DORDRECHT – Ben Corino schrijft iedere week voor Dordt Centraal over de politiek in Dordrecht en Drechtsteden. Deze keer een terugblik op de verkiezingen. Een spannende race, met een nog spannender staartje.

Een week geleden was de hal van het Dordtse Stadhuis ’s avonds gevuld met politici, kandidaat-politici en politiek geïnteresseerden. Vrijwel alle politieke partijen gaven acte de présence. Met onze burgervader in een notarisrol, die met tussenpozen de aanwezigen op de hoogte hield van de voorlopige uitslagen.

Verrassend

Bij de eerste tussentijdse uitslag zette de VSP de toon door aan kop te gaan met 6 zetels. De begrijpelijke verbijstering bij de één, de met stomheid geslagen reactie bij de ander. Dit stond in schril contrast met de vrolijkheid bij de VSP. Dat latere tussentijdse uitslagen, er volgden er nog twee, en de voorlopige einduitslag een ander beeld lieten zien, deed weinig af aan de stemming bij de VSP. Van 2 naar 4 zetels was een heel mooi resultaat. Verrassend was de winst van GroenLinks. Met een groei van 2 zetels lijkt de partij geprofiteerd te hebben van het ontbreken van D66. Samen met de VVD is GL nu de grootste partij in de Dordtse raad, met ieder 6 zetels.

Wopke

De VVD kreeg wat meer stemmen dan GroenLinks, is daarmee formeel de grootste partij en mag nu het initiatief nemen voor de verkennende gesprekken voor de nieuwe coalitie. Opluchting was er bij het CDA, dat in de voorlopige einduitslag de 4 zetels behouden zag blijven. In veel gemeenten moesten de lokale CDA-afdelingen zetels inleveren. Oorzaak? Daarover moeten Wopke Hoekstra en het landelijk bestuur maar eens bij zichzelf te rade gaan. Ongetwijfeld speelde het gedoe in de ‘Pieter Omtzigt-affaire’ een rol. Maar niet in Dordrecht, dacht men op deze avond.

Vijf eenpitters

Beter voor Dordt zag het verwachte verlies beperkt blijven tot 3 zetels en met 5 zetels zijn zij nu de derde partij. De gedeelde vierde plek deelt het CDA met de CU/SGP en de VSP. Nieuwkomer Partij voor de Dieren krijgt 2 zetels. Net als de PvdA. De Dordtse PvdA slaagt er maar niet in om meer kiezers voor zich te winnen, ondanks de zichtbaarheid op straat, en dan niet alleen tijdens de verkiezingen. In tegenstelling tot Amsterdam, waar de partij de komende vier jaar de grootste is. De gemeenteraad telt strak vijf partijen met 1 zetel: SP, PVV, Gewoon Dordt, Op Ons Eiland en Forum voor Democratie.

Nieuwkomers

Ten opzichte van de vorige verkiezingen verloor de SP 1 zetel. Voor de PVV was de klap groter. Zij moeten het met 2 minder doen. En de verwachte winst van Gewoon Dordt bleef uit. Nieuwkomers FvD en DENK en Op Ons Eiland komen met 1 zetel in de gemeenteraad. DENK-lijsttrekker Masum Kolkilic werd met voorkeursstemmen gepasseerd door de nummer drie, oud-PvdA-raadslid Mehmet Safranti. De partijen Jezus Leeft en MOEDD wisten de kiezers niet te overtuigen en behaalden geen zetel.

Verstappen-momentje

Al snel werden de eerste protesten over onrechtmatigheden in de tellingen ingediend. Onderzoek leerde dat een deel van de protesten terecht was. Op 16 van de 79 stembureaus vond een hertelling plaats. Voor het CDA en de VSP werd het een bloedstollende finale worden die deed denken aan de laatste race in de F1 tussen Hamilton en Verstappen. Het margeverschil bedroeg slechts twee stemmen in het voordeel van het CDA. De VSP beleefde echter geen ‘Verstappen-momentje’. Maar dat lag niet aan de ingreep van de wedstrijdleider.

 

Deze week in Studio De Witt

Iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur is Studio De Witt te horen op Drechtstad FM en Papendrecht FM. Ben Corino behandelt in het eerste uur de actualiteiten. Dat uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst, deze keer Peter M. van der Linden. In het tweede uur staat een hoofdgast centraal. Morgen is dat Cor van Verk, die afgelopen week afscheid nam als PvdA-gemeenteraadslid. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden.

Ben Corino was deze week bij het afscheid van flink wat gemeenteraadsleden die niet terugkeren in de Dordtse raad. Enkele van hun werden bij deze gelegenheid onderscheiden. Koninklijke Onderscheidingen waren er voor Loudy Nijhof (MOEDD), Osman Soy (BVD) en Theo Oostenrijk (CDA) en Johan de Witt-spelden voor Inge Stevens en Cor van Verk (beiden PvdA). Corino maakte onderstaande foto’s van (van boven naar beneden) Van Verk, Stevens, Soy en Oostenrijk.