Actueel

reageer als eerstwo 2 jan 2019

Politiek Gezien: ‘Nieuw-Wielwijck’

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze keer luisterde hij mee naar de politieke discussie over de bouwplannen op Sportpark Amstelwijck.

Wielwijk gaat uitbreiden. De Dordtse wijk die in 2010 nog in de uitkomst van een wijkimago-onderzoek van het Onderzoekscentrum Drechtsteden bungelde tussen een krappe voldoende en een onvoldoende. Sindsdien is er gewerkt aan het imago van de wijk. Sloop, nieuwbouw, maar Wielwijk blijft Wielwijk in de Dordtse volksmond. Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van 2018 stond Leefwijck Amstelwijck op de agenda.

Duurdere woningen

Sportpark Amstelwijck huisvest momenteel de nudistencamping Goed Af, tennisvereniging Thialf en de Drechtstadboer. Deze partijen moeten plaatsmaken voor woningbouw. Dordrecht moet bouwen. Dordrecht gaat voor woningen in de duurdere categorie. Dordrecht wil een betere inkomensmix van de bevolking krijgen. Dordrecht verwacht dat het binnenhalen van hogere inkomensgroepen ten goede van de stad en haar imago zal komen. Daarom gaat Dordrecht zeshonderd woningen in de duurdere koopcategorie bouwen op het kavel Amstelwijck.

Lagere inkomens

D66 wist met een motie het voor elkaar te krijgen dat tien procent betaalbaar moet zijn voor de lagere inkomens. Wethouder Maarten Burggraaf (VVD) kreeg de opdracht en het groene licht van de gemeenteraad om het een en ander te gaan onderzoeken. Wat te onderzoeken als het min of meer al in kannen en kruiken is? Nou, eigenlijk zit de gemeenteraad wel in de maag met de huidige partijen op Amstelwijck. De nudistencamping had een paar jaar geleden de belofte van de gemeente gehad dat zij daar kon blijven zitten. Tennisvereniging Thialf moest twaalf jaar geleden van de gemeente naar Amstelwijck verhuizen, wat uiteraard ook een kostenplaatje voor de gemeente en de 61-jarige tennisvereniging met zich meebracht. En dan de Drechtstadboer; gedreven idealisten die een breed maatschappelijk stadslandbouwproject willen opzetten in dit gebied. In Rotterdam is dit ook van de grond gekomen, dus waarom niet in Dordrecht?

Overval

Naast idealisme valt de mensen van Drechtstadboer een zeker opportunisme niet te ontzeggen. Dit bleek ook in de laatste raadsvergadering. In een wanhopige laatste poging om de raad te vermurwen werd er bij aanvang van de vergadering een aanpassing van hun plannen op de tafel van de gemeenteraadsleden gedropt. In het nieuwe verhaal worden de uit haar voegen barstende Dordtse Vrije School betrokken en Linge’ Zorg. Plausibel jazeker, maar ook wel kort door de bocht om dit plan neer te leggen op de avond dat er besluiten genomen moeten worden. Een gemeenteraad moet zich wel kunnen inlezen. En dat was dus niet het geval. Het leek meer op een overval. Maar wat maar niet duidelijk werd, is hoe het college met Thialf, Goed Af en de Drechtstadboer om zal gaan. Want de gemeente heeft niet zo’n beste reputatie wanneer het gaat om toezeggingen en beloftes. Hoe dan ook: Wielwijk mag op termijn nieuwe inwoners verwelkomen in Nieuw-Wielwijck!

Meer politiek en actualiteiten in het radioprogramma van Ben Corino zijn iedere zaterdag te beluisteren in Studio De Witt, van 10.00 tot 12.00 uur bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

Geef een reactie