Actueel

reageer als eerstvr 4 jun 2021

Politiek Gezien: nepaccounts en aandelenaankoop

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale of regionale politiek. Deze week over de vraag of de gemeente moet investeren in netbeheerder Stedin. En hoe de gemeente op sociale media opereert.

Kijken gemeenten met behulp van nepaccounts mee op de sociale media van hun inwoners? Volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de NHL Stenden Hogeschool is één op de zes gemeenten hier actief mee bezig.

1984

Overijverige ambtenaren spelen met behulp van nepaccounts op Facebook geheim agent of rechercheur. En daarmee overtreden en schenden zij bewust of onbewust de privacywetgeving. Tja, zullen zij denken: ‘we willen alleen maar de rotte appels er tussenuit halen’. Kom, we gaan even van de ‘goede bedoelingen’ uit. Maar daarmee wordt er een gevaarlijke weg ingeslagen, namelijk die van ‘het doel heiligt de middelen’. De vergaande controlerende overheid. In 1949 schetste George Orwell een somber beeld van hoe de mensheid er 35 jaar later uit zou zien: een totalitaire maatschappij onder de controle van het alziend oog van Big Brother, waarin de menselijke vrijheid geheel aan banden gelegd is. Zijn boek 1984 moest de wereld waarschuwen voor het totalitarisme.

Open bronnen

Met alle huidige internetmogelijkheden is het er alleen maar gemakkelijker op geworden. En als overijverige ambtenaren op gemeentehuizen amateurspeurder gaan spelen en vervolgens alle regels aan de laars lappen, bekruipt mij het gevoel dat de waarschuwing van Orwell nog niets aan actualiteit heeft ingeleverd. Bij het uitkomen van het onderzoeksrapport vroeg ik burgemeester Wouter Kolff of Dordtse ambtenaren ook actief zijn met nepaccounts op de sociale media op zoek naar rotte appels in de lokale mand. Kolff ontkende dit: “Wij maken geen gebruik van nepaccounts.” Wel gaf hij aan dat op verschillende manieren gebruik gemaakt wordt van de social media (ook met inwoners) en dat de gemeente gebruik maakt van open bronnen. “De informatie op het gebied van veiligheid komt in het algemeen via de informatievoorziening vanuit de politie”, volgens Kolff. Blijkbaar was het Dordtse PVV-raadslid Dan van Leeuwen het enige raadslid dat kennis had genomen van de bevindingen van het rapport. Hij stelde hierover recent schriftelijke vragen aan het college. Hij wacht nog op antwoord.

Stedin

De energietransitie en de maatregelen die er voor moeten worden genomen houden de gemoederen bezig. Stedin vraagt gemeenten om meer geld in de vorm van aandelenaankoop om de ‘duurzaamheidsslag’ te kunnen maken. Dit is tegen het zere been van het Dordtse VSP-raadslid Margret Stolk. Zij is van mening dat na de verkoop van de Eneco-aandelen door de gemeenten er niet door de lokale overheid in het nutsbedrijf Stedin moet worden geïnvesteerd. Het is niet de taak van de gemeenten en als er toch moet worden geïnvesteerd, dan zou het door het Rijk moeten gebeuren. Bovendien past het de gemeenten niet om geld te gaan beleggen. Fijntjes werd door het raadslid de herinnering opgeroepen aan het investeringsdebacle rond de IJslandse banken. Hierdoor raakten talloze gemeenten hun beleggingscentjes kwijt en kwamen ze in financieel zwaar weer.

Regionale Energie Strategie

Maar toch is de algemene tendens bij de gemeenten in het ‘Stedin-gebied’ dat de bereidheid er wel is. De Zwijndrechtse wethouder en Drechtsteden-portefeuillehouder Jacqueline van Dongen houdt zich onder meer bezig met de Regionale Energie Strategie voor de Drechtsteden. Zij verwacht niet dat buitenlandse energiebedrijven er met de winst vandoor gaan. Saillant detail: haar eigen gemeenteraad ziet af van de aankoop van Stedin-aandelen.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt is filmmaker, fotograaf en biograaf Clarissa Griffioen. Jan van der Geer is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad en Papendrecht FM.

 

Geef een antwoord