Actueel

reageer als eerstvr 18 mei 2018

Politiek Gezien: straattaal en zondagsrust

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de straattaal van een raadslid en de zondagsrust in Sliedrecht.

Ieder huisje heeft zijn kruisje, wordt er steevast aan de opeenvolgende generaties meegegeven. En natuurlijk is dit een gezegde dat in de categorie ‘waarheid als een koe’ valt. In Dordrecht was er bijvoorbeeld sprake van een breed gebrachte commotie over VVD-raadslid John van der Net.

Van der Net raakte verzeild in een verhitte discussie op social media. U kent het wel, net als vroeger op het schoolplein. De een roept wat, de ander roept wat terug en het ontaardt in tegen elkaar opbieden met een grote mond in straattaal. Dit gaat door totdat er één het onderspit delft of gewoon maar opgeeft. Zoiets was er dus deze week aan de hand. En dan komt het moment dat één van de discussiërende kemphanen een niet onbekend verbeeldend lid uit de mond laat vallen en de ander daar weer een schepje er bovenop doet. Bij de één haalt men de schouders op, maar bij de ander worden de wenkbrauwen opgetrokken. Niet handig, niet slim en zelfs kinderachtig. Maar tegelijkertijd betrof het ook niet meer dan een storm in een glas water. Het was even een confronterend momentje voor hem dat je voor de buitenwacht gewoon 7×24 uur gemeenteraadslid bent en als zodanig in de gaten wordt gehouden. Lesje geleerd, voortaan eerst tot tien tellen en we gaan over tot de orde van de dag. Want er is de komende tijd genoeg werk aan de winkel in de Dordtse gemeenteraad.

Ieder huisje heeft zijn kruisje  speelt ook binnen Sliedrechtse gemeentepolitiek.

Daar zit men, net als Dordrecht, nog middenin de formatiefase. De beoogde coalitiepartner VVD zette een punt achter zijn deelname aan de coalitiebesprekingen. De zondagsrust ter discussie stellen door er een voorstander te zijn dat  de woonboulevard ook op deze dag open is, ging de overige partijen uit de coalitiebesprekingen een stap te ver. Dus trok de VVD tot veler verbazing haar  conclusie. Immers, de voorgaande jaren maakte de VVD ook gewoon uit van de coalities en toen was het blijkbaar geen breekpunt voor hen. Maar de zondagsrust houdt gemoederen in het baggerdorp bezig. In de raadsvergadering van afgelopen dinsdag was er weer een variant op hetzelfde thema. Nieuwkomer Jongeneel van Slydrecht Nu bond de kat de bel aan de staart. Jongeneel heeft de faam nooit te beroerd te zijn om voor wat opschudding te zorgen. Dit keer had hij een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ ingediend. Sliedrecht moest ook op zondag de Bevrijdingsdag kunnen vieren. Daarin vond hij medestanders. De voorspelbare tegenstanders zaten bij de SGP, CDA, maar ook Pro Sliedrecht. De laatsten zijn de overgebleven partijen uit de coalitiebesprekingen. Het lijkt erop dat Pro Sliedrecht, dat nooit een tegenstander van open winkeltijden op zondag was, kiest voor coalitie-eieren voor haar geld.

In Dordrecht verwachten de coalitiepartijen eind mei het nieuwe college aan het volk te presenteren. Maar in het onrustige Sliedrecht begint men weer van voor af aan. Iedere gemeentehuis heeft zo zijn politieke kruisje.

Deze week in Studio De Witt

 Zaterdag 19 mei ontvangt Ben Corino als hoofdgast Ellen Honings in de uitzending van Studio De Witt. De in Dordrecht woonachtige theatermaker valt in het werk op met kleine producties die zich niet zo zeer op effect, maar meer op inhoud onderscheiden. Zo regisseerde ze onlangs het aangrijpende toneelstuk ‘Moederskind’. Een voorstelling over een kind met een complexe relatie met een ouder met psychische problemen. De basis van theaterschap is terug te voeren naar haar opleiding en werkervaringen. Honings studeerde Creatieve Drama Therapie aan de Hogeschool Utrecht en was werkzaam binnen de geestelijke gezondheidszorg. Sinds 2014 is ze werkzaam bij de door haar opgerichte Stichting Theater Honingvos. Haar werkervaringen bepalen mede de onderwerpkeuze voor haar theaterstukken. Zij werkt ook soms met acteurs die ervaringsdeskundigen zijn. De GGZ heeft zij nog niet helemaal verlaten. Ze werkt nog als begeleider binnen een woonvoorziening. Met Ellen praat Ben Corino over haar carrière, de GGZ en haar regisseurschap. En uiteraard over de door haar ingebrachte muziekkeuzes in deze uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden, met onder meer een interview met formateur Peter van der Velden en aandacht voor de erkenning van het Albert Schweitzer ziekenhuis als het Landelijk Expertise Centrum voor de zeldzame aandoening RPF-Retro Peritoneale Fibrose. Corino had een interview met internist Erik van Bommel. Dichter van dienst is de Dordtse dichter Peter M. Van der Linden.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie