DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over een bezoek van de gemeenteraad aan verzorgingshuis Dubbelmonde. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Gisteren werd door commissieleden van de gemeenteraad een werkbezoek gebracht aan Dubbelmonde, onderdeel van PZC Dordrecht. De beeldvorming rondom de locatie, een gedateerd verzorgingshuis in een tijd waarin verzorgingshuizen allang zijn afgeschaft, is niet die van pais en vree. De locatie is het afgelopen jaar regelmatig negatief in beeld gekomen. Klachten van bewoners rondom het alarmeringssysteem, een bewoner die de nacht in de stoel doorbracht omdat men die vergeten was naar bed te brengen. Of klachten over de medicatieverstrekking. Personeel dat, vanwege personeelsgebrek, moest worden ingehuurd. Kortom, er waren nogal wat klachten die de politiek bereikten. Het excuus dat het verzorgingshuis in de overgangsfase zit van verzorgingshuis naar verpleeghuis en dat er nieuwbouwplannen zijn, is bekend.

De klachten worden door bewoners wel geuit, maar zoals het meestal gaat: uitspreken tegen de organisatie, het management of andere instanties ligt wat lastiger. Er zijn fouten gemaakt. Dat geeft het management zelf ruiterlijk toe.  Daarin staat de situatie rondom Dubbelmonde niet op zichzelf. Want ook in de zorg spelen de problemen van personeelstekort en beperkte financiële middelen een rol. Voor de raad speelt dat het een verzorging/verpleeghuis is met inwoners van Dordrecht. Maar strikt genomen gaan de raad en het college hier helemaal niet over. Men kan hooguit constateren dat er klachten zijn. Ze hebben hier verder geen enkele bevoegdheid in. Het gaat om langdurige zorg en dus niet om een WMO-voorziening. De financiering verloopt via het Zorgkantoor en de Rijksoverheid is toezichthouder op deze zorg. Niet de gemeente of gemeenteraad. Het maakt het best lastig voor de lokale politiek om aan de ene kant oor te hebben voor de signalen die zij opvangen, maar vervolgens, behoudens vragen stellen aan wethouder Chris van Benschop, er niets mee kunnen. Overigens ook de wethouder niet. Die kan hooguit in gesprek gaan met de directie van PZC Dordrecht.

Rest de vraag wat de zin is van het werkbezoek. Een psychologisch doekje om het ongenoegen dat leeft weg te poetsen? Een fopspeen? Aanhoren van de klachten, maar er vervolgens niets mee kunnen doen?

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het wakkere radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM/Papendrecht FM.