Actueel

reageer als eerstvr 6 apr 2018

Politiek Gezien: verslag van het informateursrondje

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de Dordtse en regionale politiek. Deze week laat hij (natuurlijk) zijn licht schijnen op het formatieproces in Dordrecht. 

Weten wat je hebt is beter dan niet weten wat je krijgt, lijkt het uitgangspunt van de informatieronde van de Dordtse informateur Peter van der Velden. Rekenkundig wordt er voor de veilige modus gekozen en daarmee is de grootste partij en verliezer Beter Voor Dordt op voorhand weer in voor een nieuwe collegeperiode en kan kandidaat Piet Sleeking zich opmaken voor nog twee jaar wethouderschap. Twee jaar, want voor de volle vier jaar is Sleeking geen kandidaat.

De informateur kwam tot de conclusie na het maken van zijn informateursrondje dat de oude samenstelling BVD, CDA, VVD en CU/SGP op een breed draagvlak kan rekenen ondanks het feit dat deze coalitie ten opzichte van de laatste verkiezingen drie zetels moest inleveren. Van een ruime meerderheid naar een krappe meerderheid in de raad. Eenentwintig zetels tegen negentien zetels. Voor een ander combinatie bestaat geen draagvlak.

Om de nieuw te vormen coalitie wat meer body te geven adviseerde de informateur Peter van der Velden, hij had zijn oor te luister gelegd, om de Verenigde Senioren Partij een rolletje te geven. Zij werden uitgenodigd om mee te schrijven aan het hoofdstuk Ouderenzorg in het coalitieakkoord. De doelgroep en natuurlijke achterban van Margret Stolks VSP zou zich dan vertegenwoordigd kunnen voelen in de nieuwe coalitie. Nee, een wethouderszetel zal er voor de VSP niet in zitten, maar ze mogen de nog te vormen coalitie dan wel gedogen. “Genoemd worden is erg leuk en vleiend”, was de enigszins vileine reactie van Stolk. “Maar als wij het shirt van de ploeg aantrekken, dan willen wij wel meespelen en wij gaan zeker niet als supporter op de tribune zitten toekijken”, was ongeveer de strekking van haar reactie. Met andere woorden: dan gaan zij voor een wethouderszetel.

Maar het advies van de informateur was om juist het aantal wethoudersposten terug te brengen tot vijf. Na jaren van economische crisis en bezuinigingen stond de afgelopen periode vooral in het teken van beheer, aldus Van der Velden. Nu is het moment aangebroken om de stap te zetten naar “grootschalige en innovatieve ontwikkelingen”. Dat dit van belang voor de stad is, spreekt voor zich, maar roept ook weer vragen op. Er moeten dus veel werk worden verzet. Het nieuwe college moet de mouwen opstropen en keihard aan de slag gaan. Maar hoe zit het dan met het terugbrengen van het aantal wethoudersposten? Vier jaar geleden moest er een wethouder bijkomen van vijf naar zes. En nu, nu het grote werk eraan komt, gaan we terug naar vijf. Dit riep toch wel wat vragen op tijdens de raadsvergadering.

Een raadsprogramma waaraan alle partijen meeschrijven heeft geen draagvlak, zo was  de informateur gebleken. Maar de intentie bij de vier genoemde coalitiepartijen is om goed naar de partijen in de raad te luisteren. Beter dan de afgelopen vier jaar, zo luidde de verklaring van Van der Velden. “Nou, dan moet er toch wat met deze geluiden worden gedaan”, zo stelde Kitty Kruger van GroenLinks kittig. Dan komen we toch eigenlijk uit op een raadsprogramma? Hoewel er toch nog vragen bleven, besloot de raad het verslag van de informateur te omarmen en sprak de wens uit dat Van der Velden de kar zou gaan trekken in het formatieproces. Hier ligt dan de vraag hoe het coalitieakkoord tot stand gaat komen en hoe breed het draagvlak zal zijn. En hoe in het nieuwe college de uiteindelijk portefeuilleverdeling zal zijn. En wie de nieuwe poppetjes in het stadsbestuur zullen zijn.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino Randy Derkhof als hoofdgast in Studio De Witt. Deze Dordtenaar trad als professionele zanger/gitarist in ruim 25 jaar op honderden Nederlandse en buitenlandse podia op. Daarnaast was hij werkzaam in de zorg en als leraar in het basisonderwijs. Momenteel werkt hij vooral als dirigent en coach van muzikanten, bands, koren en groepen. Hij geeft ook leiding aan het Official Ukulele Orchestra Dordrecht. Corino praat met Derkhof over zijn nooit eindigende enthousiasme, zijn muzikale drive en over zijn playlist voor deze radiouitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten van deze week in Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van dienst is Maria Ros.

Studio De Witt is van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

 

Geef een reactie