Actueel

reageer als eerstvr 9 apr 2021

Politiek Gezien: selectief geheugenverlies

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale politiek. Deze week ingegeven door het gelieg (of was het echt amnesie?) in de Haagse politiek. 

Selectief geheugenverlies, geen actieve herinnering ergens aan hebben, in medische vaktermen ‘partieel amnestisch syndroom’, zien we met enige regelmaat terug bij bestuurders en beleidsverantwoordelijken in de politiek wanneer zij over een bepaalde kwestie aan de tand worden gevoeld. Op landelijk, maar ook op lokaal niveau. Het is vanouds de weg die wordt ingeslagen om ergens niet voor verantwoordelijk te worden gehouden of er domweg onderuit te komen. Niets nieuws onder zon. In het verkenners-Kamerdebat oogstte Rutte wel een storm van morele verontwaardiging. Hij had geen actieve herinnering aan zijn gesprek over Omtzigt. Hiermee gaf hij een voorzet voor open doel. Deze werd gretig door de oppositiepartijen aangegrepen om te scoren. Ergens geen actieve herinnering aan hebben, horen we op lokaal bestuurlijk niveau ook wel terug. Bijvoorbeeld in Zwijndrecht, rondom de bebouwing van de watertoren en in Dordrecht de rioolkastaffaire. In doorsnee loopt het meestal met een sisser af.

14 miljard

Hoe het in Den Haag gaat aflopen is vooralsnog geen onbelangrijke vraag. Ook niet voor de Drechtsteden. Want stagnerende coalitiebesprekingen hebben impact op de plannen, de slag- en daadkracht voor deze regio die juist de laatste tijd zo in de lift zit. De regio’s zijn gebaat bij een goede samenwerking met het Rijk en de Provincie. De provincie Zuid-Holland heeft plannen om de komende tien jaar een bedrag van 14 miljard euro in de regionale economische samenwerkingen te stoppen. De lobby bij ministeries en kabinet is van groot van belang om de slaagkans van de plannen mogelijk te maken.

Bueno

Een idee van de Dordtse PVV om gratis bellen voor minima met financiële problemen in Dordrecht mogelijk te maken werd door het college opgepakt. Helemaal gratis bellen dat was niet haalbaar voor het college, maar men bedacht een variant. De gratis bel-app Bueno die in het leven geroepen gaat worden. Hiermee kunnen zij gratis bellen met hulpinstanties en zorgverleners. Maar wat als iemand geen smartphone heeft? Desgevraagd gaat wethouder Peter Heijkoop er vanuit dat de smartphone toch wel een algemeen ingevoerd gebruiksvoorwerp is. Maar er zal volgens hem zeker oog voor zijn wanneer dit niet zo is. Echte problemen verwacht hij niet. Ergens in mei zal de introductie van de gratis bel-app plaatsvinden.

Hand in hand

In Zwijndrecht droomt men van een nieuwe oeververbinding met Dordrecht. Van een nieuwe brug. Het zijn nog geen concrete plannen, maar toch. In Dordrecht bestaan er mooie plannen over de inrichting van de Spoorzone van architectenbureau Meccano. Deze werden onlangs aan de gemeenteraad gepresenteerd. In de plannen wordt de huidige Stadsbrug niet meer toegankelijk voor het autoverkeer. Langzaam verkeer en wandelaars nemen in dit plan bezit van de brug, die een speelse inrichting zal krijgen met bomen. Maar wel met een toegangsmogelijkheid voor nooddiensten. Visionaire plannen en dromen. Niet verkeerd en zelfs wenselijk voor de ontwikkeling van de Spoorzone en de oevers van beide gemeenten. Het ligt voor de hand dat beide gemeenten hier samen in optrekken. Samen hand in hand deze weg gaan.

Afstemming

Uit het plan van de Zwijndrechtse brugdroom maak je dit niet op. Hier krijg je er een tegenovergesteld beeld van. Wanneer je ergens vanaf de Lindtsedijk een nieuwe oeververbinding intekent die aan de Dordtse zijde in de Spoorzone uitkomt, roept dit vragen op. Er komt immers in de van Meccano geen nieuwe brug voor. Daar is ook niet zoveel ruimte voor. Hoe zit het dan met de afstemming en het overleg? Gaat Dordrecht nu te snel in visie en aanpak of is de afstemming tussen de gemeenten niet op orde? Of is de Zwijndrechtse droom gewoon een brug te ver?

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is kunstschilder Frans van den Berg. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Merel Meijers. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere week van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op (onder meer) Drechtstad FM.

Geef een antwoord