Actueel

reageer als eerstvr 10 jul 2020

Politiek Gezien: wel of niet demonstreren en in of uit de kast

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteiten in Dordrecht en Drechtsteden. Deze week over wel of niet demonstreren en in of uit de kast.

Voor lockdown, tegen lockdown, Black Lives Matter, de Nieuwe Beeldenstorm. Moet die gemeenteraad zich nu wel of niet bezighouden met de komst van Zwarte Piet in Dordrecht? Volgens burgemeester Wouter Kolff is het niet aan het gemeentebestuur of de gemeenteraad om hierover te oordelen of een besluit te nemen. De organisatie  van de Dordtse Sint Nicolaasintocht, de SIS, is een heuse enquête gestart met de vraag of Zwarte Piet nog een gewenste verschijning is bij de intocht.

Afgewezen

Het lijkt erop dat niemand meer aan het maatschappelijk debat ontkomt. Al deze onderwerpen raken iedereen. Ook de Dordtse samenleving ontkomt er niet aan. Het actiecomité Dordrecht in Verzet is tegen de op handen zijnde ‘corona-spoedwet’. En daar wilden zij afgelopen zondag uiting aan geven door een demonstratiebijeenkomst in het Weizigtpark. Maar zoals bekend ging dit niet door, omdat de burgemeester meer bezoekers verwachtte dan de organisatie zelf. Bovendien vond hij het aantal door de organisatie geleverde stewards, zes mensen, te mager om te voldoen aan openbare veiligheidseisen. Dus werd de aanvraag afgewezen.

Nieuw draaiboek

Woordvoerder Stefan van Drunen spreekt tegen dat er maar zes stewards beschikbaar waren. Dertien stewards waren er op voorhand beschikbaar. De afweging of dit nu wel of niet afdoende is, is aan Kolff die openbare orde en veiligheid in zijn portefeuille heeft zitten. Maar Dordrecht in Verzet gaat niet bij de pakken neerzitten en komt met een nieuw draaiboek om alsnog een demonstratiebijeenkomst te houden in het Weizigtpark. Zondag waren er ondanks het verbod enkele diehards toch aan het protesteren tegen de spoedwet.

In de kast

De politiek houdt zich in deze periode redelijk stil bij deze onderwerpen. Natuurlijk, het zijn items die niet op de agenda van de gemeenteraad staan, maar van volksvertegenwoordigers verwacht je toch wel meer zichtbaarheid in deze discussie. Zichtbaarheid is iets wat het VVD-burgerraadslid Alexander Kuhlmann niet ontzegd kan worden. Ook al betrof het in dit geval een onderwerp dat zich binnen een andere gemeente afspeelt. In tegenstelling tot de coulantere Dordtse CU/SGP ligt homoseksualiteit nog steeds als een steen op de Molenlandse SGP-maag. Laat staan het vlaggen van de regenboogvlag op Coming Out Day. Omdat het onderwerp bij hun achterban nog erg gevoelig ligt, willen zij dat de Regenboogvlag in de Molenlandse gemeentekast blijft liggen. Het liefst zouden zij eigenlijk zien dat ook de LHBTI-gemeenschap in de kast blijft.

Duidelijkheid

En daartegen ageert Kuhlmann. Het is schrijnend en ongehoord wanneer je weinig tot geen respect kan opbrengen voor de LHBTI-gemeenschap in het algemeen en in het bijzonder binnen je eigen gemeenschap en regio. Het is een gotspe om dan respect te vragen voor de eigen achterban. Nu is Kuhlmann er niet de man naar om op veilig te spelen in de politiek, ook in de Dordtse politiek durft hij, met uitgesproken VVD-opvattingen, tegengas te geven. En juist in deze tijd waarin het maatschappelijk debat opspeelt, is er behoefte aan politici met een mening die deze ook durven uit te spreken. Waar je het dan wel of niet mee eens kan zijn. Duidelijkheid is waar maatschappelijke debatten bij gebaat zijn en bovendien goed voor de geloofwaardigheid van de politiek. En wat de Molenlandse SGP betreft: respect krijg je niet, dat moet je verdienen. Er is nog een hele weg te gaan.

Een handjevol demonstranten kwam zondag toch naar het Weizigtpark. (Foto: Thymen Stolk)

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio ontvangt is Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum. Wim Jilleba is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Zo blikken burgemeester/chef veiligheidsregio Wouter Kollf en GGD-directeur Karel van Hengel terug op het verloop van de coronacrisis tot nu toe. In uur drie de politieke gesprekken aan de Politieke Stamtafel.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.

 

 

Geef een reactie