DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week ligt de lokale politiek even stil vanwege het reces. Een mooi moment om even naar de provinciale politiek te kijken.

Deze week hebben de gemeenteraden een kort reces. Vakantie dus. Men is er op uit getrokken om even op adem te komen. Maar stil zit men niet. Het zijn vooral de kandidaten op de lijsten van de Provinciale Staten- en Waterschapverkiezingen die zich in de kijker trachten te spelen. Vorige week trapte in Dordrecht de regionale afdeling van de FNV af met een Provinciale Staten-verkiezingsdebat. Twaalf partijen gingen met elkaar in debat over de vraagstukken die in onze regio spelen en die vanuit het Provinciehuis in Den Haag beïnvloed worden of besloten. Onder andere passeerden Chemours, woningbouw in de Drechtsteden en mobiliteit in de regio de revue. De goede wil bij de deelnemers aan het debat om zaken aan te pakken en te verbeteren is mij bijgebleven.

Dichtbij

Het is verkiezingstijd, dus de scepticus zal al snel denken: ‘het zal wel’. En de provincie is voor de gemiddelde kiezer toch een soort van abstractie. Men heeft in doorsnee weinig besef waar men zich in het Provinciehuis zoal mee bezighoudt. Toch staat het dichter bij het dagelijkse reilen en zeilen van de gewone burger, dan die zelf vaak denkt. Vergunningen aan de chemische industrie, zoals in onze regio Chemours, geeft de provincie af. Het vaststellen van het woningbouwquotum ook en ga zo maar door. En de vijfenzeventig leden van de Eerste Kamer worden weer gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten, waarvan de samenstelling weer invloed heeft op het politieke spel van de regeringscoalitie. Zeker wanneer men anders dan in de Tweede Kamer geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Lokale partijen

Voor Dordrecht en de Drechtsteden is het provinciaal bestuur in Den Haag van wezenlijk belang. Het doet er voor de sociaal-economische ontwikkeling van deze regio wel degelijk toe. Zelfs de lokale partijen, groot of kleiner, beseffen dit. Zij hebben de krachten gebundeld in een heuse eenheidspartij Lokale Partijen Zuid-Holland. Hoe men hier verder in de praktijk vorm aan gaat geven is natuurlijk de vraag. Want de lokale partijen houden zich in de praktijk veelal bezig met hun eigen gemeente en kennen heel veel verschillende kleuren, gezichten en belangen. Hoe dit een eenheidsuitstraling kan krijgen, is voor mij nog de vraag.

Achteroverleunen

De Dordtse PVV levert ook namen voor de verkiezingslijst. Maar evenals het Forum voor Democratie werden zij gemist op de debatavond van de FNV. Een gemiste kans om zich te profileren? Of kiezen ze ervoor mee te liften op de landelijke uitstraling van hun partijen, relaxed achterover leunend in de leunstoel? Ik neig tot dit laatste. Na 20 maart zullen we weten wie er gekozen zijn en hoe straks de Eerste Kamer er zal uitzien. In de Drechtsteden weten we dan met wie er zaken gedaan moet worden op het Provinciehuis.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 2 maart ontvangt Ben Corino in Studio De Witt Paul Tiebosch als hoofdgast. Hij was jarenlang een bekend gezicht in de Dordtse gemeenteraad . Aanvankelijk voor ECO-Dordt en later voor D66. Hoewel bij de verkiezingen van 2018 hij op een verkiesbare plaats stond, werd hij verrassend gepasseerd op basis van voorkeursstemmen. En daarmee viel voor hem het politieke doek. Hij zocht de stilte van de luwte op en richtte zich op zijn functie bij de gemeente Rotterdam. Maar hoe verging het hem, weg uit de hectiek van de politieke arena, waarin hij zich altijd als een vis in het water voelde? Daar praat Ben Corino zaterdag in de uitzending van Studio De Witt met hem over.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Jan van der Geer.

In het derde uur wordt er aan de Politieke Stamtafel verder gepraat over de politieke actualiteiten.