DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week de perikelen rond het Museum 1940-1945.

Musea hebben het in zwaar in deze tijd. De deuren blijven gesloten en de inkomsten blijven uit. Financiële compensatie vanuit de overheid moet helpen om deze barre periode, waarvan wij niet weten hoe lang die nog duurt, door te komen. Voor kleinere musea is het helemaal een ongewisse tijd. Wanneer zij niet tot de categorie Rijksmusea behoren, is de financiële stroom anders. Subsidieverstrekking vanuit de gemeenten en giften van kleine weldoeners, daar moet men het in het algemeen van hebben. Doorgaans draait zo’n klein museum op vrijwilligers die er hart en ziel in steken.

Te krap

Het Dordtse Museum 1940-1945 is zo’n voorbeeld van een klein museum. Het draait op betrokken vrijwilligers. Met als doel de oorlogshandelingen die tijdens WO II op het Eiland van Dordrecht plaatsvonden onder de aandacht te brengen. Hiervoor exposeert men een verzameling van attributen uit de oorlog. Met educatie laat men bezoekers kennismaken met dit deel van de geschiedenis. Maar eigenlijk gaat het al een lange tijd niet goed met dit sympathieke museum, dat in 1988 door prins Bernhard geopend werd. Het is te klein behuisd en de samenhang van geëtaleerde verzamelstukken voldoet niet aan museale criteria, in die zin dat het verhaal dat men wil vertellen niet uit de verf komt. Het museum herbergt teveel attributen uit WO II in een te krappe huisvesting. Het is een vergaarbak van oorlogsprullaria. Ieder voorwerp is wel een aspect op zich, een verhaal, maar samenhang ontbreekt. Door de kwantiteit ervan gaat de kwaliteit verloren, was een eerder oordeel van deskundigen.

Onder de loep

De gemeente Dordrecht nam als geldverstrekker het museum in 2019 onder de loep. De aanvraag voor ruimere huisvesting voor het museum zat er niet in. Ook niet voor de gemeenteraad, die in 2019  instemde om het museum wel te handhaven op de huidige plek. Verandering van de inhoudelijke aansturing en deskundigheid was wel nodig, was de conclusie. Om het museum hierin te ondersteunen werd er door de gemeente een kwartiermaker aangetrokken met deskundigheid op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en museumpresentatie.

Niet mals

Twee jaar later zijn de bevindingen van de kwartiermaker over de voortgang en ontwikkeling van het veranderingsproces niet mals. Gebleken is dat het huidige bestuur niet in staat is de opgedragen kwaliteitsslag te maken, schrijft de kwartiermaker in de voortgangsrapportage. Er wordt niet voldaan aan de eis om deskundige en schoolbare vrijwilligers te werven. De registratie van de collectie voldoet niet aan de eisen is kwalitatief en kwantitatief onvoldoende. Het harde oordeel luidt dat er niet wordt voldaan aan eisen die aan een museum worden gesteld.

Bestuurswissel

Er volgden gesprekken door wethouder Sleeking en ambtenaren met het bestuur. Uiteindelijk kwam men tot de gezamenlijke conclusie dat, wilde het museum door kunnen gaan en de gemeente subsidie blijven verstrekken, een wisseling van een deel van het bestuur vereist zou zijn. Zo niet, dan zou de gemeente stoppen met het verstrekken van subsidie. Hierover leken de partijen het met elkaar eens te zijn. Maar uiteindelijk niet voorzitter Theo Berendsen. In een interview in de lokale krant gooide Berendsen de kont tegen de krib. Hij weigert te vertrekken. Maar daarmee verkondigde hij niet de mening van de andere vijf bestuursleden. Die distantieerden zich van zijn uitspraken. Ze willen de subsidie en de toekomst van het museum veiligstellen en zijn bereid om plaats te maken voor een nieuw bestuur. De rol van de voorzitter is in hun ogen uitgespeeld, hij zal moeten vertrekken. Maar Berendsen bijt zich vast in zijn rol van ‘The last man standing’. De witte vlag is nog niet gesignaleerd.

(Archieffoto: Thymen Stolk)

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is horecaondernemer Koen van Holstein (In de Vergulde Lampet). De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Kees-Jan Visser. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio de Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.