DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week schoof hij in Dordrecht aan bij de Algemene Beschouwingen.

Er zijn van die jaarlijkse terugkerende rituelen op de agenda van de gemeenteraad. De Algemene Beschouwingen op de plannen en begroting van het College van Burgemeester en Wethouders is er één van. Deze week was het weer zover. De fracties in de Dordtse gemeenteraad gaven hun reacties op de begrotingsplannen van het college. Eenenveertig moties en amendementen werden er ingediend. De woordvoerders van de partijen reageerden, stelden vragen en dienden hun motie of amendement in. Wethouders hielden hun praatje, gaven hier en daar een inhoudelijke verduidelijking op vragen. ‘s Avonds ging het verder in de commissies, waar men dieper op de inhoudelijke vragen inging.

Hitchcock

De CDA diende een motie in die mij integreerde. Het ging over de inzet van een Psycholance. Psycho-lance, de naam alleen al roept bij mij associaties op met Alfred Hitchcocks bekende thriller Psycho. Uiteraard had de motie hier niets mee van doen. De Psycholance is een ambulance om verwarde en psychotische mensen te vervoeren met aan boord deskundig ambulancepersoneel. In de omgeving van Utrecht rijdt er zo’n psycholance. En in Rotterdam is men ook voornemens om er één te laten rijden. Verwarde, psychotische inwoners, zwervende overlastgevende inwoners en buren: een fenomeen waar de politiek zich eigenlijk geen raad mee weet. De partijen en bestuurders worden er wel mee geconfronteerd.

Vleesvork

Burgemeester Kolff verklaarde onlangs, nadat een verwarde inwoonster een agent aan een vleesvork had willen rijgen, dat hij op basis van dit incident geen speciale maatregel wilde instellen. En terecht. Maar waar komt de vraag om een Psycholance van het CDA nu vandaan? De Ggz (Geestelijke gezondheidszorg) heeft in de loop der jaren veranderingen ondergaan. Grote psychiatrische instellingen zijn gedecimeerd of zelfs verdwenen. RIAGG’s zijn opgeheven en opgegaan in de veranderingen. Adequate psychiatrische zorg is verzand in bureaucratische regeltjes en doorlopende bezuinigingen. Buren signaleren dat het niet goed gaat met buurman of buurvrouw, maar worden niet gehoord. Politiemensen worden erbij geroepen, maar lopen vast in de onmogelijkheid om mensen in de juiste omgeving geplaatst te krijgen. Met als gevolg van uit de hand lopende situaties. De politie heeft dan weliswaar een dienstverlenende taak, maar is geen psychiatrisch deskundige. En een uniform werkt niet altijd de-escalerend.

Symptoombestrijding

De motie Psycholance, ik blijf het een raar uit de strot komend woord vinden, verdient wel sympathie van de raad. Maar is het tegelijkertijd niet het bewijs dat men politiek gezien zich beleidsmatig eigenlijk richt op symptoombestrijding? Want waar gaat de Psycholance naar toe rijden? Waar kunnen zij in de regio de acute patiënt kwijt? Niet in de politiecel, wat soms als wanhoopsoptie wordt gezien. De harde realiteit is dat onze lokale bestuurders en de politiek moeten roeien met te korte beleidsmatige riemen. De mogelijkheden om een betere psychiatrische hulverlening te bieden zijn in de loop der jaren te beperkt geworden. Maar de buren, familie, vrienden en de omgeving die hier mee te maken krijgen ervaren de zorg en de overlast. Plaatsingsmogelijkheden, regelgeving rond toenemende complexe meervoudige psychische problematiek: het is lastig om hier op lokaal niveau politiek beleid voor te maken. En de Psycholance? Die gaat rondjes rijden op zoek naar een plekje voor de patiënt.

Ook op de agenda dinsdag: extra geld voor het Energiehuis. Op deze foto de directeuren Jasper Damsteegt (Kunstmin), René Nekkers (ToBe) en David Wijngaarden (Bibelot) op de publieke tribune tijdens het debat over extra subsidie voor Bibelot (138.000 euro) en voor verbeteringen van de theatertechniek in het Energiehuis (300.000 euro). Ze konden opgelucht ademhalen. Alleen de PVV stemde tegen extra geld voor het Energiehuis. (Foto: Ben Corino)

 

Deze week in Studio de Witt

Zaterdag 20 oktober ontvangt Ben Corino als hoofdgast Nelleke de Smoker in Studio De Witt. Zij zat liefst twintig jaar in de Dordtse gemeenteraad en stond daarin bekend om haar grote betrokkenheid. Ben Corino gaat met haar in gesprek over haar politieke jaren en hoe haar leven na de politiek eruit ziet. In het tweede uur is er aandacht voor de Dordtse en Drechtstedelijke actualiteiten van deze week.   Dichter van Dienst is Peter M. van der Linden.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.