Met het uitluiden van het jaar 2022 ligt het Dordtse politieke jaar 2023 voor ons. Het afgelopen jaar bracht de nodige verschuivingen in de politieke verhoudingen.

Zo plaatste de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in maart Beter voor Dordt in de oppositiebankjes na jaren een dominante rol in de opeenvolgende colleges. GroenLinks trad met twee wethouders aan in het nieuwe college, dat verder bestaat twee VVD-wethouders, één van CU/SGP en één van het CDA. Binnen het college zijn Chris van Benschop en Tanja de Jonge (beiden GL) en Merx (VVD) de nieuwe gezichten. En de gemeenteraad telt nu vijftien fracties.

Energiecrisis

Met nieuw elan werd het college-akkoord gepresenteerd. Er werd wat geschoven met de portefeuilles en de aandachtspunten uit het verleden (de aanpak van de armoede en woningnood en de klimaataanpak) werden aangevuld met de bestrijding van de negatieve gevolgen van de energiecrisis. Het akkoord vormt de contouren van de lijn die wordt doorgetrokken naar 2023. De aanpak ervan ligt deels binnen de macht van het college, deels is zij afhankelijk van de landelijke aanpak.

Ondernemers

Corona en alle bijbehorende gevolgen hadden ook hun impact op de stad. Ondernemers kregen via rijksregelingen financiële compensaties aangeboden. Ook het gemeentebestuur sprong bij, maar kon niet voorkomen dat er diverse ondernemers in een financiële spagaat terecht kwamen, er de brui aan gaven of in (stille) armoede vervielen.

Hoofdpijndossier

Het sportparkenbeleid was (ook) in 2022 een zorgenkindje. De gebruikers van de sportcomplexen werden door de onduidelijke beleidsplannen te vaak op het verkeerde been gezet. Het gevolg van warrig beleid van verantwoordelijke colleges en sportwethouders. Dit tot ergernis van met name de oppositiepartijen in de gemeenteraad. Met het vertrek van BvD uit het college kiest het nieuwe college voor een structurele oplossing in afstemming met de sportverenigingen en de gemeenteraad. Dit jaar moet dit chronische hoofdpijndossier gesloten worden.

Stikstof

Wonen, en de geplande woningbouw, blijft voorlopig een zorgenkindje. Met de groeiambitie om tot een stad uit te groeien van 140.000 inwoners heeft het college grote schoenen aangetrokken. Ambitieus, maar de werkelijkheid is weerbarstig, onder meer door het stikstofprobleem. In 2022 bleef de verwachte woningbouw uit en voor 2023 belooft het ook niet veel goeds. Recent werd bekend dat een aantal geplande projecten stil is gevallen. Projectontwikkelaars lassen een pauze in. Stijgende bouwkosten en de stikstofnorm zijn hier mede debet aan. Ook de sociale woningbouw bleef in 2022 achter bij de behoefte. Met de door landelijk beleid ingestelde 30 procentnorm, die stelt dat van de nieuwbouw 30 procent sociale woningen moet zijn, moet dit rechtgetrokken worden.

OV

Het OV-beleid lag het afgelopen jaar zwaar onder vuur. Qbuzz en waterbusvervoerder Blue Amigo blonken uit in het niet nakomen van gemaakte afspraken. Ze beroepen zich op overmachtsituaties als gevolg van corona, personeelsschaarste en materieelproblemen. Ze pasten zonder overleg dienstregelingen aan, lieten bushaltes (Qbuzz) vervallen, namen een route (Hooikade-Veerplein) uit de vaart (Blue Amigo) en plaatsten het gemeente- en provinciebestuur min of meer voor een voldongen feit. En de reizigers werden het kind van de rekening.

Negatieve spiraal

De groeiende armoede onder de Dordtse bevolking was in 2022 zorgelijk, ondanks de daadwerkelijke inspanningen van het college om dit tegen te gaan zal in 2023, mede door de stijgende energieprijzen, deze negatieve spiraal lastig te doorbreken zijn. Dit nieuwe jaar belooft een jaar van vele uitdagingen te worden voor het college, maar ook voor het hoogste bestuursorgaan, de gemeenteraad.