DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week doet hij verslag van de discussie over windmolens in de raadscommissievergadering Fysieke Leefomgeving.

Hoe zat het ook alweer met de afspraak in het coalitieakkoord over plaatsing van windmolens in Dordrecht? Dat leek woensdagavond in de commissie Fysieke Leefomgeving de hamvraag tussen de coalitiepartijen te zijn. Volgens Osman Soy van Beter Voor Dordt moest het blijven bij de vier voorgenomen windmolenplaatsingen. En vier is vier en daarom hoefde de molen er op de Krabbepolder er niet te komen. Bovendien, zo stelde hij, kleefden er heel veel bezwaren aan het juist daar plaatsen van de molen. Slagschaduw, geluidsoverlast, de bedrijven zijn niet blij mee, niet goed voor de overburen in Zwijndrecht, het Havenbedrijf Rotterdam is erop tegen en zo ging hij manhaftig door met het opsommen van de bezwaren van zijn partij. Ja, op zich is Beter Voor Dordt voor duurzaamheid, maar niet daar. Dus stelde hij voor om de kwestie, dit gedoe loopt ‘pas een jaar of zes’, toch maar weer eens te laten beoordelen door een onafhankelijke deskundige. Guido Frantzen van de SP was er duidelijk klaar mee. Zijn betoog kwam er simpelweg op neer dat het ding er gewoon moest komen. Hij verwees naar de gelopen procedure. En de ingebrachte bezwaren van de insprekers twee weken terug hadden hem niet kunnen overtuigen en de bezwaren van Soy ook niet.

Geleidelijk aan begon er zich in de discussie een beeld te ontstaan tussen de voor- en tegenstemmers. Coalitiegenoot CU/SGP was een voorstander, zo verwoorde Ingrid Klein het namens haar fractie. Op zich niet zo verwonderlijk, want de duurzaamheid en windmolens zitten in de portefeuille van haar partijgenoot wethouder Rik van der Linden. De bekende duurzaamheidspartijen Groen Links, D66 en de PvdA stonden pal voor de windmolen, maar ook de VSP-er Leo Stolk brak een lans voor plaatsing van de windmolen op de Krabbepolder. Coalitiepartner VVD schaarde zich achter het bezwaar van plaatsing van de windmolen op de aangewezen plek. Dit bezwaar gold ook voor de PVV. Theo Oostenrijk van coalitiegenoot CDA sprak Soy erop aan dat de coalitie van Beter Voor Dordt, VVD, CDA en CU/SGP heeft uitgesproken dat naast de vier voorgenomen plaatsingen elders er een vijfde molen zou komen. Dus niet dat het bij deze vier zou blijven, zoals BVD beweerde. Hierin kreeg hij bijval van coalitiegenoot VVD-er Robin Noldus. En wat de bezwaren betrof had Oostenrijk geen enkel steekhoudend onderbouwd bezwaar van de bezwaarmakers gehoord. Ook niet van het Havenbedrijf Rotterdam.

Aan het einde van de discussie bleek de ruime meerderheid van de commissie voor plaatsing van de windmolen op de Krabbepolder te zijn. Het had iets aandoenlijks toen Soy een laatste poging waagde om toch wat politieke buit binnen te halen. In zijn laatste wanhoopspoging hield hij een pleidooi om dan maar een klein beetje minder molen. Niet eentje van 120 meter hoog, maar eentje van zo’n 60 meter hoog. En met deze laatste wanhopige poging ontpopte Soy zich voor mij als de ware Oscar-winnende vertolker van Don Quichotte de La Mancha. De befaamde Spaanse ridder die streed tegen windmolens, met een verdeeld coalitievoetvolk om zich heen.

Deze week in Studio De Witt

Saskia Lensink (1961) is journalist en eindredacteur bij AD De Dordtenaar. Daarnaast heeft zij ook haar eigen tekstbureau. Aanvankelijk leek haar toekomst in het onderwijs te liggen. Ze behaalde haar MO-akte Frans en volgde de PABO-opleiding in Rotterdam. Schrijven en journalistiek trokken haar echter dermate aan dat ze deze weg in haar beroepsleven insloeg. Zij ontwikkelde zich tot journaliste en publicist met oog voor de schoonheid van de taal, maar ook voor de gekozen onderwerpen. Zo richt zij zich nu naast haar journalistieke bezigheden op de tot de verbeelding sprekende Dordtse vrouwen uit de geschiedenis. Zij schrijft een boek over de Dochters van Dordrecht. Vrouwen die zich in het verleden al wisten te onderscheiden. Met het oog op het feit dat het in 2019  honderd jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht verwierven in Nederland geeft dit boek straks extra cachet aan de viering van dit stemrecht. De muziek in deze uitzending is de persoonlijke playlist van Saskia.

In het Tweede uur is aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van dienst is de Dordtse dichter Josse Kok.