Actueel

reageer als eerstvr 11 jun 2021

Politiek Gezien: ‘Now is the moment’

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over lokale PvdA, lange tijd de grootste partij van de stad, maar inmiddels ruim tien jaar één van de kleinere partijen in de Dordtse gemeenteraad. Deze week presenteerde de partij als eerste zijn lijsttrekker voor de gemeenteraadskiezingen in 2022.

‘Now is the moment, now is the time’, moet er binnen de Dordtse PvdA gedacht zijn toen Inge Stevens en Cor van Verk in een eerder stadium intern bekend maakten zich niet meer te kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Sterk debater

Zoals dat gaat; oude vertrouwde gezichten maken ruimte voor de opvolgers die de partij van nieuw elan willen voorzien. Het is denk ik ook wel het juiste moment. Want met de schamele twee zetels heeft de partij de afgelopen periode weinig in de politieke melk te brokkelen. Dit lag niet aan de inhoudelijke bijdrage aan de politieke debatten. Integendeel zelfs, want met het vertrek van Van Verk verliest de gemeenteraad op inhoud een sterk debater met een goed politiek geheugen. Dit zal nu opgepakt moeten worden onder het ongetwijfeld bezielende lijsttrekkerschap van de al enige tijd warm lopende Wouter van der Spoel.

Wouter van der Spoel. (Foto: PvdA Dordrecht)

Young ones

Nieuwe gezichten, jongere kandidaten, het kan verfrissend werken. Dat zagen we ook al bij de laatste verkiezingen bij de VVD en D66. Bij de VVD sloeg het goed aan, maar D66 is het uiteindelijk niet zo goed bekomen. Lag het aan de ambitie van de jonge, vol ambitie zittende ‘young ones’ van D66? Nee, het lag niet aan het enthousiasme en de ambitie van de kandidaten. Wel aan de interne strubbelingen. Daar speelde de getrokken discriminatiekaart, een zaak die tot op de dag van vandaag doorettert. Het is nog de vraag of men intern de zaken op tijd op orde krijgt. Zo niet, dan zal het landelijk D66-bestuur geen toestemming geven om deel te nemen aan de Dordtse gemeenteraadsverkiezingen.

Voortbestaan onzeker

Is Wouter van der Spoel een onbekend gezicht in de Dordtse politiek? Welnee, hij zat al eerder voor de PvdA in de gemeenteraad van 2006 tot 2010. Hij was toen het jongste raadslid. In 2014 werd de verkiezingscampagnekar door hem getrokken. Wat D66 bij de laatste verkiezingen gebeurde, dat voorkeurstemmen de beoogde kandidaten passeerden, overkwam Van der Spoel in 2014. Een, toen nog zekere vierde plaats, werd ingenomen door een kandidaat met voorkeurstemmen. Toch was het niet echt stil rondom Van der Spoel. De man heeft het hart op de tong en een wat een activistische inslag. Steekt zijn mening niet onder de stoelen of banken. Zo verkondigde hij na de PvdA-verkiezingsnederlaag het somber in te zien voor het voortbestaan van de partij. Hij vond dat de gedecimeerde PvdA-fractie de oren teveel naar het college liet hangen. Een college waarin Beter voor Dordt als grootste partij de meeste zetels bezet.

Willem

Zijn activistisch karakter werd zichtbaar toen hij de petitie ‘Ik Willem niet’ startte. Een actie tegen de komst van het beeld Willem van Oranje. In de opvatting van Van der Spoel was er geen plaats voor een Oranje in de stad van Johan de Witt. De discussie spleet de stad in voor- en tegenstanders van het beeld. Uiteindelijk arriveerde Willem, Oranje-activist van het eerste uur in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden, op zijn sokkel tegen de achtergevel van de Berckepoort. Maar Van der Spoel genereerde publiciteit en wist een debat in de stad op gang te brengen. Nu gaat hij opnieuw in de politiek aan de slag. Zijn eerst missie zal zijn om nieuw elan in de partij te brengen, kiezers te overtuigen dat een revival van de PvdA goed is voor de stad. Het zal een flinke klus worden, want DENK heeft zich bijvoorbeeld ook al gemeld voor Dordtse kieslijst.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt ontvangt is entertainer Roel Verbruggen, helft van het Dordtse DJ-duo Samball. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Merel Meijers. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.

Geef een antwoord