DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over nachtelijk vergaderen. (Archieffoto: Stolk Fotografie)
Vergadertijgers, zo mag je de Dordtse gemeenteraad gerust noemen. Waarom? Als de raadsvergadering van vorige week dinsdag, de laatste van 2023, om twee uur ‘s middags start om vervolgens met een onderbreking van twee uur voor de avonddis, eindigt rond twee uur ’s nachts, dan verdient men deze titel wel.
Langer dan je op het eerste gezicht bij het lezen van de bijbehorende stukken verwachtte, had men heel veel tijd nodig om tot een akkoord te komen over het instellen van een Ondernemersfonds. Het raadsdebat mondde uit in een principekwestie en wethouder Chris van Benschop moest flink aan de bak omdat het door sommige partijen, het CDA voorop, op de spits werd gedreven. Waar zat dan de angel in het debat?
Het Ondernemersfonds, een potje dat gefinancierd wordt uit de onroerende zaakbelasting (OZB), wil het college met ingang van 2024 wijzigen. De tijdsdruk zat er dus op. De reclamebelasting wordt in dit voorstel afgeschaft. De ondernemers kunnen uit dit potje gezamenlijke activiteiten ondernemen voor een veilige en schone omgeving, bereikbaarheid en promotie. Niets verkeerds aan, zou je zo zeggen. Maar de principekwestie in het debat spitste zich toe op de vraag of taken van de overheid, de gemeente dus, gedelegeerd en uitgevoerd kunnen worden door ondernemers van de stad. Het CDA vond het maar een lastige constructie, waar de gemeente bij de controle van de activiteiten maar een marginale rol heeft. Terwijl als het om uitgaven voor de sociale sector gaat men er met de neus bovenop zit en ieder euroduppie moet worden verantwoord. Meten met twee maten, noemde het CDA het. Vol vuur verdedigde VVD-woordvoerder Rolin den Heijer het voorstel van het college. De drie wijzigingsamendementen en drie moties van de SP, BVD, PvdA, Op ons Eiland, CDA en DENK haalden de finish niet of werden ingetrokken nadat de wethouder de toezegging deed om onder meer de raad inzage te geven in hoe de ondernemers met het geld uit het potje omgaan. Vervolgens ging men akkoord met het voorstel.
En toen moest de avond (en -nacht)vergadering nog volgen.
Even geen Studio De Witt
RTV Dordrecht zit in een verhuizing van het Mediacentrum op het Leerpark naar een nieuwe locatie op de Merwedestraat op de Staart. Daardoor is er enkele zaterdagochtenden geen uitzending van het radioprogramma Studio De Witt. De wekelijkse uitzending op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur wordt hervat op 13 januari met een feestelijke uitzending ter gelegenheid van de negende verjaardag van het nieuwsprogramma.