schalken, stemden tegen de motie. De tegenstemmers vonden dat het niet aan de gemeenteraad was om over het kinderpardon te oordelen. Het probleem van de uitwassen van het uitzetten van kinderen is een voortvloeisel van halfslachtig Haags beleid en eindeloze bureaucratie, was de algemene mening. De tegenstemmers waren vooral deze mening toegedaan. De oorzaak, en daarmee de kern van het probleem, moet aangepakt worden. Bureaucratie en veel te lange procedures voordat er duidelijkheid komt over iemands status. En oh ja, kinderen worden daar de dupe van. Maar het is aan de Tweede Kamer om daar iets aan te veranderen, zo vinden zij. Maar de motie was toch juist bedoeld voor het afgeven van een signaal naar Den Haag? Naar de staatssecretaris, de minister en de Tweede Kamer? CU/SGP-er Jan Willem Boersma pikte dit op. Kinderen verdienen bescherming en zijn fractie zag deze motie als een duidelijk signaal. En hoewel zij deze niet hadden ondertekend, steunden zij hem wel.

Vijftig gemeenten gingen Dordrecht voor. Iedere gemeente weet dat het kinderpardon een Haagse beleidskwestie is, maar ze beseffen ook dat iedere plaats deze kinderen in haar gemeente kan hebben. Dan wordt het ineens een lokale kinderleedkwestie. Het signaal kan dus heel preventief werken op de weg naar kortere procedures en sneller uitsluitsel. En daar zijn Gewoon Dordt, de PVV, VVD en een deel van Beter Voor Dordt toch ook voorstander van? Een lokaal ‘symboolsignaal’ naar Den Haag afgeven, daar lijkt mij in dit geval niets mis mee.

Deze week in Studio de Witt

Zaterdag 29 september ontvangt Ben Corino Bart van Aanholt (1957) als hoofdgast in Studio De Witt. Hij is één van de bekende gezichten van de Bibliotheek AanZet en is betrokken bij de vele culturele evenementen waar de bibliotheek een rol in speelt. Of het nu om Van Gogh-tentoonstelling of de Dordtse Zonen of Dochters gaat, Van Aanholt is er bij betrokken als accountmanger Educatie. De uit Zoelen afkomstige Van Aanholt is een betrokken Dordtenaar geworden. Hij studeerde voor bibliothecaris aan de Bibliotheek en Documentatie Academie in Tilburg. Corino praat met hem over zijn betrokkenheid bij culturele evenmenten in Dordrecht, de wereld van de bibliotheek en zijn hobby fietsen. En over de door hem aangeleverde muziekplaylist.

In het Tweede uur is er de aandacht voor de Dordtse en Drechtstedelijke actualiteiten van deze week, waaronder de Motie Kinderpardon en bomenkap in Dordrecht. Dichter van Dienst is de Dordtse dichter Edjo Frank.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

Geef een reactie