DORDRECHT – Bij het schrijven van de Politiek Gezien van deze week was de uitkomst van het raadsdebat van dinsdagavond over de procedure die het college volgde bij de aankoop van zwembad De Dubbel nog niet bekend. Uiteindelijk draaide het uit op een door de fracties van GroenLinks, PvdA, PVV en SP ingediende motie van afkeuring voor wethouder Marco Stam, vanwege het niet voldoende informeren van de raad rond de overname van het Dubbeldamse zwembad door de gemeente. De motie werd met 27 stemmen tegen en 12 stemmen voor, verworpen. De wethouder zegde nog toe een informatiebrief over dit onderwerp naar de raad te sturen. (Archieffoto’s: Thymen Stolk)

Ter opfrissing: de stichting die eigenaar was van het zwembad kon de renovatiekosten van circa drie miljoen euro niet opbrengen. Tussentijds, buiten medeweten van de gemeenteraad, werd het zwembad door de gemeente aangekocht. Ook binnen het College van B&W verliep de communicatie hierover niet op rolletjes. Ambtenaren bleken gemandateerd te zijn voor de aankoop. In hoeverre wethouder Sport Marco Stam en wethouder Vastgoed Maarten Burggraaf hiervan op de hoogte waren, blijft onduidelijk. Ook onduidelijk is in hoeverre het college hiervan op de hoogte werd gehouden. GroenLinks, CDA en de PvdA stelden hier schriftelijke vragen over.

Not done

In de raadsinformatiebrief van 10 november is te lezen dat ambtenaren een te ruime interpretatie hadden gegeven aan het mandaat. Nu is het ‘not done’ om zo de bal bij ambtenaren te leggen. Een ambtenaar verantwoordelijk houden voor het feit dat hij of zij niet juist heeft gehandeld is één ding. Maar dit publiekelijk doen is een ander ding. Het is de gemeenteraad niet gegeven om een ambtenaar ter verantwoording te roepen en een ambtenaar kan zich niet verantwoorden tegenover de raad. De bestuurlijke verantwoordelijkheid ligt bij het college. En bij de desbetreffende portefeuillehouders.

Paraaf

Wat is hier dan binnen het college misgegaan? Ook met betrekking tot de raadsinformatiebrief? De brieven die naar buiten gaan namens het college worden ondertekend door de gemeentesecretaris en de burgemeester. En voordat zo’n brief in haar eindconcept zit, hebben alle collegeleden in het parafenrondje de brief onder ogen gehad en konden zij kanttekeningen en reacties hierop geven. En op de eindversie hun paraaf plaatsen. Was het één van de vele brieven, die ook nog eens niet hun portefeuille betrof, en zonder de juiste aandacht passeerde?

College wist van niets

De gemeentesecretaris is de baas van de ambtenaren. Maar zelf ook ambtenaar. De vraag werpt zich op waarom hij, toen de brief waarin zijn ambtenaren prominent naar voren werden geschoven, de brief accordeerde. Want in de brief komt het er dus op neer dat ook hij de mening is toegedaan dat de ambtenaren zich ‘schuldig’ hadden gemaakt aan het te ruim interpreteren van het hun toegewezen mandaat. Er is onderzoek gedaan en er verscheen een ‘feitenrelaas’. Hierin lezen we dat de desbetreffende ambtenaar naar buiten het beeld gaf dat de aankoop van het zwembad de instemming van het college had. Nergens in het feitenrelaas wordt dit bevestigd. Het college wist van niets. Verantwoordelijk wethouder Stam wist van niets, wethouder Burggraaf wist van niets. En de andere handtekening onder de brief, de voorzitter van het college en de gemeenteraad, wist van niets.

Collegecollega’s

Nu valt, wat betreft de aankoop van het zwembad, de klok niet meer terug te draaien. Ten slotte zijn de werkzaamheden voor de renovatie gestart en kan zwembad De Dubbel na oplevering er weer vijftien jaar weer mee door. Nu met de gemeente als eigenaar. In Dubbeldam en in Stadspolders zal men er gelukkig mee zijn. Maar de hele gang van zaken rechtvaardigt wel de vraag in hoeverre Stam bovenop dit dossier zat. En in welke fase hij het college op de hoogte heeft gebracht. Maar ook hoe het college onderling zich verhoudt en wordt aangestuurd. De openheid van zaken achteraf laat meer zien dan alleen dit dossier. Namelijk hoe het college onderling collegiaal functioneert. Vooralsnog krijgt Stam de steun van de meerderheid van de raad. Maar het dossier is nog niet gesloten.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is de Dordtse tekstschrijver Jet Hoogerwaard. Zij bracht recent haar boek ‘De Kaper’ uit, over de moeizame relatie met haar vader. Jaime Quant sluit als Dichter van Dienst het tweede uur af. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. SP-Kamerlid Renske Leijten en CDA-wethouder Peter Heijkoop komen aan het woord over de toeslagenaffaire en Peter van de Meer van het Albert Schweitzerziekenhuis over de ontwikkelingen rond het betaald parkeren in de Middenzone. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks aan Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.