DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over wat de mogelijke plaatsing van een windmolen op de Krabbepolder allemaal teweeg brengt.

Don Quichot van La Mancha, u weet wel die Spaanse edelman die tegen windmolens vocht, omdat het in zijn hoofd denkbeeldige ridderlijke tegenstanders waren. Dit was het gevoel dat mij bekroop toen ik dinsdagavond de vergadering van de Dordtse raadscommissie bijwoonde over de plaatsing van de windmolen op de Krabbepolder.

De voor- en tegenstanders struikelden bijna over elkaar heen, zo groot was de opkomst. Liefst dertien insprekers waren er. Voorstanders kunnen haast niet wachten met het plaatsen van de windmolen. Argumenten hadden de voorstanders volop, meldde woordvoerster Hanneke Kijlstra van de Drechtse Energie. Die organisatie is van mening dat er maar wat gezeverd werd over de slagschaduw en verdere overlast. Plaatsen dat ding, want dat is goed voor het milieu en de Drechtsteden moeten straks aan de nieuw normen voldoen. De Jansen Recycling Group, je zou denken ook druk bezig met de milieunormen, had een heuse advocaat ingezet om namens hen in te spreken. Met een beetje gespeelde klagerigheid beriep zij zich erop dat haar cliënt niet in de plannen gekend was. Nou, dat werd CDA-burgerraadslid Theo Oostenrijk toch wel weer een beetje te gortig. “Iedereen heeft alles kunnen lezen in de structuurvisie en aan publiciteit was er geen gebrek.”

En dan het dreigement van de Bedrijven Investeringszone Krabbepolder. Er zal een exodus van de bedrijven plaatsvinden wanneer Dordrecht het in het hoofd haalt om de windmolen te gaan plaatsen. “De windmolen is een bedreiging voor de uitbreiding van onze bedrijfsactiviteiten.” Bovendien verweet de woordvoerder Ad van den  Berg  de gemeente dat zij met twee maten meet. Eerdere uitbreidingsinitiatieven werden tegengehouden en voor deze windmolenturbine worden wel mogelijkheden gecreëerd. En hoe het dan wel niet met de afweging van de veiligheidsrisico’s zat.

Zo ging het deze avond nog wel even door. Redelijkheid en minder redelijkheid over en weer passeerden de revue. Maar hoe zit het dan met de Zwijndrechtse buren aan de overkant van de rivier? Volgens zeggen zouden daar de nodige bezwaren bestaan bij bedrijven en bewoners over de slagschaduw van de enorme wieken. Natuurlijk is het voor te stellen als je in een prettige doorzonwoning aan de Lindtsedijk niet zit te wachten op een epileptische aanval veroorzaakt door de draaiende molenwieken. Mits je daar gevoelig voor bent. De voors en gehoorde tegens zijn langzamerhand uitgelopen op een warrige kluwen. Oneindige oeverloosheid ligt hier op de loer met de ‘milieuapostelen’ aan de ene zijde en de ‘kapitaalmakers’ aan de andere zijde. En oh ja, de oeverburen aan de overzijde niet te vergeten. De raad mag hier op 6 juni nog eens het hoofd over breken en zij doet er wijs aan om hier een eindelijk maar eens een besluit over te nemen. Even ongeacht de uitkomst van het besluit ben ik wel benieuwd wie er dan daadwerkelijk boos weglopen.

Deze week in Studio De Witt

Een geboren en getogen Hardinxveld-Giessendammer is de Studio De Witt-gast van zaterdag 26 mei. Ben Corino gaat in gesprek met Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Daarnaast is hij verbonden aan de Erasmus Universiteit als bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat. Putters noemt zichzelf een laatbloeier. Hij is de man van de lange weg. Als kind van een binnenschippersfamilie startte hij op de mavo. Uiteindelijk wilde hij naar de universiteit en niet varen. Naast zijn baan als directeur van het gezaghebbende SCP bekleedt veel nevenfuncties. Putters maakt zich zorgen over groter geworden verschillen tussen groepen in de samenleving. Putters promoveerde op vraagstukken over beleid en bestuur in de zorg en verricht onderzoek naar innovaties in zorginstellingen, naar maatschappelijk ondernemerschap en wijk- en buurtgericht werken. In de politiek is Putters is ook actief geweest voor de Partij van de Arbeid als gemeenteraadslid in Hardinxveld-Giessendam en later als lid van de Eerste Kamer. Op 4 mei dit jaar sprak hij op de Dam, direct na de twee minuten stilte. Zaterdag 26 mei gaat Ben Corino met hem in gesprek  over zijn passies en carrière en praten zij over de door hem aangeleverde playlist voor deze uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van dienst is de bekende Dordtse historicus, dichter en schrijver Kees Klok.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.