DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks in de weekendeditie van Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week belicht hij het miljoentekort op de jeugdzorg. Waarom groeit de vraag naar deze zorg in onze regio sneller dan elders? En hebben we dit met de zeventien gemeenten in Zuid-Holland Zuid eigenlijk wel goed georganiseerd?

Het is vakantietijd voor de gemeenteraden. Een tijd van betrekkelijke rust in het politieke circuit. Natuurlijk, er wordt er op de winkel gepast. De wethouders lossen elkaar af tijdens hun vakantie. Het dagelijks werk heeft zijn voortgang, zij het in een wat lager tempo.

Tijdens deze periode van reces zijn er altijd wel wat ontwikkelingen te melden. Voor het melden van tegenvallers is de recesperiode bijvoorbeeld een goed moment. Als bestuurder heb je dan niet direct een hijgerige gemeenteraad tegenover je. Zo maakte de Zwijndrechtse wethouder Jolanda de Witte, verantwoordelijk voor jeugdzorg in de zeventien gemeenten van Zuid-Holland-Zuid, duidelijk dat er bij de jeugdzorg geld bij moet. Zo’n 4,7 miljoen euro is er per direct nodig. De hulpvraag in de regio springt met 25 procent groei boven het landelijk gemiddelde uit. Haar opmerking dat de kosten voor de baten uitgaan, zeker wanneer het gaat om het in behandeling nemen van hulpvragen, is terecht.

Maar waar moet je aankloppen? Het stroppenpotje van het Rijk voor gemeenten is hier niet voor bedoeld. Los van haar constatering dat hulpvragen in behandeling genomen moeten worden, mis ik de duidelijkheid over waarom dat het niet goed gaat met de jeugdzorg. Wat maakt het zo duur? Dat hier de hulpvragen harder stijgen dan elders is toch wel opmerkelijk? Inzicht over het hoe en waarom wordt er niet geboden. Terwijl, zo lijkt mij, dat dit stijgende hulpvraagprobleem toch al langer gaande is.

De constructie ‘serviceorganisatie versus jeugdhulpverlening’ riep al eerder vragen op bij de Dordtse raadsleden Loudy Nijhof (Beter voor Dordt) en Cor van Verk (PvdA).  De serviceorganisatie heeft namens de gemeenten de rol van ‘inkooporganisatie’ gekregen, maar heeft ook een sturende rol in het beoordelingsproces voor jeugdhulpverlening. Bij aanvragers is er sprake van een groeiende ontevredenheid over hoe de complexe aanvragen verlopen. Lange afhandelingstermijnen en bureaucratie, waardoor de aanvragers in problemen komen en soms ook de weg naar de rechter moeten kiezen om hun gelijk te halen. En het uiteindelijk wel krijgen, maar dan gedurende de procedurevoering van hulp en financiële ondersteuning verstoken blijven.

Het inzetten op preventie ter voorkoming van escalatie is een goede zaak. Maar wat het maakt dat de aanvragen explosief toenemen ten opzichte van het landelijk gemiddelde wordt maar niet duidelijk. Wat is er anders in Zuid-Holland Zuid dan elders in het land? Zijn de opvoeders en kinderen en de omgevingsfactoren hier nu zoveel complexer dan in de rest van Nederland? Of heeft men de aanpak hier anders georganiseerd? Dit zijn vragen die bij mij boven komen. De oorzaak van de stijging van de hulpvragen gaat onderzocht worden. Maar misschien is dit het goede moment de hele organisatie van de jeugdhulpverlening in dit onderzoek mee te nemen. Voorlopig moet er geld bij om de serviceorganisatie haar werk te kunnen laten doen. Maar daarover mogen de gemeenteraden zich na de vakantie buigen. Er zijn in ieder geval veel vragen.

Deze Week in Studio De Witt

Alisa van Dijk begon haar vioolstudie in Apeldoorn toen ze 7 jaar was. Een paar jaar later verhuisde ze met haar familie naar Canada, waar ze in 2006 haar Bachelor of Music afrondde aan de Universiteit van British Columbia in Vancouver. Ze studeerde onder andere bij Paul Kling. Ze nam deel aan gerenommeerde masterclasses en heeft veel ervaring opgedaan als uitvoerend musicus in solo- en kamermuziekrecitals en in orkestverband. In 2012 keerde Alisa terug naar Nederland om viool te studeren bij Ilona Sie Dhian Ho. Ze behaalde haar diploma aan het Prins Claus Conservatorium. De laatste jaren treedt ze ook op als zangeres. Behalve uitvoerend musicus is Alisa viooldocent. Ook heeft ze de Master Muziek Pedagogiek afgerond aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij viool en zang studeerde. Ze is als viooldocente verbonden aan Leerorkest Drechtsteden en woont sinds 2016 in Dordrecht, waar ze privéles en regelmatig concerten geeft, waaronder een eigen concertserie in de Trinitatiskapel met haar vriend Johan Bregman. Ben Corino gaat met Alisa het gesprek aan over het muzikale leven dat zij leidt en haar carrière. En over haar muziekkeuzes voor deze uitzending.

In het tweede uur is er de aandacht voor de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Met onder andere de uitverkochte vertoning, afgelopen zondag in The Movies, van de filmdocumentaire ‘Klanken van Oorsprong’, die het ontstaan van de Indorock in Nederland belicht. Met de regisseur van de film, Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, heeft Ben Corino in deze uitzending een gesprek over de betekenis en het ontstaan van de Indorock. Dichter van dienst is de Dordtse dichter en publicist Edjo Frank.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.