DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over PFAS-eieren en het tweehonderdste zaterdagochtendprotest voor de poort van Chemours. (Foto: Stolk Fotografie)

De hobbykippenhouder uit Wijngaarden stond zaterdag met een zakje met eieren bij de poort van Chemours in Dordrecht. Daar sloot hij zich aan bij de demonstratie tegen het lozen van PFAS/GenX/PFOA. En alle schadelijke stoffen waarmee deze chemische reus zijn omgeving vervuilde en nog vervuilt. Deze mening delen de talloze demonstranten die zich verzamelden bij de poort, waar tweehonderd emmers met vervuilde grond uit Sliedrecht gereed stonden om er geleegd te worden voor de poort van de vervuiler.

Wat ooit als stille actie was gestart heeft nu de aandacht van lokale, landelijke en zelfs internationale media. Wat ook geldt voor de politiek. Lokaal, provinciaal en landelijk. Want het is doorgedrongen wat de impact van de uitstoot en lozingen op mens, milieu en dier is. Je treft het aan in het water, in het grondwater, in de moestuinen, in het zwemwater van recreatiegebied De Merwelanden. En zelfs in de eieren van de hobbykippenhouder uit Wijngaarden, de bekende intensivist Diederik Gommers. “Ik ben met mijn gezin ooit naar Wijngaarden verhuisd vanwege de gezonde landelijke omgeving. En nu blijkt dat Chemours deze regio het milieu al tientallen jaren vervuilt en de gezondheid van mensen in gevaar heeft gebracht. De eieren van mijn kippen die wij jarenlang geconsumeerd hebben, blijken PFAS-eieren te zijn.” Daarom sloot hij zich zaterdag aan bij de demonstratie en dropte hij bij de poort van Chemours zijn PFAS-eieren.”

De chemiereus zelf houdt zich gedeisd, om niet meer olie op het vuur te gooien. Probeert zijn imago wat op te poetsen in allerlei positieve reclames die het belang van zijn producten te benadrukken. Kritiek probeert het bedrijf om te buigen of op zijn minst te pareren. Wat ooit leek op een Don Quichot-actie van verontruste bewoners uit Sliedrecht groeide onder leiding van Kees van der Hel en Joop Keesmaat uit tot een beweging waar de Dordtse Meta Kamphuis zich bij aansloot. De onvermoeibaarheid van de actievoerders lijkt nu terreinwinst op te leveren, ook bij de Europese Commissie, waar zij onlangs op bezoek gingen. Er is nog een hele weg te gaan voor dat er nul vervuiling uit de Chemours-pijp zal komen. Maar de toon werd door hen gezet.

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.