DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale politiek. Deze week over één van de meest weerbarstige problemen van het moment: de crisis op de woningmarkt. 

De woningmarkt in Nederland en dus ook in Dordrecht en de regio zit op slot. Dat bleek ook uit de ervaringsverhalen die afgelopen zondag te horen waren op het door GroenLinks georganiseerde Woonprotest in het Wantijpark.

Gedwongen verkassen

De opkomst was nou niet echt indrukwekkend. Maar dat het verkrijgen van een woning wel een omvangrijk probleem is, blijkt uit de verschillende ervaringsverhalen die er te beluisteren waren. Jongeren, starters en jonge gezinnen komen niet of nauwelijks aan een woning. Struikelen over de routes, punten die vergaard moeten worden om voor een huurwoning in aanmerking te komen of krijgen het advies maar uit te wijken naar een omliggende gemeente. Schaarste en afspraken binnen de Drechtsteden over het woonspreidingsbeleid binnen de regio leiden tot gedwongen verkassing.

Groei

Juist in de stad waar je geboren en getogen bent, wil je vaak blijven wonen. Een huis is weliswaar een huis, maar het maakt wel uit waar het staat. Nood breekt wet, is het veel gehoorde bestuurlijke weerwoord van het huidige stadsbestuur, dat er alles aan doet om de stad uit te laten groeien tot het beoogde aantal van 140.000 inwoners. Wijken als de Stadswerven verschijnen, de sociale woningbouw blijft achter. Woningen die betaalbaar zijn voor jongeren en jonge gezinnen zijn schaars. De opvatting dat mensen die verhuizen naar een duurdere koop- of huurwoning een betaalbare woning voor woningzoekenden of starters vrij maken, lijkt plausibel.

Schimmig

De realiteit die de huidige ontwikkeling op de woningmarkt laat zien, is anders. Daarnaast wordt de bestaande woningmarkt vervuild door speculanten, beleggers die bestaande goedkopere huurwoningen in buurten opkopen en duurder verhuren. En bij voorkeur niet aan mensen met een bescheiden inkomen en een migrantenachtergrond. Dit alles speelt zich af buiten het zicht van de gemeente. Een soort out of control-situatie. De regels waar woningcorporaties aan gehouden zijn, die huurders beschermen, zijn niet van toepassing. De particuliere verhuursfeer ademt een schimmig beeld uit. Het biedt vrij spel.

Meldpunt

Desgevraagd zegt wethouder Stam “dat de regelgeving is omgedraaid. Alle regels, ook die in de grondwet, zijn er op gericht om iedereen gelijke kansen te bieden”. Hoe particuliere verhuurders hier mee omgaan is volgens hem een andere vraag. In de gemeente Dordrecht bestaat er geen concreet en actief beleid, waarmee op dit moment de wethouders Stam (Wonen) en Heijkoop (Discriminatie) de woningdiscriminatie aanpakken. Wel bestaat er het Meldpunt slecht verhuurderschap.

Nieuwe wet

Maar er komt een mogelijkheid voor gemeenten om dit probleem aan te pakken. In juli van dit jaar werd in de Tweede en Eerste Kamer de wet ‘Opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijk verhuur’ bekrachtigd. Deze geeft de gemeente de ruimte om een opkoopbescherming door te voeren. Bijvoorbeeld door een vergunningplicht in bepaalde buurten in te voeren. Hiermee hoopt men grip te krijgen op de huizenspeculanten die geen boodschap hebben aan woningdiscriminatie.

Verstopping

GroenLinks stelde hier schriftelijke vragen over aan het college. In de lijn van wonen stelde de VSP het probleem van geschikte woningen voor ouderen al eerder aan de orde. Ouderen blijven nu vaak in te grote woningen wonen, omdat alternatieve woningen voor hen onvoldoende aanwezig zijn binnen de stad of buitenwijken. Bejaarden- en verzorgingshuizen zijn verdwenen. In alle nieuwbouwplannen van Dordrecht spelen deze gewenste voorzieningen nauwelijks een rol. Dit draagt ook bij aan de verstopping van het beschikbaar komen van woningen. Hoewel zondag de opkomst tijdens het Woningprotest niet zo groot was als de aanwezige partijen (GL, PvdD, PvdA en SP) hoopten, schaarste aan betaalbare en geschikte woningen én woningdiscriminatie bestaan ook in Dordrecht.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt ontvangt, is de Dordtse bluesmuzikant Rob Hendrikse. Kees-Jan Visser is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio de Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.