Actueel

reageer als eerstdo 28 dec 2017

Politiek Gezien: versplintering in het politiek landschap

DORDRECHT –  Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Gisteren was de laatste dag waarop partijen zich konden aanmelden voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Ben Corino maakt de balans op.

Versplintering in het politiek landschap is aan de orde van de dag. Dit treft de landelijke politiek, maar ook Dordrecht ontkomt er niet aan. De couleur locale in het Dordtse politieke spectrum werd recent verrijkt met een toename van twee lokale partijen. VVD-raadslid Irene Koene richtte, na haar korte vrijage als kandidaat op de lijst van de Verenigde Senioren Partij, haar eigen lokale partij op onder de no-nonsense naam Gewoon Dordt. De voormalige raadsleden van de SP en Beter voor Dordt Alfred Meijer en Donnie Greve, die op dit moment als ‘eenpitter’ deel uitmaken van de gemeenteraad, hebben elkaar gevonden in de Dordtse Partij.

De teller van het aantal lokale partijen dat deel gaat nemen aan de Dordtse gemeenteraadsverkiezingen komt hiermee naast Beter voor Dordt en de VSP op vier. Dordt voor de Dordtenaren en ‘waken voor de belangen van de Dordtenaren’ is de rode lijn die men terug kan horen bij de lokale partijen. Recent melde zich de partij waar al over gespeculeerd werd en waarvan de partijleider bij zijn eerder bezoek aan de oudste stad van Holland in een interview met het Drechtstad FM radioprogramma Studio De Witt aangaf ‘veel aanhangers in Dordrecht te tellen.’ De Partij voor de Vrijheid denkt dat de stad Dordrecht met circa dertig andere steden rijp voor de PVV is. Met de deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de Dordtenaren over drie maanden hun keuze maken uit dertien partijen.

In de wandelgangen van de politiek is men niet onverdeeld gelukkig met de hoeveelheid partijen op de kieslijst. Maar, zo zegt men ook, ‘Er valt wat te kiezen’. Ook zijn er de nodige speculaties te beluisteren, want welke lijst zal straks de stemmen weghalen bij andere lijsten? Gaat het vertrek van Koene de VVD stemmen kosten en wat zal de impact zijn van entree van de PVV in de Dordtse politiek? Beter voor Dordt is nu nog de grootste partij in de gemeenteraad. Acht jaar geleden waren zij als de frisse nieuwe partij de glorieuze winnaars. Na twee termijnen op het pluche van het stadsbestuur behoren zij ondertussen tot de gevestigde orde van stadsbestuurders. De partij gaat de verkiezing in met een nieuwe lijsttrekker, geen nieuw gezicht. David Schalken was al de fractievoorzitter. Wisseling van lijstrekkers vond ook plaats bij de PvdA, de VSP, de VVD, CU/SGP, SP en D66. Bij D66 keert de huidige fractievoorzitter Nelleke de Smoker wel terug op de lijst, maar met plaats elf is het de vraag of wij haar terug gaan zien in de raad. Maar ook in de verkiezingsstrijd zijn wonderen de wereld niet uit.

Wie het lokale gezicht van de PVV-lijst gaat worden, houdt de partij nog intern. Met dertien politieke partijen op de kieslijst mag je dus wel stellen dat er op 18 maart iets te kiezen valt. Echter uit wat?, is de legitieme vraag die men zich moet stellen. Dit onderscheid zal in de komende verkiezingstijd de kiezer hopelijk duidelijk gaan worden. Ten slotte moeten zij gaan bepalen aan wie zij het besturen van de stad gaan toevertrouwen.

 

Studio de Witt

Ben Corino kijkt zaterdag 30 december in de uitzending van Studio De Witt terug op de zaterdag uitzendingen van 2017. Dit jaar ontving hij maar liefst 51 hoofdgasten; Dordtenaren, oud- Dordtenaren, Drechtstedelingen, Dichters van dienst, gasten uit de actualiteit van dat moment, gemeenteraadsleden, portefeuillehouders van het Drechtstedenbestuur, wethouders en burgemeesters uit de Drechtsteden. Boeiende gesprekken met interessante gasten, prachtige, gevoelige en ontroerende gedichten waren er te horen. Maar ook de muziekkeuze die de gasten in de uitzending lieten horen was soms heel persoonlijk verbonden aan een gebeurtenis. De politieke onderwerpen passeerden wekelijks de revue, de aanwezigheid van de politici en politieke bestuurders was evident en er ontstonden mooie heldere toelichtingen op de politieke actualiteiten en de bestuurlijke realiteit ervan. Stevige debatten werden er niet uit de weg gegaan. In de uitzending van zaterdag 30 december zal er een compilatie te beluisteren van gasten, onderwerpen, dichters en muziek. 

Studio De Witt is zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM op 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

 

 

 

Geef een reactie