DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week ging het over de verwarrende situatie rond de overlast door verwarde personen. 

Verwarring is er over wat er onder verwardheid verstaan wordt. Wanneer de politiek zich buigt over overlast door verwarde personen, dan roept dit altijd weer om duidelijkheid. Jan Willem Boersma van de CU/SGP zette dit dinsdag tijdens de vergadering van de commissie Sociale Leefomgeving duidelijk neer.

De overlast die wordt ervaren door verwarde personen wordt gemakshalve in de beeldvorming op één grote hoop gegooid. Verwardheid bestaat er in vele vormen. Dementerende ouderen die ‘s nachts gaan zwerven in hun pyjama. De psychotische mensen die stemmen horen of dingen zien die er niet zijn, geen onderdak hebben, hun medicatie niet gebruiken of dit niet hebben. De Swiebertjes van weleer hebben het niet gemakkelijk. Alcohol, drugs en onaangepast gedrag zorgen voor problemen. Het lijkt een beetje op een kip- of ei-vraagstelling. Kiest de politiek voor het bestrijden van de symptomen, het aanpakken van het gegil op straat en het bivakkeren op bankjes? Of gaat men voor de aanpak van de oorzaken? Dit alles is natuurlijk verrekte lastig.

Een doorsnee raadslid, bestuurder en beleidsambtenaar is niet inhoudelijk deskundig op dit gebied. En de oude voorzieningen, zoals de psychiatrische instellingen waar de chronische psychiatrische patiënten voorheen hun natje en droogje hadden, zijn ernstig gekort in geld en bedden en daarmee in hun mogelijkheden. Maar ook de acute diensten die vanuit de voormalige RIAGG’s geboden werden zijn verdwenen. Het wordt de lokale politiek niet gemakkelijk gemaakt. De overlastproblemen zijn er, maar de mogelijkheden om het op te lossen zijn zeer beperkt. Mede als gevolg van het ingezette bezuinigingsbeleid door de landelijke politiek. Je moet er maar voor komen te staan als agent, wanneer een verwarde man die je niet verstaat jou met een wapen bedreigt. Of wat doe je met die vrouw die anderhalf uur op het spoor zit? Of je woont in de buurt van het Kasperspad/Kromhout, waar je op straat met alcoholisten en psychotische mensen geconfronteerd wordt. Als lokale politiek is het lastig om te roeien met de riemen die de landelijke politiek je geeft.

Vroeger was niet alles beter. Dat weten we best. De tijd dat we overlastgevende mensen ver weg stopten is passé. Maar het opheffen van voorzieningen om de problematiek op lokaal niveau op te kunnen lossen zijn zeer beperkt geworden. De politie wordt nu ook ingezet. Verwarde personen belanden met regelmaat in de cel. Een soort isoleercel, maar dan van oom agent. Die is hier echter helemaal niet voor opgeleid. Ook niet om te assisteren bij  het isoleren van verwarde en psychotische patiënten in psychiatrische instellingen, waarvoor de hulp van de politie regelmatig wordt ingeroepen. Lastig is het voor de gemeenteraad en wethouder om voor dit alles een goede oplossing te vinden. Eureka….de Psycholance! De speciale ambulance voor verwarde personen zou een oplossing kunnen zijn, stelde wethouder Heijkoop. Het doet mij denken aan de oude hondenvangers van weleer. Die reden vroeger ook rond om verwarde en dolende honden te vangen. Alleen, waar laat de wethouder de verwarden en dolenden wanneer de voorzieningen niet toereikend zijn?

Deze week in Studio De Witt

Onlangs won het grafisch ontwerpbureau Eyedesign BNO, waarvan Folkert Kattemölle eigenaar is, een prestigieuze International Design Award. Voor deze internationale prijs zenden ieder jaar duizenden ontwerpers vanuit heel de wereld hun beste werk in. Slechts een heel klein deel wordt bekroond met een award. Kattemölle, ontwerper en art director, is tegenwoordig gevestigd in Ouddorp, maar was lange tijd woonachtig in Dordrecht en Zwijndrecht. Zijn bureau heeft in de loop der jaren een zestal internationale awards gewonnen voor projecten voor diverse opdrachtgevers. Verder is het bureau toegelaten als lid van het Asian Designer Communication Platform, een organisatie in Azië waar alleen award-winnende designers, art directors en architecten lid van mogen worden. De ADP promoot het werk van haar leden in landen als Japan, China en Hong Kong. Kattemölle was ook art director van het jongerenmagazine Gett, een mooi magazine dat het echter niet wist te redden door teruglopende advertentie-inkomsten. Ben Corino praat met Kattemölle over de wereld van ontwerpen en grafische designs, hoe hij er in slaagt om onderscheidend te zijn, maar ook over de muzikale playlist die hij meeneemt naar de uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de Dordtse en Drechtstedelijke actualiteiten van deze week met onder meer Jasper Mos, die deze week na zeven jaar wethouderhouderschap afscheid nam van de Dordtse politiek. Dichter van dienst is Maria Ros.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.