DORDRECHT – Iedere week doet Ben Corino verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de voordelen van samenwerking in de regio. En de strubbelingen die dat oplevert.

Onlangs ondertekenden de Drechtsteden samen met Gorinchem de Regiodeal. Een samenwerkingsplan van aanpak op grote lijnen voor de verdere ontwikkeling van de economie, wonen, werken en onderwijs in de regio. Een plan waarvoor zij hopen in aanmerking te komen. Veertig miljoen van het Rijk, veertig miljoen van de provincie en de gemeenten en veertig miljoen van partijen uit het bedrijfsleven en het onderwijsveld. Een investering die uiteindelijk een sterke injectie zal zijn voor de verdere ontwikkeling van de regio, die nauw zal samenwerken met Rotterdam. Een ontwikkeling die voor alle partijen voordeel zal bieden. Water en de maritieme maakindustrie is wat alle steden in de in deze regio met elkaar verbindt. Een voorbeeld van een goede ontwikkeling die voortkomt uit de Drechtstedelijke samenwerking. Nu is het alleen nog wachten op groen licht uit Den Haag.

Beschamend

Een minder goede ontwikkeling is er op het gebied van de samenwerking binnen het bestuur van de Drechtsteden. Binnen het bestuur, maar ook richting de Drechtraad. Eerder dit jaar barste al bijna de bom door het eigenmachtig voorstellen van een bezuinigingsmaatregel van 3,6 miljoen euro op het Sociaal Domein. Dit als onderdeel van een taakstellende bezuinigingsaanwijzing door de provincie, die de gemeente vrij laat hoe te bezuinigen. De Drechtraad werd hier mee overvallen. Er was geen enkele vorm van overleg over de inhoudelijke invulling van de bezuiniging geweest. De individuele bestuursleden wisten niet hoe snel zij zich publiekelijk van hun eigen voorstel moesten distantiëren. Dit staaltje van bestuurlijk zwabbergedrag leverde de bestuurders een forse schrobbering op van de voorzitter van de Drechtraad en het Drechtstedenbestuur, de Dordtse burgemeester Wouter Kolff. “Dit eens maar nooit weer”, zo stelde hij ten overstaan van de Drechtraad. Hij vond het opereren van de bestuurders beschamend.

Concreet en toetsbaar

In de laatste bijeenkomst van de Drechtraad afgelopen dinsdag werd duidelijk dat er ernstig mag worden getwijfeld aan het lerend vermogen van portefeuillehouder Peter Verheij (SGP), in het dagelijks leven wethouder van Alblasserdam. Dinsdag viel de Drechtraad over de betrouwbaarheid van Verheij, waar het gaat om het verstrekken van juiste informatie. Aanleiding was de bezuinigingsaanwijzing die de provincie de Drechtsteden had opgelegd, waarover al eerder de bom barste. Verheij meldde eerder dit jaar dat de provincie er geen bezwaar tegen had als de Drechtsteden nog geen concrete bezuinigingen op de sociale dienst doorvoerde. En dat blijkt niet juist te zijn. Van de opgelegde 3,6 miljoen euro werd een bedrag van 2,9 miljoen euro ingevuld. Maar waar dat geld gevonden wordt, is de provincie niet duidelijk en de raad eigenlijk ook niet. Maar dat kon ook helemaal niet. De Drechtraad had een eerder bezuinigingsplan van tafel geveegd! Terwijl er in de brief van de provincie klip en klaar staat dat de bezuinigingsvoorstellen concreet en toetsbaar moeten zijn.

Peter Verheij, in het Drechtsteden verantwoordelijk voor Financiën. (Foto: Twitter/Peter Verheij)

Geloven

Volgens Verheij was de brief voor meerdere uitleg vatbaar. Nu zou je zeggen dat als iets je niet duidelijk is, je gewoon de telefoon pakt en vraagt om duidelijkheid. Gewoon omwille van de zorgvuldigheid, lijkt mij. Dat vond de Drechtraad ook. Maar wel in een vroeg stadium. Dat deed Verheij, maar redelijk laat. En wat dit gesprek betreft, moet men de bestuurder maar op zijn blauwe ogen geloven. Maar hoe lang nog? Voorlopig is er niets concreet en moeten de bezuinigingen wel in 2020 worden gehaald. En geloven, daar doet de provincie niet aan.

Deze Week in Studio De Witt

Zaterdag 7 december  ontvangt Ben Corino uitvaartondernemer Els de Zanger in Studio De Witt. Sinds 2010 is zij in deze branche in loondienst werkzaam. In 2018 startte zij haar eigen onderneming. Zij is als uitvaartbegeleidster werkzaam in Dordrecht en de regio en heeft het keurmerk  Dementievriendelijk. Dementie is opgeklommen tot volksziekte nummer 1. Dit vergt  meer zorg in de begeleiding van de achtergebleven partner van de overledene. Ben Corino gaat met De Zanger in gesprek over de rol van de uitvaartbegeleidster en haar ondernemerschap.

In het tweede uur aandacht voor de achtergronden van de actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Kees-Jan Visser.

Aan de Politieke Stamtafel is er weer aandacht voor de actualiteiten uit de lokale en regionale politiek.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.