Actueel

reageer als eerstvr 29 okt 2021

Politiek Gezien: ratten en rattenvangers

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale politiek. Deze week over ratten en rattenvangers.

Ratten, we kennen ze in allerlei soorten, maten en verschijningsvormen. Ze duiken regelmatig op als metafoor om een persoon of een situatie te duiden. Ratten in mensengedaante kennen wij ook bij degenen die vinden dat alle middelen geoorloofd zijn om een gesteld doel te bereiken. Ook in de politiek zien we populistische (ver)leiders die opereren als de Rattenvanger van Hamelen. Zij zijn verkopers van politieke luchtballonnen, gevuld met ideeën en beloftes die bijdragen aan onderlinge verdeeldheid bij het kiezersvolk.

Gejojo

Welbeschouwd doen we de beeldvorming van ratten hiermee tekort. Ratten zijn eigenlijk slimme, leuke beestjes met leuke kraaloogjes en grappige pootjes. Zij huizen het liefst in de nabijheid van sloten en riolen. Het is min of meer hun natuurlijke habitat. De rat, zo weet ik uit eigen ervaring, is ook leuk als huisdiertje. Anders wordt het wanneer ratten voor overlast zorgen in en om je huis. Gaten graven rondom je woning bij de net aangelegde terrassen. Dan worden ze ongedierte genoemd en zijn ze een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. We weten nog wel uit de geschiedenisboekjes dat ratten de grote ziekteverspreiders waren van de Zwarte Dood, de pestepidemieën in de veertiende eeuw die Europa teisterden en vele dodelijke slachtoffers maakten. Tegenwoordig hebben we hele andere pandemische kopzorgen. Polarisatie tussen wel- en niet-gevaccineerden. De discussies over dwangvaccinaties, het onnavolgbare gejojo van het kabinet over het wel of niet inzetten van beperkende en ‘stigmatiserende’ beleidsmaatregelen. Maar dit terzijde.

Not amused

Ratten als onderdeel van de ‘rioolkastsoap’ op de Hazelaarlaan in Dubbeldam. In dit nog jonge buurtje met dure woningen werd een rioolkast pakweg anderhalve meter van de gevel geplaatst, die het uitzicht vanuit de woonkamer ontsierde. Met daaronder het gemaal en de daarbij horende rioolbunker. De bewoonster was er ‘not amused’ over. Het kreeg veel media-aandacht. En in de gemeenteraad was er opschudding over de wel of niet gedane beloftes en toezeggingen aan de bewoonster door wethouder Sleeking. Die hield voet bij stuk en stelde dat er niets aan de hand was. Onder druk van de gemeenteraad werd de kast verlaagd. Uiteraard de goedkoopste oplossing voor de gemeente. Immers, het rioolgemaal verplaatsen zou honderdduizenden euro’s gaan kosten. Men moest niet morren, zo was de houding van de gemeente richting de bewoonster. En het gemaal, dat maalde voort. Zo ook de werkzaamheden op de Hazelaarlaan. Totdat de nieuwe buurtbewoners, de familie Rat, zich meldden en daarmee een nieuwe hoofdstuk toevoegden aan de soap.

Volksgezondheid

Ratten komen af op plekken waar ze warmte en voedsel kunnen vinden. En die vinden zij rondom bekabelingen en gemalen. Zij verspreiden zich via gangenstelsels, maken nestjes en zoeken de gevelwarmte op. En vermenigvuldigen zich snel, volgens de deskundigen. De PvdA, GL en de VSP willen hier van het college meer over horen, blijkt uit hun onlangs schriftelijk gestelde vragen. Zij willen dat het college de klachten over rattenoverlast van de bewoners gaat onderzoeken. En wijzen op het risico voor de volksgezondheid in deze buurt, waar veelal jonge gezinnen met kinderen wonen.

Rattenvanger

Nu is het natuurlijk wel zo dat het gangenstelsel zich dicht tegen de gevelwand bevindt en eigen terrein is van de bewoners. Maar wat als onderzoek uit zal wijzen dat de verklaring van de komst van de familie Rat inderdaad te wijten is aan het voor hen aantrekkelijke rioolgemaal en bunker? Dan lijkt het mij, het sprookje ten spijt, dat het inzetten van de rattenvanger van Dordrecht geen soelaas gaat bieden.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt ontvangt, is de Zwijndrechtse zanger Lou Prince. Jan van der Geer is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.

Geef een antwoord