DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de zoektocht naar, alweer, een nieuwe burgemeester in Zwijndrecht. 

De gemeenteraad van Zwijndrecht gaat inwoners, ondernemers en organisaties betrekken bij het de profielschets van een nieuwe burgemeester.  Men probeert te peilen of de nieuwe burgervader of burgermoeder een stabiele factor of een enthousiaste vernieuwer moet zijn. Maar ook of hij/zij vooral zakelijk moet zijn of ook gevoelens mag laten zien. Zakelijk, empathisch, vernieuwend en stabiele factor, het lijken kwaliteiten die prima in één persoon verenigbaar zijn. Zwijndrecht kiest echter voor  multiple choice-aanpak.

Overigens niets nieuws, want ook na bij het vertrek van de Dordtse burgervader Arno Brok, die CdK werd in zijn geliefde Friesland, mocht de Dordtse gemeenschap meedenken over de profielschets van de nieuwe burgemeester. Het werd uiteindelijk Wouter Kolff, op dat moment de burgemeester van Veenendaal. De eerste zes jaar van Kolff zitten er op, de Dordtse gemeenteraad gaf al eerder te kennen graag met hem verder te gaan. Vorige week werd op het Zuid-Hollandse Provinciehuis de herbenoeming voor nog eens zes jaar door de CdK Jaap Smit beklonken. Een stabiele factor in de Dordtse stadsbestuur en stad en niet wars van vernieuwingen. Kolff was als voorzitter van de Drechtraad  een voorstander van de doorgevoerde huidige hervorming in het samenwerkingsmodel in en tussen de Drechtsteden en de samenwerking met het bedrijfsleven.

Op dat laatste punt schort het nogal de laatste jaren in Zwijndrecht. Het is een gemeente met een hoge frequentie aan stuivertje wisselende burgervaders. Om diverse redenen maakten de laatste twee burgemeesters niet hun ambtstermijn vol. De één, Dominic Schrijer, vertrok naar het bedrijfsleven, en de ander, Hein van der Loo, vertrok na een dikke twee jaar om burgemeester van Almere te worden. Een burgemeester die Zwijndrecht als carrièrespringplank ziet, is waar Zwijndrecht momenteel niet op zit te wachten. Er is in deze gemeente genoeg werk aan de winkel voor een burgemeester die kiest voor een wat langduriger verblijf. Maar het moet ook wel iemand zijn die om kan gaan met de verhoudingen binnen de Zwijndrechtse gemeenteraad en het raadsakkoordmodel. Misschien iemand als de oud-burgemeester Cees Pijl Hogeweg die het vijftien jaar wist vol te houden in Zwijndrecht.

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.

 

Op de foto: Burgemeester Kolff legde zich vorige week vast voor een tweede termijn in Dordrecht. (Foto: Provincie Zuid-Holland)