DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week volgde hij de politieke discussie in de Dordtse raad over nieuwe tekorten in de exploitatie van het Energiehuis.

Hoe toepasselijk is het spreekwoord ‘Dat hangt als een molensteen om de nek’  wanneer het gaat om het bij de molen op de Noordendijk gelegen Energiehuis. De voormalige uit 1908 daterende huisvesting van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf Dordrecht is een mooi voorbeeld van een behouden industrieel architectonisch complex. Tegelijkertijd heeft het de kenmerken van die spreekwoordelijke molensteen gekregen.

In plaats van het tegen de vlakte gooien om bijvoorbeeld ruimte maken voor weer een appartementencomplex kreeg het leegstaande gebouw een nieuwe toekomst. Cultuur zou het gaan uitademen, het nieuwe epicentrum van bruisende culturele evenementen en activiteiten. “Niet doen!”, riep het voormalig Beter voor Dordt-raadslid Martijn Groeneweg, die zich tegenwoordig Greenaway noemt op Twitter. Volgens Greenaway zouden de 35 miljoen euro investeringskosten niet tegen de baten opwegen. Hij stond destijds al zeer sceptisch tegenover de exploitatieverwachtingen. Maar het toen heersende college met PvdA-wethouder cultuur Jan Lagendijk kreeg er de handen voor op elkaar. En het nieuwe Dordtse Cultuurpaleis kwam er.

De PvdA, ondertussen bij de verkiezingen gedecimeerd, moest de verdere ontwikkelingen vanuit de oppositiebankjes volgen hoe de Beter voor Dordt-wethouder van Cultuur Piet Sleeking verder vorm en inhoud aan het project ging geven. Vanaf de hosannastart in juni 2013 bleken er wat tegenvallers te zijn. Uiteraard hield men hier ook rekening mee. Aanloopkosten horen er immers bij. Maar in 2014 werd duidelijk dat de Stichting Energiehuis met grote tekorten te kampen had. De huurders moesten samen het gebouw exploiteren, wat geen succes bleek. De managers bleken geen hecht zelfsturend team te zijn en waren van nature ook niet gewend om commercieel te denken. Enfin, er werd weer zo’n acht-en-een-halve ton in het project gestopt en de commerciële exploitatie kwam in handen van de directeur van Kunstmin. Managers vertrokken, managers kwamen. Net als de tegenvallers die kwamen en weer werden opgelost met nieuwe financiële injecties. Daarnaast kondigde het faillissement van ToBe zich aan. En was er hommeles met de horecaexploitant die zich hield aan de gemaakte afspraken, maar plotseling meer moest gaan afdragen. Kothinsky, want daar heb ik het over, kreeg zelfs te horen dat ze het pand maar moesten gaan verlaten. Zelfs de rechter kwam er nog aan te pas.

En weer moet er nu financieel worden bijgesprongen. Theatertechniek is aan vervanging toe een tribune voldoet niet aan de gestelde normen. En oh ja, tussendoor moesten er voor de Popcentrale geluidsisolatiemaatregelen genomen worden. En de gemeenteraad staat net als de wethouder eigenlijk met de rug tegen de muur. Men moppert wat, men sputter wat en zal uiteindelijk schoorvoetend de voorgestelde drie ton financiering toestaan. En ik begrijp dat, want het niet doen en in het ergste geval de stekker eruit trekken is immers gelijk aan kapitaalvernietiging. Maar hoe zit het met het management van het Energiehuis? Zijn het eigenlijk wel de juiste personen voor de commerciële exploitatie van het gebouw? Wordt het langzamerhand geen tijd voor een harde commerciële aansturing? Een manager die weet hoe je de commerciële exploitatie tot een succes kan maken. Laat de artistieke directeuren zich richten op de inhoud van hun eigen organisaties. Dat scheelt de raad en wethouder een molensteen minder. Ten slotte is het met de ss Rotterdam in Rotterdam uiteindelijk ook goed gekomen.

Deze week in Studio de Witt

Zaterdag 20 oktober ontvangt Ben Corino als hoofdgast Kees Rovers in Studio de Witt. Hij was huisarts aan de Talmaweg in Crabbehof en werkte na het stoppen met zijn praktijk af en toe nog als waarnemend huisarts. Hij was vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van de Protestantse Zorggroep Crabbehoff en daarnaast is hij al zeventien jaar SCEN- arts, een arts die wordt geraadpleegd om zijn oordeel bij euthanasieverzoeken te geven. Rovers is een maatschappelijk betrokken man. Ook na zijn werk als CDA-raadslid is hij nog steeds maatschappelijk actief. Naast zijn gezin en familie en tennissen houdt hij zich ook met literatuur bezig. Hij schrijft gedichten. In de onlangs uitgekomen poëziebundel ‘Dichters van Dienst – Poëzie uit Studio de Witt’ werden drie gedichten van zijn hand opgenomen.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.