DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week schrijft hij over het politieke fenomeen ‘roepen voor de bühne’. 

Het gegeven dat volksvertegenwoordigers de onbeheersbare behoefte hebben zich te onderscheiden is bekend. Ingegeven door de politieke visie die men aanhangt. Er ligt een verwachtingspatroon aan ten grondslag dat soms leidt tot onnavolgbare uitspraken tijdens stemverklaringen bij de behandeling van onderwerpen. Dinsdag bij de gemeenteraad van Dordrecht was het weer eens zo’n vergadering met stemverklaringen voor de bühne. Veel mitsen en maren waren er te horen. Het ergens niet mee eens zijn, maar omdat zich een meerderheid voor een motie of voorstel aftekent er dan toch maar in meegaan met de nodige uitleg. Voor de bühne-gedrag noem ik dit. Welke bühne eigenlijk? Je bent ergens voor of ergens niet mee eens en stemt dan overeenkomstig. Dat zou ook heel veel vergadertijd schelen.

Goedkoop bier

SP-er Ronald Portier en Gewoon Dordt-ster Irene Koene zijn in doorsnee duidelijk in hun ja en nee. Hoewel Koene af en toe gewoon voor de ‘gezelligheid’ ergens toch maar mee instemt. Maar toch, de onbedwingbare behoefte om toch nog plasje over een onderwerp te doen om uiteindelijk toch in te stemmen, leidt soms ook tot bijzondere uitspraken. Neem CDA-ster Arine van der Ham met haar voorstel om een verkoopverbod van goedkoop bier in te stellen bij de super aan de Cornelis de Wittstraat. De overlastgevende, rondhangende dak- en thuislozen zijn grootafnemers van het B-merkbier.

Symptoombestrijding

Het voorstel getuigde volgens VVD-er John van de Net van politieke naïviteit. Toch kreeg haar idee bijval van burgemeester Kolff, die er wel wat voor voelde om hier met de ondernemer het gesprek over aan te gaan. De grootgrutter in de rol van gebiedshandhaver en bestrijder van overlast. Zinnig? Voor de bühne? Het neigt naar het laatste. Wanneer je het niet meer weet, ontstaat er bij bepaalde partijen het onderbuikgevoel om over te gaan tot symptoombestrijding. Gemakshalve gaat men voorbij aan de kern van het probleem dat ten grondslag ligt aan de overlast.

CDA-wethouder Peter Heijkoop. (Archieffoto: Thymen Stolk)

 

Outcastgebieden

Het aangenomen voorstel van wethouder Heijkoop om de opvang van kwetsbare groepen beter te gaan regelen heeft meer daadkracht in zich dan de gemeente lange tijd tentoonspreidde. Met de spreiding over de stad van nieuwe opvangvoorzieningen voor kwetsbare groepen wordt een stap gezet. Binnen de bewoonde gebieden ziet PVV-er Van Leeuwen dit niet zo zitten. Hoewel hij empathie bezit voor deze doelgroep ziet hij deze opvangvoorzieningen liefst buiten de woonwijken geplaatst. Industrieterreinen zijn in zijn ogen een reële optie. Outcast in outcastgebieden plaatsen? De aanzuigende werking van de stad op dak- en thuislozen uit de regio is een gegeven. In de ogen van Van de Net moeten de regiogemeenten maar hun eigen opvangvoorzieningen in het leven roepen. Dordrecht moet hier niet voor opdraaien. Iets als het ‘eigen volk eerst’-standpunt. De ervaringsfeiten leren dat dit niet werkt. Maar het is geen gekke gedachte dat de Drechtsteden ook in de buidel tasten om hier een bijdrage aan te leveren. En niet voor de bühne.

Deze week in Studio De Witt

Ben Corino zou zaterdag Karlijn van Houwelingen als hoofdgast in zijn radioprogramma Studio De Witt ontvangen. De correspondent in de Verenigde Staten voor onder meer het Algemeen Dagblad is vanwege de door Donald Trump afgekondigde vliegbeperkingen echter voortijdig teruggegaan naar Amerika. De vervangende hoofdgast is voormalig wethouder Jasper Mos.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteit van deze week in Dordrecht en de Drechtsteden, met onder meer een interview met oud-Ruslandcorrespondent Peter d’Hamecourt en met burgemeester Wouter Kolff over de Dochters van Dordrecht. Dichter van Dienst is Kees-Jan Visser.

In het derde uur meer politieke actualiteiten aan de Politieke Stamtafel. Met onder meer wethouder Peter Heijkoop over de opvang van kwetsbare groepen.