Actueel

reageer als eerstvr 12 jan 2018

Politiek Gezien: warmdraaien voor verkiezingscampagne

DORDRECHT – Ben Corino doet iedere vrijdag in Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Die politiek begint langzaam warm te draaien voor de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Het is de week waarin de politiek zich gaat herpakken. Op de nieuwjaarsrecepties beschouwden de burgervaders uit de Drechtsteden het jaar 2017 en blikten zij vooruit, waarbij natuurlijk de aanstaande verkiezingen genoemd werden.

In Papendrecht vond men het blauw van de Nederlandse vlag niet zo mooi kleuren bij het interieur van de raadszaal. In tegenstelling tot de Dordtse raadszaal zal de Nederlandse vlag in Papendrecht voorlopig geen plaats krijgen. Wat de indiener van de motie, PAB, zal spijten. De nationale driekleur staat voor het eenheidsgevoel, is de veel gehoorde toelichting. De Dordtse PVV-afdeling heeft naast de rood-wit-blauwe zeemeeuw in haar logo ook het Dordtse rood-wit-rood verwerkt. Er is een tendens van identiteitssymboliek waarneembaar in de vorm van onder meer vlaggetjes. In een radio-interview bij Studio De Witt gaf de Dordtse PVV-lijsttrekker aan voor het Dordtse belang te gaan en de Nederlandse identiteit. En daar horen volgens hem geen nieuwe moskeeën bij, maar wel een verpleeghuis om de wachtlijsten te reduceren. Het tegemoetkomen aan de verpleeghuiswens is echter geen gemeentelijke bevoegdheid. Daarvoor moet men bij het ministerie in Den Haag zijn.

In de nieuwjaarsspeeches in de regio werd met name het gezamenlijk belang benadrukt, hoewel de Dordtse burgemeester en voorzitter van de Drechtraad en Drechtstedenbestuur aangaf dat Dordrecht haar plaats in het samenwerkingsverband toch nog eens goed onder de bestuurlijke loep zal gaan houden. Want Dordrecht wil het verstrijken van de houdbaarheidsdatum van de huidige samenwerkingsconstructie voor zijn. Maar hoe dan precies het model moet gaan worden, is nog maar de vraag. Volgens Arno Janssen van de lokale Papendrechtse partij PAB is een verlengd bestuur, dus overdracht van bepaalde bevoegdheden, prima, maar het moet wel allemaal efficiënter. Dus minder vergaderingen en minder kosten. Vooral de lusten en minder de lasten.

Het is op het moment nog rustig met de geluiden uit de Dordtse politiek. Tot op heden zijn alleen van de PvdA en D66 de verkiezingsprogramma’s bekend. Uiteraard zijn de eerste verkiezingsbewegingen wel waargenomen. Zo hield de lijsttrekker van de VVD een ‘majestueuze’ kersttoespraak die deed denken aan Willem-Alexanders eerste kersttoespraak voor de nationale televisie. Met dit verschil dat Burggraaf zich onder ‘het volk op straat’ begaf. De wit-groene verkiezingsbrigade van D66 bestookt al de Dordtse buitenwijken. Met korte promotiepraatjes presenteren zij zich op Facebook met behulp van commercials. Maar de rest van de partijen houdt zich nog stil. Misschien dat zij hun kruit nog droog willen houden. Maar naast de verkiezingen  moet men ook in de raad nog aan de slag, bijvoorbeeld met Jeugdzorg.

Studio de Witt

Meer actualiteiten zijn iedere zaterdag te beluisteren in Studio de Witt. Ben Corino ontvangt deze week kunstenares en cineaste Evelyn Jansen. Verder kom onder meer PVV-lijsttrekker Dan van Leeuwen en burgemeester Wouter Kolff aan het woord. En Dichter van dienst Kees Klok. Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio. Vanaf februari wordt de uitzending een uur langer. In dat uur wordt extra aandacht besteed aan de nadere gemeenteraadsverkiezingen.

 

Geef een reactie