DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de moeizame plantontwikkeling van het Maasterras. (Archieffoto: Stolk Fotografie)
De perikelen om het prestigieuze woningbouwproject Maasterras te realiseren houden de Dordtse politiek bezig. Het aantal betaalbare woningen, de verhouding sociale en duurdere woningen, keert regelmatig terug in de vragen en kanttekeningen in de gemeenteraad. En de uitkristallisatie van de definitieve plannen is nog niet voltooid. Of zoals wethouder Burggraaf met regelmaat betoogt: ze zijn nog niet in beton gegoten.
Maar toch, in grote lijnen worden stappen gezet. Met de bedrijven die gebruik maken, of beter, aangewezen zijn op de aan- en afvoer via de ‘Stamlijn’ wordt gesproken. Want in het plan van aanpak van de gemeente gaat dit spoorlijntje verdwijnen. Genoeg bedrijven hebben hier hun ongenoegen over uitgesproken. Daarnaast zijn er de kritische kanttekeningen van een externe milieucommissie met betrekking tot veiligheid en milieu voor dit nieuwe woongebied met circa drieduizend woningen. Enerzijds de rivier waarover gevaarlijke stoffen vervoerd worden. Aan de andere zijde de A16 en het spoor, waar eveneens gevaarlijke stoffenvervoer plaatsvindt.
Kortom, er liggen nogal wat pijnpunten die opgelost moeten worden. Een ander pijnpunt is de Weeskinderendijk. Om specifieker te zijn: de woningen aan die dijk die in de plannen moeten verdwijnen. Een jaar geleden werd duidelijk dat de gemeentelijke communicatie en informatie naar de bewoners toe geen schoonheidsprijs verdiende. Als ze hun woning verkopen, moet dit verplicht aan de gemeente zijn, omdat die deze grond nodig heeft voor de Maasterrasplannen.
Op zich begrijpelijk om speculanten voor te zijn. Bezwaren van de bewoners liepen uiteindelijk op niets uit. Maar moegestreden zijn zij nog niet. Dat blijkt uit de brandbrief die zij deze week aan de gemeenteraad schreven. Hierin verwijten zij de gemeente onder meer met twee maten te meten wanneer het gaat om afspraken nakomen. Dat bewoners gehouden worden aan termijnen om gedwongen besluiten te nemen met betrekking tot hun woningverkoop aan de gemeente, maar dat diezelfde gemeente het niet nauw neemt met het nakomen van termijnen en afspraken.
Ook zijn de bewoners de mening toegedaan dat hun woningen niet hoeven te verdwijnen. Maar bovenal wensen zij dat de gemeente met duidelijkheid komt en, als het dan toch moet, met een reële aankoopprijs voor hun woningen.
Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het wakkere radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM.