DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteiten in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week schrijft hij onder meer over de enigszins tumultueus verlopen verkiezing van een nieuwe Dordtse Stadsdichter.

Van de sereniteit die poëzie doorgaans kenmerkt, was na de bekendmaking van wie de Stadsdichter van Dordrecht-wedstrijd had gewonnen, weinig te bespeuren. De jury had gewikt en gewogen. In het juryrapport was te lezen dat performance, beeld, geluid en korte bondige verwoording gevonden werden bij winnaar Juno Rissema. In hem ziet men de dichter die jongeren zal gaan interesseren voor de poëzie. Of dit nu de opdracht van de culturele afdeling van het Stadskantoor was, blijft in het midden hangen. Maar Dordrecht heeft wel een Nachtburgemeester en Stadsdichter in één persoon!

Cultuurwethouder Piet Sleeking ging bij Juno langs om hem te vertellen dat hij de komende twee jaar Stadsdichter van Dordrecht is. (Foto (still): Fokko van der Straaten)

Kritiek op procedure

Daar waar er één de winnaar was, waren er twee de verliezers: Kees Klok en Peter M. Van der Linden. Dat heb je met wedstrijden. “The winner takes it all”, weten we van ABBA. De zoete smaak van de overwinning staat in schril contrast met het zuur van de nederlaag. Voor de jury stonden de literaire kwaliteiten van beide dichters niet ter discussie. Niet geheel volgens de koninklijke weg schreven de verliezers hun frustratie van zich af. Weliswaar onderbouwden zij hun punten van kritiek over de gevolgde procedure, waar de redelijkheid niet aan ontbrak. Maar zoals dat gaat; voor het publiek was het slechts de onsportieve reactie van verliezers, zo bleek uit de reacties op social media. Over de kwaliteit van een gedicht kan men van menig verschillen. Het heeft ook met de smaak van de lezer te maken. En die van verschillende generaties.

Drie verliezers

De ontstane commotie rondom de uitverkiezing kent uiteindelijk drie slachtoffers en een winnaar. Juno Rissema werd uiteindelijk winnaar, maar ook slachtoffer. Zo wil je eigenlijk niet starten als de nieuwe bekleder van het ambt van Stadsdichter. Nu is een beetje afleidende reuring in een tijd waarin alles in het teken staat van corona best welkom. En door de reuring weet de stad dat zij eindelijk weer na zes jaar een Stadsdichter heeft, redeneerde Juno als middelpunt van deze reuring. Een weldoordachte zet van het Stadskantoor door er wedstrijd van te maken, zou je bijna gaan vermoeden. Maar toch!

Wedstrijdje

De volgende wethouder van Cultuur doet er over twee jaar wijs aan om bij de volgende aanstelling van een Stadsdichter met een duidelijke profielschets te komen. Potentiële kandidaten weten dan op grond van welke criteria zij worden beoordeeld. En laat dat wedstrijdje Stadsdichter achterwege. De Stadskunstenaar wordt immers ook gewoon benoemd. Voor Juno ligt er de schone taak om met vuur, vlam en elan Dordtenaren te laten voelen dat zij weer een Stadsdichter hebben. In woord en performance! Dat kunnen we in deze tijd best gebruiken. Een tijd waarin het stadsbestuur zich moet gaan bezinnen over hoe om te gaan met de financiële gevolgen van de coronacrisis.

Klappen

De economische schade is groot. De stadsschatkist raakt leger en leger. Net als het straatbeeld in de winkelstraten en op de horecapleinen. Hoe gaat de stad straks om met de grote vernieuwingsprojecten? Hoe gaat men in deze crisistijd om met de nieuwe ontwikkelingen en initiatieven in het Sociaal Domein. Gaan daar ook klappen vallen? Het aantal ww-aanvragen groeit.  Het zijn overwegingen en afwegingen die op het bordje van het stadsbestuur liggen. Bij de bespreking van de kadernota in de gemeenteraad zal dit alles een centrale plaats innemen.

Deze week in Studio de Witt

Als hoofdgast van Studio De Witt ontvangt Ben Corino komende zaterdag de Dordtse popfotograaf Tony Versluis. Door de omstandigheden is op 1 mei zijn fotoboek ‘Dordt Rocks’ op een andere manier gepresenteerd dan gepland. Het boek staat bomvol met foto’s die Tony sinds begin jaren tachtig heeft gemaakt van Dordtse popmuzikanten. Een belangrijk document voor iedereen die geïnteresseerd is in de Dordtse popcultuur.

In tweede uur aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Willem Jilleba.

In uur drie de politieke gesprekken aan de Politieke Stamtafel.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.